Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο παίκτης της Λάτσιο που έγινε θρύλος για τους οπαδούς της Ρόμα

Τη φάση την ξέρουμε καλά όλοι. Σίγουρα κάποια στιγμή έχει περάσει και από τη δική σου οθόνη. Το πιθανότερο μάλιστα είναι πως την έχεις πετύχει τόσες φορές που μπορείς να την περιγράψεις με χαρακτηριστική ακρίβεια ανά πάσα στιγμή. Σε κάποιο Λάτσιο-Ρόμα ο Νέντβεντ προσπαθεί να μαρκάρει τον Καφού κάπου στη δεξιά πλευρά του γηπέδου. Ο Βραζιλιάνος του περνάει τη μπάλα από πάνω τρείς διαδοχικές φορές, πριν τελικά τον σωριάσει στο έδαφος ο ενοχλημένος από την όλη σκηνή Ντιέγκο Σιμεόνε. Το πιο διάσημο τριπλό σομπρέρο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Παραδόξως, αυτή δεν είναι η πιο αξέχαστη στιγμή εκείνου του μεγάλου ντέρμπι της Ρώμης. Αυτή έλαβε χώρα λίγο αργότερα, καθόρισε το τελικό αποτέλεσμα και στιγμάτισε εν μέρει για πάντα τον πρωταγωνιστή της.

O Πάολο Νέγκρο δεν είχε καμία σχέση ούτε με τη Ρώμη, ούτε με τις δυο μεγάλες ομάδες της. Γεννήθηκε στα βόρεια της χώρας σε μια μικρή πόλη κοντά στη Βιτσέντσα και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Μπρέσια και στη συνέχεια στη Μπολόνια παίζοντας κατά κύριο λόγο ως σέντερ μπακ ή δεξί μπακ. Στην πρωτεύουσα μετακόμισε το 1993 όταν οι άνθρωποι της Λάτσιο είδαν σε αυτόν τον κατάλληλο συνδυασμό εργατικότητας, αφοσίωσης, αθλητικότητας και τεχνικής. Και όπως αποδείχτηκε δεν έπεσαν έξω.

Στα 12 χρόνια που φόρεσε τα γαλανόλευκα αποτέλεσε τον ορισμό του τίμιου αμυντικού, που μπορεί να μαρκάρει με επιτυχία και στο κέντρο της άμυνας και στα άκρα αλλά και να προωθηθεί σωστά όταν το απαιτεί η περίσταση. Αν και σχεδόν όλοι τον θυμούνται κυρίως για την αμυντική του προσήλωση, την περίοδο που στον πάγκο της ομάδας καθόταν ο, λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, Ζέμαν αποδείχτηκε πως ο Νέγκρο είναι ικανότατος και όταν έχει τη μπάλα στα πόδια στο αντίπαλο μισό του γηπέδου. Το μαρτυράνε άλλωστε και τα 8 γκολ που πέτυχε την πρώτη σεζόν του Τσέχου τεχνικού εκεί. Δυστυχώς γι’αυτόν το πιο διάσημο γκολ του με τη φανέλα της Λάτσιο μπήκε στη λάθος εστία.

H Λάτσιο της σεζόν του νταμπλ

Βρισκόμαστε στον Δεκέμβρη του 2000 και το Ολίμπικο είναι κατάμεστο, έτοιμο να υποδεχτεί ένα ακόμα μεγάλο “Derby della Capitale”. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η πρωταθλήτρια της προηγούμενης χρονιάς Λάτσιο που παραμένει ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο. Από την άλλη παρατάσσεται η αιώνια εχθρός της, Ρόμα, που είναι πρώτη στη βαθμολογία και φιλοδοξεί να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 18 χρόνια. Οι δυο σύλλογοι βιώνουν μια από τις καλύτερες φάσεις της σύγχρονης ιστορίας τους και στα ρόστερ τους συναντάς πολλά ονόματα που προκαλούν δέος: Νέστα, Νέντβεντ, Σιμεόνε, Κρέσπο, Μιχαίλοβιτς, Σάλας εναντίον Τότι, Μπατιστούτα, Καφού, Σάμουελ και Μοντέλα.

Ο αγώνας έχει ρυθμό και όση ένταση περιμένεις να έχει ένα ιστορικό ντέρμπι, ειδικά όταν οι δυο αντίπαλοι βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Αυτό που δεν έχει είναι ευκαιρίες. Οι άμυνες και των δυο λειτουργούν άψογα και μπροστά από τα καρέ δημιουργούνται ελάχιστες επικίνδυνες καταστάσεις, κι αυτές κυρίως από στημένα. Το ημίχρονο τελειώνει 0-0 και όλα δείχνουν πως ο αγώνας θα κριθεί στη μια φάση και στο ποιος θα προλάβει να ανοίξει το σκορ, μια αγαπημένη κλισέ ατάκα όλων των σπίκερ. Η φάση αυτή θα συμβεί τελικά στο 70ο λεπτό.

Ο Καφού θα κάνει μια από τις αγαπημένες του κούρσες από τα δεξιά και θα σεντράρει στοχεύοντας, στην άλλη πλευρά της περιοχής, τον Ζανέτι. Ο Περούτζι θα εξουδετερώσει την κεφαλιά του και η μπάλα θα κατευθυνθεί προς τον Νέστα που έχοντας μέτωπο προς την εστία θα επιχειρήσει να τη διώξει όπως-όπως. Αυτή τελικά δεν θα πάει πολύ μακριά αφού δίπλα του ακριβώς στέκεται ο μεγάλος γκαντέμης της βραδιάς. Η μπάλα θα χτυπήσει πάνω στο σώμα του Νέγκρο και θα κατευθυνθεί προς την ανυπεράσπιστη εστία. Λάτσιο-Ρόμα 0-1.

Στα λεπτά που απομένουν οι γηπεδούχοι θα επιτεθούν μαζικά, θα φτάσουν μια ανάσα από την ισοφάριση, όταν ένα σουτ του Νέντβεντ θα τραντάξει το οριζόντιο δοκάρι, αλλά δεν θα καταφέρουν τελικά να σκοράρουν. Η Ρόμα θα πάρει ένα αναπάντεχο αλλά σπουδαίο διπλό, θα εδραιωθεί κι άλλο στην κορυφή, θα αποκτήσει τεράστια ψυχολογική ώθηση για το υπόλοιπο της χρονιάς και τον Ιούνιο θα πανηγυρίσει τον τίτλο, αφήνοντας στη 2η θέση τη Γιουβέντους. Πόση ήταν η διαφορά τους; Δυο βαθμοί.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ένα αυτογκόλ σαν κι αυτό το πιθανότερο είναι ότι θα ξεχνιόταν αμέσως. Άτυχες στιγμές με περίεργες κόντρες σαν κι αυτή δεν είναι και τόσο σπάνιες. Εδώ τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν λίγο διαφορετικά. “Αν το ντέρμπι που κερδίσαμε με το αυτογκόλ του Νέγκρο είναι το καλύτερο; Φυσικά. Είναι τέλειο για τους οπαδούς μας, γιατί είναι ό,τι ονειρεύονταν” έχει δηλώσει ο Φάμπιο Καπέλο, που καθόταν εκείνο το βράδυ στον πάγκο των νικητών. Το επίπεδο των δυο ομάδων εκείνη την εποχή, η σημασία του αγώνα και κυρίως η κατάληξη της σεζόν, που βρήκε τη Ρόμα να διαδέχεται τη Λάτσιο στη λίστα των πρωταθλητών, μετέτρεψαν το αυτογκόλ του Νέγκρο σε κάτι παραπάνω από μια κακιά στιγμή.

Οι οπαδοί της Ρόμα τον έκαναν σύνθημα και πανό, έφτιαξαν σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα και τύπωσαν φανέλες της Ρόμα με το επίθετο του. Η καζούρα ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα και δεν έχει σταματήσει ακόμα, δυο δεκαετίες μετά! Τότε τον αποθέωναν όταν ανακοινωνόταν το όνομα του από τα μεγάφωνα πριν από κάποιο ντέρμπι, τώρα του στέλνουν ευχές στο διαδίκτυο κάθε φορά στα γενέθλια του. “Να’σαι πάντα καλά θρύλε”, “μια ζωή στην καρδιά μας”, “δεν σε ξεχνάμε ποτέ”, “όποιος έκανε τη Ρόμα μεγάλη δεν ξεχνιέται ποτέ”, “Χρόνια πολλά bomber” είναι μόνο μερικά από τα αποθεωτικά σχόλια που διαβάζεις. Ακόμα και το επίσημο ακάουντ της Ρόμα στο twitter έχει μπει στο χορό, κάνοντας like σε κάποια παλιότερη ευχή της Λάτσιο και ανεβάζοντας ένα κατάλληλο .gif σε κάποια άλλα γενέθλια του.

Όσες φορές κι αν δεις την επίμαχη φάση, καταλήγεις πάντα στο συμπέρασμα πως ο καημένος ο Νέγκρο δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Ήταν απλά στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Αυτό πιστεύει και ο ίδιος: “Δεν θεωρώ πως έκανα κάποιο λάθος σε εκείνο το ντέρμπι. Το κακό είναι ότι αμέσως μετά ήμουν μόνος απέναντι σε όλους, γιατί είναι εύκολο να στραφείς εναντίον ενός ανθρώπου μόνο. Πιστεύω όμως ότι αυτή η εμπειρία με έκανε δυνατότερο.”

Παρά την αποθέωση από την ‘άλλη πλευρά’ το αυτογκόλ αυτό δεν χάλασε τη σχέση του με τους οπαδούς της Λάτσιο, που δεν σταμάτησαν ποτέ να εκτιμούν το πάθος του, τη σταθερότητα του και τη διάθεση που έδειχνε πάντα να δώσει ό,τι έχει για το καλό της ομάδας. Ο Πάολο Νέγκρο αποχώρησε τελικά από τη Ρώμη το 2005, αφού πρώτα έγινε μέχρι και αρχηγός της ομάδας. Στη θητεία του εκεί μέτρησε 376 συμμετοχές, ένα νούμερο που τον φέρνει στην 4η θέση της σχετικής λίστας των ‘λατσιάλι’, ενώ είναι και ένας από τους πιο πετυχημένους παίκτες στην ιστορία της, αφού με τα γαλανόλευκα σήκωσε 8 τρόπαια, ανάμεσα τους και δυο ευρωπαϊκά, το Κυπελλούχων και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Αρχηγός

Στα 33 του μετακόμισε στη Σιένα όπου αγωνίστηκε με επιτυχία για δυο ακόμα χρόνια. Στο διάστημα αυτό πρόσθεσε τέσσερα ακόμα γκολ στο βιογραφικό του και έζησε μερικές δύσκολες στιγμές από το πειραχτήρι και πρώην παίκτη της Ρόμα, Βενσάν Καντελά. “Έξι χρόνια μετά το αυτογκόλ εκείνο έπαιξα μαζί με τον Πάολο συμπαίκτης στη Σιένα. Πρόκειται για ένα πολύ καλό παιδί που αγαπάει πραγματικά τη Λάτσιο. Όταν ήθελα να τον πειράξω τον πλησίαζα και τραγουδούσα το σύνθημα των οπαδών της Ρόμα «ο Νέγκρο είναι ένας από εμάς». Φυσικά τον τρέλαινε αυτό. Εκείνο το σκουντέτο πρέπει να ήταν μια φριχτή εμπειρία για όλους τους.”

Η μοίρα το έφερε έτσι που το πρώτο του γκολ με τη νέα του ομάδα το πέτυχε μέσα στο Ολίμπικο, απέναντι στη Ρόμα και φυσικά το πανηγύρισε έξαλλα, μπροστά σε χιλιάδες αμίλητους οπαδούς που λίγη ώρα πριν, κλασικά, τον αποθέωναν για να τον πειράξουν. Όπως ισχυρίζεται, “εκείνο το γκολ μέσα στο Ολίμπικο με τη φανέλα της Σιένα ήταν σίγουρα το πιο απελευθερωτικό της καριέρας μου”. Όσο για το τελευταίο γκολ της καριέρας του; Μπήκε στο 85ο λεπτό της τελευταίας αγωνιστικής της σεζόν 2006-07 και χάρισε τη νίκη και μαζί την παραμονή στην κατηγορία στη Σιένα. Ποιος ήταν αντίπαλος; Η Λάτσιο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιταλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο πρωταθλητής της απλότητας

Είναι λογικό και σύνηθες στο ποδόσφαιρο την περισσότερη δόξα να την παίρνουν αυτοί που σκοράρουν. Ξεχνάμε συχνά την τέχνη της άμυνας και έτσι ξεχνάμε και σημαντικούς παίκτες. Στην κινέζικη φιλοσοφία υπάρχει η θεωρία του γιν και του γιανγκ, των δύο αντίθετων δυνάμεων που όμως στην ουσία είναι συμπληρωματικές. Και αν δεν σας αρέσει η κινέζικη […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

O Ντιέγκο στην Ατσέρα: Όταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο έπαιξε στις λάσπες για χάρη ενός παιδιού

Το βράδυ της Πρωταπριλιάς του 1991 στο αεροδρόμιο της Ρώμης γράφτηκε ο επίλογος μιας εκ των ωραιότερων και πιο ιδιαίτερων σχέσεων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε κρυφά από την Ιταλία με μια μεταμεσονύκτια πτήση. Οι δημοσιογράφοι, τα κανάλια και όλος ο υπόλοιπος κόσμος πληροφορήθηκαν τη φυγή του την επόμενη μέρα. Παρ’ ότι δεν υπήρχε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *