Πόσο καλοί (ή κακοί) ήταν οι τερματοφύλακες στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ
Την τελευταία δεκαετία η θέση του τερματοφύλακα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας για το νούμερο-1 της κάθε ομάδας. Σε ένα ποδόσφαιρο που έχει γίνει υπερβολικά γρήγορο, με τις καλές ομάδες να θέλουν να έχουν συνεχώς τη μπάλα στα δικά τους πόδια πιέζοντας τον αντίπαλο με τρομερή ένταση και δημιουργώντας παράλληλα από τα πόδια του τερματοφύλακα, είναι εύκολο να κατανοήσουμε γιατί οι σύγχρονοι, κορυφαίοι τερματοφύλακες είναι εξαιρετικοί με τη μπάλα στα πόδια, καταργώντας ουσιαστικά και τη θέση του λίμπερο με τους ίδιους να παίρνουν και αυτόν το ρόλο. Ο goalkeeper, κάπως έτσι, έχει γίνει sweeperkeeper, παίζοντας αρκετά ψηλά και πολλές φορές ακόμα και ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς της ομάδας του τόσο για να ξεκινήσει το «χτίσιμο» της επίθεσης όσο και για να κόψει μια επικίνδυνη μπαλιά προς την εστία του. Ο Νόιερ, της Μπάγερν Μονάχου, ήταν ο πρώτος που το έκανε εξαιρετικά στο κορυφαίο επίπεδο για να ακολουθήσουν ένα σωρό άλλοι που αγωνίζονται πλέον στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Τα πράγματα είναι απλούστερα του απλού: για να βρει θέση κάποιος τερματοφύλακας σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό θα πρέπει να είναι, όχι απλά καλός αλλά πολύ καλός, έως και εξαιρετικός, με τη μπάλα στα δικά του πόδια βάζοντας, πολλές φορές, σε δεύτερη μοίρα ακόμα και την κύρια δουλειά του που -όσο κι αν αλλάξει το ποδόσφαιρο- θα είναι να σταματά τα σουτ των αντιπάλων που πηγαίνουν εντός της εστίας του.
Σε αυτό το κείμενο θα ρίξουμε μια ματιά στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και στην επιρροή που είχε ο τερματοφύλακας της κάθε ομάδας στο να μη δει τη μπάλα να καρφώνεται στα δίχτυα του. Φυσικά και δεν αρκεί να δούμε πόσες επεμβάσεις έκανε ο καθένας αλλά πόσο απειλήθηκε πραγματικά με σουτ εντός της εστίας του και πόσο βοήθησε αυτό το ποσοστό να μη μετατραπεί και σε γκολ. Τα expected goals on target (xGOT) είναι η καλύτερη μέτρηση για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα πόσο καλός ή πόσο κακός ήταν ο κάθε τερματοφύλακας στα διπλά παιχνίδια της ομάδας του στον πρώτο γύρο των νοκ-άουτ.
Μίλαν – Τότεναμ (1-0)
Ο Ταταρουσάνου βρέθηκε απέναντι σε μόλις 0.15 xGOT κάνοντας τρεις επεμβάσεις, κρατώντας το μηδέν για την ομάδα του. Η απειλή όπως μπορούμε να καταλάβουμε ήταν μικρή. Ο Φόρστερ βρέθηκε απέναντι σε 1.80 xGOT κάνοντας και αυτός τρεις επεμβάσεις, δεχόμενος γκολ με κεφαλιά εντός της μικρής του περιοχής.
Παρί – Μπάγερν (0-1)
Ο Ντοναρούμα βρέθηκε απέναντι σε 0.94 xGOT κάνοντας 6 επεμβάσεις με τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του μία φορά. Ο Ζόμερ απειλήθηκε με ακόμα λιγότερο, έχοντας 0.74 xGOT και 4 επεμβάσεις. Όπως βλέπουμε από τις ευκαιρίες που κατέληξαν εντός της εστίας ο Ιταλός ουσιαστικά δέχτηκε το γκολ που έπρεπε να έχει δεχτεί με τον Ελβετό από την άλλη να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να κρατάει το μηδέν.
Ντόρτμουντ – Τσέλσι (1-0)
Ισορροπημένο ήταν και αυτό το παιχνίδι στα xGOT με τον Κόμπελ να έχει βρεθεί απέναντι σε 1.25 xGOT και τον Κέπα σε 1.04. Οι Γερμανοί πήραν τελικά τη νίκη αλλά το έκαναν με τον τερματοφύλακά τους να έχει 7 επεμβάσεις την ίδια ώρα που ο Κέπα είχε μόλις μία, δεχόμενος ουσιαστικά γκολ μετά από τετ-α-τετ. Ο Ελβετός όπως μπορούμε να καταλάβουμε έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο να κρατήσει η ομάδα του το μηδέν στην άμυνα.
Μπριζ – Μπενφίκα (0-2)
Ο Μινολέ αν και βρέθηκε απέναντι σε 2.16 xGOT κάνοντας και 2 επεμβάσεις δέχτηκε αυτό που έπρεπε να δεχτεί (2 τέρματα) με τον Βλαχοδήμο να έχει μία επέμβαση με 0.33 xGOT faced. Το διπλό των Πορτογάλων ήρθε πολύ εύκολα και ο Έλληνας διεθνής ουσιαστικά δεν απειλήθηκε.
Άιντραχτ- Νάπολι (0-2)
Η φετινή Νάπολι είναι μια ομάδα που βγάζει φωτιές και αυτό το έκανε και μέσα στη Γερμανία με τον Τραπ να βρίσκεται απέναντι σε 3.36 xGOT έχοντας και 9 επεμβάσεις. Ο Μερέτ από την άλλη δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου με το 0.15 xGOT faced έχοντας και μία επέμβαση. Φυσικά και ο Γερμανός τερματοφύλακας της Άιντραχτ έκανε ένα πραγματικά καλό παιχνίδι (κι ας δέχτηκε δύο γκολ)
Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης (2-5)
Εδώ είχαμε το πρώτο πραγματικά κακό παιχνίδι τερματοφύλακα και αυτό έγινε από έναν εκ των κορυφαίων του κόσμου. Ο Άλισον βρέθηκε μπροστά σε 2.83 xGOT δεχόμενος 5 τέρματα και έχοντας μόνο μία επέμβαση, την ίδια ώρα που ο Κουρτουά (σε μέτρια μέρα και αυτός) αν και βρέθηκε απέναντι σε 1.43 xGOT είχε δύο επεμβάσεις, μαζεύοντας δύο φορές τη μπάλα από τα δίχτυα του.
Ίντερ – Πόρτο (1-0)
Οι Ιταλοί είχαν για μία ακόμα φορά τον Ονάνα σε σπουδαία φόρμα με 4 επεμβάσεις σε 1.42 xGOT faced, κρατώντας το μηδέν, με τον Κόστα της Πόρτο να δέχεται 1.01 xGOT, να έχει 3 επεμβάσεις αλλά να μη μπορεί τελικά να κρατήσει το μηδέν. Ένα έπρεπε να δεχτεί – ένα δέχτηκε.
Λειψία – Μάντσεστερ Σίτι (1-1)
Ο Μπλάσβιτς βρέθηκε απέναντι σε 0.70 xGOT και είχε δύο επεμβάσεις. Ο Έντερσον βρέθηκε απέναντι σε 1.23 xGOT και είχε 3 επεμβάσεις. Κερδισμένος ήταν σίγουρα ο Πορτογάλος και η αγγλική ομάδα.
Μπενφίκα – Μπριζ (5-1)
Ο Βλαχοδήμος είχε αρνητικό συντελεστή με 0.83 xGOT faced και μία επέμβαση την ίδια ώρα που και ο Μινολέ βρέθηκε μπροστά σε 3.28 xGOT,είχε δύο επεμβάσεις και δέχτηκε 5 τέρματα από μια σαφώς ανώτερη ομάδα από τη δική του.
Τσέλσι – Ντόρτμουντ (2-0)
Οι «μπλε» έκαναν τη ανατροπή και γι’ αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης είχε και ο Κέπα μιας και κράτησε το μηδέν, με δύο επεμβάσεις, αν και βρέθηκε απέναντι σε 0.84 xGOT. Ο Μέγερ απ’ την άλλη αν και είχε δύο επεμβάσεις και αυτός, δέχτηκε ευκαιρίες για γκολ που έφτασαν το 2.36 σε xGOT.
Μπάγερν – Παρί (2-0)
Οι Γάλλοι είχαν δύσκολο έργο στο Μόναχο και είδαν και τον Ντοναρούμα να είναι κατώτερος των περιστάσεων. Ο Ιταλός βρέθηκε απέναντι σε 1.97 xGOT, είχε 3 επεμβάσεις και δέχτηκε δύο γκολ την ίδια ώρα που ο Ζόμερ (που πρέπει να ευχαριστεί και τον Ντε Λιχτ) βρέθηκε απέναντι σε 0.44 xGOT και με δύο επεμβάσεις κράτησε το μηδέν και την σπουδαία πρόκριση.
Τότεναμ – Μίλαν (0-0)
Ο Φόρστερ στάθηκε στο ύψος του και είχε 3 επεμβάσεις σε 1.01 xGOT faced την ίδια ώρα που ο Μαινάν απειλήθηκε ελάχιστα (0.31 xGOT faced) και είχε 3 επεμβάσεις και αυτός.
Πόρτο – Ίντερ (0-0)
Ο Ονάνα ήταν για δεύτερο παιχνίδι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας του στην πρόκρισή της, κρατώντας το μηδέν, με 6 επεμβάσεις, έχοντας δεχτεί φάσεις για γκολ που έφτασαν το 2.57 xGOT. O Κόστα αν και είχε 5 επεμβάσεις η απειλή που δέχτηκε ήταν μικρή φτάνοντας το 0.39 xGOT
Μάντσεστερ Σίτι – Λειψία (7-0)
Η Σίτι σε αυτό το ματς ήταν απλά τρομακτική. Απειλήθηκε -σχεδόν καθόλου- με 0.02 xGOT (με τον Έντερσον να έχει και μια επέμβαση) και απείλησε φτάνοντας τα xGOT στην εστία του δύσμοιρου Μπλάσνιτς στο 7.57 xGOT. Για τη ιστορία ο τερματοφύλακας της Λειψίας είχε και 8 επεμβάσεις.
Νάπολι – Άιντραχτ (3-0)
Μία από τα ίδια και η ρεβάνς στο Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Τραπ βρέθηκε μπροστά σε 4.63 xGOT και είχε και 5 επεμβάσεις με τον Μερέτ να απειλείται με 0.83, να έχει μία επέμβαση και να κρατά το μηδέν.
Ρεάλ – Λίβερπουλ (1-0)
Στη ρεβάνς της Μαδρίτης ο Άλισον ήταν πολύ καλός και ουσιαστικά πλήρωσε την μικρή απειλή που είχε η ομάδα του για ένα τέτοιο παιχνίδι (που έψαχνε μια επική ανατροπή). Ο Μπέκερ απειλήθηκε με 2.34 xGOT και δέχτηκε ένα γκολ την ίδια ώρα που ο Κουρτουά αν και είχε 1.00 xGOT κράτησε ανέπαφη την εστία του.
Όπως μπορούμε να δούμε ο Ονάνα της Ίντερ ήταν ο τερματοφύλακας που είχε τη μεγαλύτερη θετική επιρροή για την ομάδα του μιας και κράτησε το μηδέν σε 180 λεπτά, έχοντας συνολικά 10 επεμβάσεις σε ευκαιρίες για γκολ εντός της εστίας (xGOT) που έφτασαν το 3.99. Τα δικά της xGOT ήταν σε 180 λεπτά μόλις 1.40 κάτι που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την απόδοση του Καμερουνέζου τερματοφύλακα. Κλείνοντας και αφού ελπίζω να βοήθησα κάπως για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα την επίδραση των κίπερς στην πρώτη φάση των νοκ-άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ να πω πως ο Ονάνα είναι συνολικά στη φετινή διοργάνωση δεύτερος σε ποσοστό επεμβάσεων, με 84.1% (πίσω από τον Κόμπελ που δεν συνεχίζει όμως στη διοργάνωση).
*Οι αριθμοί των xGOT είναι από το FotMob