Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Οι απλοί στρατιώτες

imagen68696d

Όπως τα γήπεδα στο ποδόσφαιρο έχουν τη δική τους ζωή και φωνή, έτσι και οι απλοί άνθρωποι των ομάδων, οι αφανείς ήρωες, αποτελούν τους ιστοριογράφους του κάθε συλλόγου. Όταν όλοι οι άλλοι έρχονται και παρέρχονται, κάποιοι συνεχίζουν από τα ίδια πόστα. Άνθρωποι που εκτός από την τεράστια προσφορά τους, γίνονται κοινωνοί της εξέλιξης των ομάδων. Στους περισσότερους συλλόγους υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, άτομα που βρίσκονται σταθερά για δεκαετίες στην ίδια θέση. Η διαφορά είναι στο πώς τους αποχαιρετά η κάθε ομάδα.

Ο Μπερνάντο Εσπάνια, γνωστός ως “Εσπανιέτα”, πέρασε τα 55 τελευταία χρόνια της ζωής του σε διάφορα πόστα στη Βαλένθια. Η ποδοσφαιρική του καριέρα κόπηκε μετά από ένα ατύχημα και αυτός, όπως διηγείται στο παραπάνω βίντεο, ξεκίνησε ως ball boy τη σχέση του με την αγαπημένη του ομάδα. Έφτασε να γίνει μέχρι και σοφέρ προπονητών, αλλά έμεινε στην ιστορία της Βαλένθια ως ο φροντιστής της. Ο άνθρωπος που έζησε από κοντά όλη τη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Τα καλά και τα άσχημα (όπως εδώ σε ένα 3-6 με τη Ρεάλ), παίκτες, προπονητές, επιτυχίες, αποτυχίες, αλλά και μεγάλους αντιπάλους.

13988091_1280590615418448_3211243504273465842_oΝα εδώ με τον Ρανιέρι

Ο Εσπανιέτα αποφάσισε να αποσυρθεί, να αφήσει την Βαλένθια και αυτή τον τίμησε (τρία χρόνια πριν τον είχαν τιμήσει οι οπαδοί της με μια πλακέτα, πολλά πανό και αγκαλιές στην Κούρβα Νορντ). Στο καθιερωμένο καλοκαιρινό Τροφέο Ναράνχα στο Μεστάγια, ο αγαπημένος Κλαούντιο Λόπες ήταν ο μεγάλος καλεσμένος.  Πιο πολύ όμως ακόμα και από τον ιστορικό “Eλ Πιόχο” αποθεώθηκε ο Εσπανιέτα που βγήκε τελευταίος στο γήπεδο σε ένα “πασέο”, με τον κόσμο, τους παίκτες και τη διοίκηση να τον αποθεώνουν. Σαν να είναι αυτός ο μεγαλύτερος σταρ της ομάδας και όχι απλά ένας εργάτης. 55 χρόνια προσφοράς που κέρδισαν όλους τους ανθρώπους και το αντίο που του άξιζε, με τους ανθρώπους του συλλόγου να τον πετούν στον αέρα του Μεστάγια:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Χεσούς Χιλ: Μια ζωή, δεκάδες ιστορίες

Οι πιο γραφικοί (και απατεωνίσκοι) πρόεδροι συνήθως βρίσκονται στα Βαλκάνια. Άντε και στην Ιταλία. Όχι ότι οι Ισπανοί δεν είχαν τις δικές τους μορφάρες, αλλά είναι εξαιρέσεις. Και σίγουρα η μεγαλύτερη εξαίρεση και αυτή που κάνει τη διαφορά είναι μία. Ο Χεσούς Χιλ ήταν αυτό που οι Αμερικάνοι λένε “larger than life”. Ο Τόνι Σοπράνο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι δύο ανατρεπτικοί μήνες του Κέιλορ Νάβας

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015. Αεροδρόμιο Μαδρίτης. Στην αίθουσα αναχωρήσεων VIP βρίσκεται ένας άντρας με ένα κινητό στο χέρι. Δεν έχει βαλίτσες μαζί του, κάθεται δίπλα σε μια όμορφη γυναίκα και μοιάζει στενοχωρημένος. Κοιτάζει με απλανές βλέμμα προς την πίστα του αεροδρομίου, εκεί που υπάρχει ένα ιδιωτικό τζετ από την Αγγλία να περιμένει. Το κινητό τού […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Οι απλοί στρατιώτες”

  1. Ο/Η Παυλος Man Utd λέει:

    Γιατι ποδοσφαιρο δεν ειναι μονο αυτο που παιζεται μεσα στις 4 γραμμες του γηπεδου.Γιατι ποδοσφαιρο δεν ειναι μονο ενα ακομη αθλημα. Υπεροχο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *