Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Αριθμός Μέλους Νο.1

“Με θλίψη ανακοινώνουμε το θάνατο του Μανουέλ Μανιός Γκονθάλμπο, μέλος νούμερο 1 της Μπαρσελόνα, στην ηλικία των 101 ετών. Ο Μανουέλ Μανιός Γκονθάμπο υπήρξε μέλος από τις 5 Σεπτεμβρίου του 1932. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη”.

Την παραπάνω ανακοίνωση την έβγαλε η επίσημη Μπαρσελόνα στους λογαριασμούς της στα σόσιαλ μίντια στις 26/07. Οι παίχτες στο φιλικό με τη Γιουβέντους φόρεσαν μαύρα περιβραχιόνια για να τιμήσουν τον άνθρωπο που υπήρξε το πρώτο μέλος του συλλόγου. Ο Μανουέλ Μανιός, παρόλο που έφυγε στα 101 του χρόνια δεν κατέχει το ρεκόρ του γηραιότερου μέλους της Μπαρσελόνα, του έλειπαν τέσσερα χρονάκια ακόμα. Ήταν όμως το καρνέ Νο.1, αυτός που άνοιξε το δρόμο.

O Μανουέλ Μανιός δεν ήταν κάποιος τρελός της εξέδρας, ούτε κάποια γραφική φιγούρα. Ούτε υπήρξε ο οπαδός που μέχρι τις τελευταίες του μέρες βρισκόταν στο γήπεδο. Γιατρός ο ίδιος, μέλος της μεγαλοαστικής τάξης της Βαρκελώνης στα χρόνια πριν τον εμφύλιο, υπήρξε από τους πρωτεργάτες της μετατροπής της Μπαρσελόνα σε σύλλογο οπαδών. Το καρνέ με το νούμερο 1 δεν ήταν τυχαίο. Ήταν μια αναμοιβή στην προσπάθειά του για αυτή τη διοικητική αλλαγή.

Ο ίδιος δε θέλησε ποτέ να αναλάβει διοικητικό πόστο. Στην εκδήλωση πριν από τέσσερα χρόνια που έκανε ο σύλλογος για να τιμήσει τα μέλη του που είχαν πάνω από 75 χρόνια καρνέ ήταν εκεί και μίλησε. Είπε ότι η ιδιότητά του ως γιατρός δεν του επέτρεπε να ασχολείτε με το σύλλογο παραπάνω. Παρέμεινε οπαδός όλη του τη ζωή και ως τα 90 του πήγαινε στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας. Για τον Μανουέλ Μανιός και τα άλλα μέλη της μεγαλοαστικής τάξης της Βαρκελώνης της δεκαετίας του 1930 η συμμετοχή στο σύλλογο ήταν ένα είδος ταξικής υποχρέωσης.

Η αστική τάξη της Βαρκελώνης τότε δεν ήταν μόνο υπεύθυνη για το αρχιτεκτονικό κίνημα των μοντερνιστών (ναι, αυτό με το Γκαουντί, τον Μουντανέρ και τους άλλους που έχουν φτιάξει τα εμβληματικά κτήρια της πόλης), αλλά και φορείς της αναβίωσης της καταλανικής κουλτούρας και γλώσσας. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της πόλης άρχισε να ενσωματώνει τον καταλανισμό αυτόν και ως αποτέλεσμα όλοι αυτοί έσπευσαν να συμμετάσχουν. Εκεί, στη γέννηση του «Μες και ουν κλουμπ» ήταν ο πρώτος, το καρνέ νούμερο 1.

Ο σύλλογος επίσημα ανακοίνωσε ότι θέλει να βάλει το καρνέ αυτό στο μουσείο του, αντίθετα με τη γενικότερη παράδοση που θέλει οι κάρτες μέλους να μπορούν να κληροδοτηθούν. Άλλωστε και τα τέσσερα παιδιά του, αλλά και τα εγγόνια του, είναι ήδη μέλη του συλλόγου. Επειδή δεν είναι «επιφανείς οπαδοί» δε γνωρίζουμε αν είναι από υποχρέωση απέναντι στην τάξη τους, από οικογενειακή παράδοση ή αν απλώς τους αρέσει η μπάλα. Αλλά όπως ο Μανουέλ Μανιός τάφηκε στο νεκροταφείο του Λας Κορτς, ακριβώς από πάνω από το Καμπ Νόου, το καρνέ του θα περάσει στην αιωνιότητα στο μουσείο της Μπάρσα. Να μπορούν όλοι οι τουρίστες να βλέπουν ποιος ήταν το πρώτο από τα χιλιάδες μέλη του συλλόγου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Καθεδρικός του Σαν Γιόχαν

«Ο Γιόχαν Κρόιφ έχτισε έναν καθεδρικό, εμείς απλώς πρέπει να φροντίσουμε τη διατήρησή του» Πεπ Γουαρδιόλα Εκεί κάπου στη μία τοπική ώρα Βαρκελώνης, μέρα Πέμπτη, καθόμαστε και βαριόμαστε στο γραφείο περιμένοντας το χρόνο να περάσει να φύγουμε. Η επόμενη μέρα είναι αργία, Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών και κανείς δεν έχει όρεξη για πολλά. Και μαθαίνουμε ότι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι απλοί στρατιώτες

Όπως τα γήπεδα στο ποδόσφαιρο έχουν τη δική τους ζωή και φωνή, έτσι και οι απλοί άνθρωποι των ομάδων, οι αφανείς ήρωες, αποτελούν τους ιστοριογράφους του κάθε συλλόγου. Όταν όλοι οι άλλοι έρχονται και παρέρχονται, κάποιοι συνεχίζουν από τα ίδια πόστα. Άνθρωποι που εκτός από την τεράστια προσφορά τους, γίνονται κοινωνοί της εξέλιξης των ομάδων. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *