Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η ‘Ντραγκέτα, ο εγγονός και το ποδόσφαιρο: η περιπετειώδης ζωή του Τζουζέπε Σκούλι

Κάπου εκεί στα νότια της Ιταλίας, στην επαρχία της Ρέτζιο Καλάμπρια υπάρχει και μια μικρή πόλη με όνομα Λόκρι που βρίσκεται στην περιοχή Λοκρίντε. Και αν το όνομα σας θυμίζει κάτι, το Λόκρι ιδρύθηκε περίπου το 680 π.Χ. κυρίως από Οπούντιους Λοκρούς και αποτελεί κι αυτό μέρος της Μάγκνα Γκρέτσια, της Μεγάλης Ελλάδας, μιας περιοχής που αποικίστηκε από αρχαίους Έλληνες και ακόμα και σήμερα έχει ανθρώπους που μιλούν την τοπική ελληνική διάλεκτο και κρατούν επαφές με το μέρος από όπου προέρχονται. Η ιταλική Λοκρίδα ήταν ένα σημαντικό λιμάνι που βρίσκεται προς το Ιόνιο και σήμερα έχει περίπου 13.000 κατοίκους, ένα μικρό και όμορφο μέρος με παραλίες και τουριστικά καταλύματα (και φυσικά τοπική ομάδα), φαινομενικά ήσυχο με βάση το παρακάτω βίντεο:

 

Μπορεί οι πιο διάσημοι αρχαίοι Λοκροί να ήταν ο Αίας κι ο Πάτροκλος, στη σύγχρονη εποχή πάντως, η μεγαλύτερη διασημότητα ανήκει στον Τζουζέπε Μοράμπιτο που σήμερα έχει πατήσει τα 87 του. Ο “Ου Τιραντρίτου” που στα ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί ως ο… ντόμπρος, είναι ένα από σημαντικότερα πρόσωπα της ‘Ντραγκέτα, της Μαφίας της Καλαβρίας εξίσου διαβόητη με τη Κόζα Νόστρα της Σικελίας ή την Καμόρα στη Νάπολη, μια από τις ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις στον κόσμο. Η ‘Ντραγκέτα, που κι αυτή έχει ελληνική ρίζα στο όνομα, καθώς προέρχεται από τη λέξη… ανδραγαθία, αποτελείται από πάνω 100 φαμίλιες με συνολικά μέλη που υπολογίζονται ανάμεσα στα 5.000 και 10.000 και έχει τεράστια ετήσια έσοδα (της τάξης των δεκάδων δισεκατομμυρίων), καθώς μέχρι και την περασμένη δεκαετία τουλάχιστον ήλεγχε περίπου το 80% της κοκαΐνης που έφτανε στην Ευρώπη, χάρη στις πολύ καλές σχέσεις της με τη Λατινική Αμερική. Κι αν αναρωτιέστε “τι θα γίνει ρε Σομπρέρο, θα μιλήσουμε για μπάλα ή να βάλω να δω το ZeroZeroZero;”, η απάντηση είναι κάντε υπομονή λίγο ακόμα (αλλά δείτε και την υπέροχη σειρά που ένα κομμάτι της έχει να κάνει με την ‘Ντραγκέτα).

Για να μην ξεφεύγουμε, ο Μοράμπιτο ξεκίνησε την… καριέρα του από τα 50s, προερχόμενος από το Άφρικο της Λοκρίδας (κι αυτό φυσικά με ελληνικό όνομα). Τη δεκαετία του 1970 άρχισε να καθαρίζει τον ανταγωνισμό στο Λόκρι και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε πάρει τον έλεγχο της περιοχής. Ο Μοράμπιτο δεν έμεινε όμως στα στενά πλαίσια του Λόκρι. Προχώρησε μέχρι και τη Μεσίνα της Σικελίας και το λιμάνι της. Και αν νομίζετε ότι τα ενδιαφέροντα της ‘Ντραγκέτα έμεναν μόνο στα αμιγώς εγκληματικά, κάνετε λάθος. Το 2000 η Ιταλία σοκαρίστηκε όταν αποκαλύφθηκε το εύρος της εμπλοκής στην καθημερινότητα, καθώς η Μαφία έκανε κουμάντο στο Πανεπιστήμιο της Μεσίνα για περίπου 25 χρόνια. Όπως αναφέρεται σε άρθρο της εποχής, τέσσερις βόμβες είχαν σκάσει στο campus, μερικές ακόμα σε αυτοκίνητα, ενώ δύο καθηγητές είχαν πυροβοληθεί στο γόνατο (το άρθρο δεν αναφέρει πόσοι ξύπνησαν με ένα κεφάλι αλόγου δίπλα τους) και ένας άλλος δολοφονήθηκε με βασικό ύποπτο έναν συνάδελφό του. Συνολικά συνελήφθησαν 37 ακαδημαϊκοί και φοιτητές, ενώ δεν ήταν σπάνια τα φαινόμενα να απειλούνται πριν από εξετάσεις καθηγητές για να περνάνε φοιτητές. Η Μαφία από τη μία έτρωγε λεφτά από το Πανεπιστήμιο, από την άλλη… σπούδαζε τα παιδιά της (τα οποία έφερνε με μεταγραφές από άλλα πανεπιστήμια) για να γίνουν χρήσιμα στην οργάνωση.

Το Καρντέτο είναι ένα ορεινό χωριουδάκι με μεγάλη ελληνική παράδοση.
Εδώ κρυβόταν ο Τζουζέπε Μοράμπιτο.

Ο Τζουζέπε Μοράμπιτο ήταν ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της ‘Ντραγκέτα, μέλος του συμβουλίου της που συνεδριάζει για να διατηρήσει την ειρήνη στις φατρίες και να μοιράσει την πίτα. Η ‘Ντραγκέτα είναι από τις πιο “παραδοσιακές” εκφάνσεις της Μαφίας, κρατώντας ακόμα και σήμερα τους κανόνες που περνούν από γενιά σε γενιά, καθώς οι φαμίλιες έχουν στενούς δεσμούς αίματος. Ο “Τιραντρίτου” που ήταν καταζητούμενος από το 1992 με την κατηγορία της σύστασης διεθνούς συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών συνελήφθη τελικά μετά από 12 χρόνια, στο Καρντέτο, ένα χωριουδάκι στα βουνά  της Καλαβρίας. Ο υπεύθυνος του σώματος κατά της Μαφίας, χαρακτήρισε τη σύλληψη ακόμα πιο σημαντική και από αυτή του Μπερνάντο Προβεντσάντο του κάπο ντι κάπι, του αφεντικού της Μαφίας της Σικελίας από το Κορλεόνε. Ο Μοράμπιτο, που συνελήφθη μαζί με τον γαμπρό του, απλώς είπε στους καραμπινέρι “να μου φερθείτε καλά”.

Φυσικά, η οικογένεια δεν σταμάτησε εκεί. Την ηγεσία ανέλαβε ο υιός Ρόκο, αλλά το 2010 συνελήφθη κι αυτός, όταν πήγαινε να επισκεφτεί την αδερφή του. Τρία χρόνια νωρίτερα είχε συλληφθεί κι ο εγγονός Σαλβατόρε, που ήταν επίσημα χονδρέμπορος λαχανικών στο Μιλάνο και έσκαγε μύτη στη λαχαναγορά με Φεράρι, μέχρι που πιάστηκε για μόλις 250 κιλά κοκαΐνης. Αρκετά αργότερα συνελήφθη ακόμα ένα μέλος της οικογένειας, ένας ακόμα Ρόκο, αυτή τη φορά ανιψιός του Τιραντρίτου. Ο Ρόκο Μοράμπιτο ήταν υπεύθυνος για τη διακίνηση ναρκωτικών στη Β. Ιταλία. Ο “βασιλιάς της κοκαΐνης του Μιλάνου”, όπως λεγόταν ήταν καταζητούμενος από τα 28 του χρόνια, το 1994. Ήταν μέσα στο jet set, είχε γνωριμίες με τον καλό κόσμο και του άρεσε η καλή ζωή. Ο Ρόκο διέφυγε αρχικά στη Βραζιλία και στη συνέχεια στην Ουρουγουάη, όπου ζούσε από το 2002. Την πάτησε το 2017 όταν αποφάσισε να γράψει το 13χρονο παιδί του στο σχολείο με το κανονικό επώνυμο και κυρίως όταν είχε έναν καβγά με τη γυναίκα του σε ένα ξενοδοχείο στο Μοντεβιδέο. Ο Ρόκο κατάφερε και δραπέτευσε από τη φυλακή το 2018 και τελικά πιάστηκε ξανά μόλις πέρσι, αυτή τη φορά στη Βραζιλία. Για να κλείσουμε το… ρόστερ της οικογένειας, θα αναφέρουμε και ακόμα δύο περιπτώσεις. Τα εγγόνια Μπρούνα και Τζιοβάνι. Η Μπρούνα Μοράμπιτο προσπαθούσε όσο μπορούσε να μην έχει σχέση με την οικογένεια. Παντρεύτηκε, αλλά μερικά χρόνια αργότερα αποφάσισε να χωρίσει από τον άντρα της και να συζήσει με έναν άνθρωπο που ήταν υπάλληλος στην Αστυνομία, ενώ η ίδια έκανε την πρακτική της ως δικηγόρος. Και αν αυτό από μόνο ήταν λόγος για να προκαλέσει την οργή των συγγενών, το γεγονός ότι έμεινε έγκυος ήταν θέμα… τιμής για τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις της οικογένειας. Έτσι, ο ίδιος της ο αδερφός Τζιοβάνι “Ρίνγκο” την περίμενε μια μέρα στον δρόμο και την πυροβόλησε στο πρόσωπο. Λίγη ώρα αργότερα, παραδόθηκε στην αστυνομία, λέγοντας ότι το έκανε για λόγους τιμής. Ένα φριχτό έγκλημα, δείγμα του πώς λειτουργεί η οικογένεια.

Oι ποδοσφαιρικές επιδόσεις του Μπέπε Σκούλι (με το νούμερο 14 του αγαπημένου του Κρόιφ)

Μα υπάρχει κάποιος που να γλίτωσε από τη φαμίλια; Θεωρητικά ναι. Ο Τζουζέπε Σκούλι είναι ένας Ιταλός ποδοσφαιριστής και εγγονός του Τζουζέπε Μοράμπιτο. Οι παλιότεροι και οι λάτρεις των Football Manager ίσως να τον θυμούνται ως ένα καλό ταλέντο. Επιθετικός και εξτρεμάκι. Ο Σκούλι, γεννημένος κι αυτός στο Λόκρι, είχε διαφορετικά ταλέντα από τα περισσότερα μέλη της οικογένειας. Αντί να μεταφέρει ναρκωτικά ή να πυροβολεί συγγενείς του, αποφάσισε να παίξει ποδόσφαιρο και το ταλέντο του τον έφτασε μάλιστα μέχρι τη Γιουβέντους. Ήταν μέλος όλων των εθνικών της Ιταλίας, από τη Κ-15 μέχρι και την Κ-21, κατακτώντας μάλιστα το Euro για Κ21 το 2004 και την 3η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στη Γιούβε δεν έπαιξε, αλλά πέρασε από μια σειρά ομάδων όπως Κροτόνε, Κιέβο, Μπρέσια, Τζένοα και Λάτσιο. Βλέποντας το βιογραφικό του θα πει κανείς, μπράβο στο παιδί, γλίτωσε. Έπαιξε μέχρι και στη Serie Α, ήταν και διεθνής στις μικρές. Στην πράξη όμως τα πράγματα είναι πολύ πολύ διαφορετικά:

2002. Ο νεαρός Μπέπε Σκούλι βρίσκεται δανεικός από τη Γιούβε στην Κροτόνε της Καλαβρίας, στα μέρη του παππού του. Η ομάδα του έχει ήδη υποβιβαστεί και ετοιμάζεται να αλλάξει ιδιοκτησία. Αντιμετωπίζει τη Μεσίνα (ναι το μέρος όπου ο παππούς έκανε κουμάντο από τα πανεπιστήμια μέχρι τα λιμάνια) που ήθελε να σωθεί. Η Μεσίνα νίκησε με 2-1 τελικά, με τον Σκούλι να ισοφαρίζει προσωρινά. Εντύπωση όμως έκανε μια φάση, όταν και η Κροτόνε είχε κερδίσει επικίνδυνο φάουλ και ο Σκούλι (που δεν εκτελούσε τα στημένα) πήγε και σχεδόν έβγαλε με τη βία από τη μέση τον συμπαίκτη του για να το εκτελέσει ο ίδιος και να στείλει την μπάλα στα πουλιά. Στα αποδυτήρια έγινε χαμός, υπήρξαν απειλές σε παίκτες. Όλα αυτά αποκαλύπτονται μερικά χρόνια μετά, όταν βγαίνουν οι τηλεφωνικές συνομιλίες του ποδοσφαιριστή. Ανάμεσά τους και αυτή με την κοπέλα του που της λέει μεταξύ άλλων: “θα σου πάρω καινούριο κινητό” και “στην οικογένειά μου δεν λέμε όχι”. Ο εισαγγελέας πιστεύει ότι ο Σκούλι ισοφάρισε προσωρινά για να ανεβάσει κι άλλο την απόδοση στον αγώνα.

To “gabagool” είναι η παράφραση των Ιταλοαμερικανών για το αλλαντικό capocollo (ή καπικόλο στην Καλαβρία).
Έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τη λατρεία που του είχαν οι πρωταγωνιστές της σειράς The Sopranos

Σε μια άλλη συνομιλία, ο Σκούλι συνομιλεί με τον εξάδελφο Ρόκο. Ο Ρόκο ρωτάει αν παρέλαβαν τα «καπικόλι» κι ο Σκούλι λέει ελαφρώς απογοητευμένος ότι έφεραν μόνο τέσσερα αντί για έξι. Σίγουρα δεν μιλάει για κομμάτια σαλαμιού, αλλά για τα χρήματα που θα έδινε η Μεσίνα σε Κροτόνε, αλλά και σε Μπάρι, ώστε να σωθεί και να πέσει η Τερνάνα. Τελικά η δόλια Τερνάνα έχασε από την Μπάρι και η Μεσίνα, όπως είδαμε, κέρδισε την Κροτόνε. Ο Σκούλι κρίθηκε ένοχος και τιμωρήθηκε με 8 μήνες από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα για το στήσιμο του αγώνα.

Όποιος περιμένει ιστορία με… σωφρονισμό και αλλαγή του χαρακτήρα, θα πέσει έξω. Άλλωστε ο Σκούλι το είχε πει και το 2004, όταν στους παίκτες της Ολυμπιακής ομάδας της Ιταλίας δόθηκαν τίτλοι και μετάλλια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι ο ίδιος δεν είχε προσκληθεί: «Οι άλλοι φορούσαν την τρίχρωμη κορδέλα και κρατούσαν την περγαμηνή. Εγώ όμως ήμουν ο εγγονός του μαφιόζου, δεν ένιωθα Ιταλός πολίτης τότε», είχε δηλώσει τότε με πικρία. Λίγους μήνες αργότερα βέβαια, όπως είδαμε, αποκαλύφθηκε ότι έστηνε ματς και μάλλον καλώς δεν είχε γίνει ιππότης.

Ο Σκούλι κάνει μεγάλη ζωή. Έχει σπίτια σε διάφορα μέρη (του αρέσει το Μιλάνο), ακριβά αυτοκίνητα, κυκλοφορεί με ωραίες γυναίκες (από τις διασημότερες κατακτήσεις του η Μαλίκα Ελ Χαζάζι, πρώην του ισχυρού άνδρα της Μίλαν Γκαλιάνι). «Είμαι καθαρός, αλλά κάποιοι θέλουν να αρνηθώ το αίμα μου. Ο παππούς μου δεν έχει δικαστεί. Είναι μέσα από το 2004, αλλά δεν τον βρήκαν με ναρκωτικά ή όπλα, δεν σκότωσε κανέναν», θα δηλώσει το 2007, ως θύμα πλεκτάνης. Ο Σκούλι βρίσκεται στην Τζένοα πια. Αλλά οι περιπέτειες δεν τελειώνουν. Δεν βάζει μυαλό, συνεχίζει να μιλάει στα τηλέφωνα. Πολύ περισσότερο όμως, έχει σχέσεις με τον υπόκοσμο. Το 2011 συλλαμβάνεται ο Βόσνιος κακοποιός Σαφέτ Άλτιτς, καταζητούμενος. Ο Άλτιτς εκτός από έμπορος ναρκωτικών, είναι μπλεγμένος και σε στημένα ματς. Ο Σκούλι εμφανίζεται σε φωτογραφίες μαζί με άλλους ποδοσφαιριστές να μιλάει μαζί του. Υπάρχουν όμως και συνομιλίες. Σε μια από αυτές, ο Βόσνιος κι ο Καλαβρέζος μιλάνε υποτιμητικά για τον… Πεπερόνε. Ο Πεπερόνε είναι ένας πολύ διάσημος ποδοσφαιριστής, ο Λούκα Τόνι που ήταν τότε συμπαίκτης του Μπέπε στην Τζένοα. Ο Σκούλι, αυτό το αγνό θύμα, μιλάει ειρωνικά για τον Τόνι, καθώς έχει στα χέρια του φωτογραφίες του με άλλες γυναίκες. Μαζί με τον μαφιόζο σχεδιάζουν να εκβιάσουν τον Τόνι, ώστε να συμμετάσχει στο στήσιμο αγώνων, αλλιώς θα δείξουν τις φωτογραφίες του στην έγκυο φίλη του.

Αυτό είναι ένα μόλις κομμάτι ενός σκανδάλου που έμεινε γνωστό στην Ιταλία ως Calcioscommesse. Πλήθος παικτών κατηγορείται και καταδικάζεται, μαζί με συλλόγους. Ο Σκούλι πάντως τη γλιτώνει. Ο εισαγγελέας δεν συμφωνεί ώστε να συλληφθεί και τελικά, μερικά χρόνια αργότερα, η υπόθεση του Σκούλι μπαίνει στο αρχείο. Οι σχέσεις του με τον υπόκοσμο όμως είναι εξαιρετικές, συναντιέται πολύ συχνά σε πολυτελές εστιατόριο με τον γνωστό Ρωμαίο μαφιόζο Τζιοβάνι ντε Κάρλο. Το 2012 η Τζένοα αντιμετωπίζει τη Ρόμα στο Ολίμπικο. Ο Σκούλι (που έχει περάσει στο ενδιάμεσο μια σεζόν στη Λάτσιο) δεν βρίσκεται στην αποστολή, ταξιδεύει όμως στην πρωτεύουσα. Μπαίνει στο αυτοκίνητο ενός μασέρ της Λάτσιο, μπλεγμένου σε σκάνδαλο στημένων και συναντιέται με τον Μάσιμο Καρμινάτι, αφεντικό του ντε Κάρλο, μια ιστορική φιγούρα του εγκλήματος, τον γνωστό και ως “τελευταίο βασιλιά της Ρώμης”. Ο Καρμινάτι, πρώην στέλεχος ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης κατά τα 70s, είναι μια προσωπικότητα που λύνει και δένει στη Ρώμη με διασυνδέσεις παντού. Και αν σας θυμίζει κάτι, ναι, πάνω σε αυτόν βασίστηκε ο χαρακτήρας του «Σαμουράι» στην ιταλική σειρά Suburra που παίζεται στο Netflix. Ο Σκούλι καταφέρνει να έχει όλες αυτές τις φιλίες, να υπάρχουν ένα σωρό ενδείξεις, αλλά να γλιτώνει συνεχώς. Είναι αυτό που λένε τα αστυνομικά ρεπορτάζ “γνωστός στις αρχές”. Κανείς δεν μπορεί να δικαστεί για τις… φιλίες του.

«Συγχαρητήρια στον Σκούλι», λέει ο σπίκερ της ιταλικής τηλεόρασης

Το έγκλημα φτάνει μέχρι και τη Γένοβα. Οργανωμένοι οπαδοί, παραδοσιακοί Ιταλοί μαφιόζοι, Βαλκάνιοι εγκληματίες, ναρκωτικά, στημένοι αγώνες. Οι δικαστικές αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι. Τον Απρίλιο του 2012 η Τζένοα που παραπαίει βρίσκεται να χάνει 0-4 από τη Σιένα. Οι οπαδοί δημιουργούν επεισόδια, κάνουν ντου, διαμαρτύρονται για την απόδοση των παικτών, το παιχνίδι διακόπτεται.  Ζητούν από τους παίκτες να βγάλουν τις φανέλες. Ο Σκούλι αρνείται. Στη συνέχεια είναι αυτός που σκαρφαλώνει στα κάγκελα και μιλάει με τους αρχηγούς των οργανωμένων και τους μεταπείθει. Οι δημοσιογράφοι συγχαίρουν το θάρρος και την προσωπικότητά του. Ακόμα κι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δηλώνει τη χαρά του για τις ενέργειες του Σκούλι. Οι οπαδοί θα αποθεώσουν τον Σκούλι, τραγουδώντας: «είσαι ένας από μας». Γραφικότητες, όπως θα αποδειχθεί. Μετά τον αγώνα και την ώρα που ο ιδιοκτήτης της Τζένοα δίνει συνέντευξη τύπου και κατηγορεί 60-80 άτομα που θέλουν το κακό της ομάδας, ο Σκούλι είναι στα τηλέφωνα με δύο από τους αρχηγούς τους: «Αν θέλετε να τους σκίσετε τον κώλο, θα σας ανοίξω τις πόρτες», λέει στους χούλιγκανς στις συνομιλίες που πιάνουν οι κοριοί της αστυνομίας. Ο Σκούλι έχει προσωπική σχέση με τον νεο-φασίστα αρχηγό των οργανωμένων και μιλά συχνά μαζί του. Είχε βρεθεί άλλωστε στο πάρτι του, όταν ο χούλιγκαν Μάσιμο Λεοπίτσι, που είχε καταδικαστεί σε 1ο και 2ο βαθμό για την απόπειρα δολοφονίας της συζύγου του και του πεθερού του, αθωώθηκε αργότερα. Πάρτι λευτεριάς. Ο εισαγγελέας που ερευνά τα γεγονότα του αγώνα με τη Σιένα, ζητά τρίμηνο αποκλεισμό του Σκούλι επειδή απέκρυψε τις σχέσεις που είχε με τους οργανωμένους. Το κύκλωμα οργανωμένοι-μαφία-παίκτες είναι υπαρκτό πάντως.

Ο Σκούλι έχει πολύ στενή σχέση και αγάπη για τον μαφιόζο παππού του. Λέγεται ότι ο Μπέπε Μοράμπιτο, θυμίζοντας αντίστοιχους Κολομβιανούς εγκληματίες, παρακολουθούσε αρκετά από τα παιχνίδια του εγγονού του. Παρά το γεγονός ότι ήταν καταζητούμενος, πήγαινε συχνά σε γήπεδα μασκαρεμένος για να καμαρώνει τον εγγονό. «Μου είπε να περπατάω πάντα με το κεφάλι ψηλά γιατί δεν έχω λόγο να ντρέπομαι», δηλώνει σε συνέντευξή του. Ακόμα κι ο πατέρας του Σκούλι, γαμπρός του Μοράμπιτο, δεν γλιτώνει από τη μοίρα της οικογένειας. Ο κύριος Φραντσέσκο συλλαμβάνεται, καθώς ως δημοτικός υπάλληλος βοηθάει τη φαμίλια Μοράμπιτο να πάρει κάποια έργα στις παραλίες του Ιόνιου (ποια σωστή οικογένεια της Μαφίας δεν ασχολείται με κατασκευές). Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Σκούλι δεν πτοείται ούτε τότε. Το όνομά του βρίσκεται συνεχώς σε διάφορα ιταλικά άρθρα, όπως για παράδειγμα σχετικά με την έρευνα της εισαγγελίας του Μιλάνου που οδήγησε σε διάφορες συλλήψεις για δωροδοκίες για τρία πάρκινγκ κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης. Δεν κατηγορείται για κάτι, αλλά φέρεται να έχει σχέσεις με τους συλληφθέντες και να τους συναντά συχνά. Το 2016 καλείται να δώσει κατάθεση για υπόθεση εκβιασμού, αλλά και πάλι δεν κατηγορείται για κάτι. To όνομά του εμπλέκεται και στην υπόθεση του Φαμπρίτσιο Κορόνα, ενός φωτογράφου των celebrities με το όνομα «ο βασιλιάς των παπαράτσι». Ο Κορόνα, άλλο καλόπαιδο κι αυτό, εκβίαζε γνωστούς της show-biz, αλλά και του αθλητισμού. Το 2016, ο Κορόνα ξυλοκοπήθηκε από έναν φίλο του Σκούλι σε ένα μπαρ του Μιλάνου, με τον Σκούλι να βρίσκεται εκεί. Στη δική του Κορόνα καταθέτει αστυνομικός που λέει ότι ο Σκούλι εκβίαζε τον φωτογράφο ζητώντας 500.000€, καθώς ο παπαράτσι χρωστούσε λεφτά στους Καλαβρέζους και σύμφωνα με την αστυνομία φοβόταν πολύ τον Σκούλι. Καμία συνέχεια. Στο παρελθόν υπήρξε ακόμα και έρευνα για απόπειρα δολοφονίας, αλλά και για συμμετοχή σε εμπόριο ναρκωτικών, την εποχή μάλιστα που ο Σκούλι απειλούσε τους κατοίκους σε ένα χωριουδάκι μόλις 1.000 κατοίκων, να ψηφίσουν για δήμαρχο αυτόν που τους έλεγε. Ποτέ όμως δεν κατηγορήθηκε επίσημα. Καταδικάστηκε μόνο για εκείνο το Κροτόνε-Μεσίνα. Από τότε, παρά τις περίεργες σχέσεις και ενδείξεις, δεν έφτασε καν σε δίκη. Είναι απλώς ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που έτυχε να είναι εγγονός ενός μαφιόζου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Χωρίς κατηγορία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Τέρμα το Γκάζα

  Εκεί που ξεκινάς τη μέρα σου έχοντας στο μυαλό σου να γράψεις κάτι που έχει υποσχεθεί στους υψηλά ιστάμενους του sombrero εδώ και δύο βδομάδες, η πρωινή σου περιήγηση σε κάνει να το βάλεις πάλι κάβα. Διότι το πρωί έπεσα στο Κυριακάτικο αφιέρωμα της καλής εφημερίδας L’Equipe στον καλύτερο ψυχάκια, τρελό και αρρωστημένα λατρεμένο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο μάγος της μπάλας που κουβάλησε πάνω του την αποτυχία μιας ολόκληρης χώρας

Οι εθνικές ομάδες ξεκινούν τις προσπάθειές τους στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και παρότι οι αγώνες αυτοί δεν συγκρίνονται με τα ματς του ίδιου του Μουντιάλ, δεν είναι λίγες οι φορές που άλλαξαν τις ζωές και τις καριέρες των πρωταγωνιστών τους. Ένας από αυτούς είναι κι ο Νταβίντ Ζινολά. Γεννημένος λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κοσμοπολίτικο Σεν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Η ‘Ντραγκέτα, ο εγγονός και το ποδόσφαιρο: η περιπετειώδης ζωή του Τζουζέπε Σκούλι”

  1. Ο/Η Νομιμόφρων, άρα ηθικός λέει:

    Elaith, αυτά που γράφεις είναι συνομωσιολογίες. Αλλιώς, αν έχεις αποδείξεις, να πας στον εισαγγελέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *