Το Πρωτάθλημα Αναβάλλεται Λόγω Ταραχών. Μήπως Πρέπει να Ξαναρχίσει;
Από τότε που οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία σταμάτησαν να είναι απλώς τέτοιες και πήραν χαρακτήρα κυβερνητικής κρίσης, τα πάντα πάγωσαν στη χώρα. Ένα από αυτά ήταν και το εγχώριο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, μαζί με όλες τις αθλητικές διοργανώσεις. Σε συνθήκες εσωτερικών ταραχών, σε μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα του διχασμού, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα.
Παρ’ όλα αυτά, οι δύο μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της χώρας δε συντάσσονται με την άποψη πολιτείας και ομοσπονδίας. Η Ντιναμό Κιέβο, εκπρόσωπος του φιλοδυτικού μπλοκ και η Σαχτάρ Ντόνεσκ, εκπρόσωπος του Ανατολικού, φιλορωσικού, διοργάνωσαν ένα φιλικό παιχνίδι. Το παιχνίδι είχε τον τίτλο: ‘Συμφιλίωση’ και παίχτηκε στο ‘Βαλερί Λομπανόφσκι’ του Κιέβου. Οι εξέδρες ήταν βέβαια σχεδόν άδειες, όμως το το ματς διεξήχθη κανονικά, με επαγγελματίες διαιτητές, ενώ παλιοί ποδοσφαιριστές όπως οι Ολεξάντρ Σοφκόφσκι και Βολοντίμιρ Γιεζέρσκι ήρθαν προς υποστήριξη της προσπάθειας. Το τελικό σκορ, 1-1, μάλλον δεν ενδιέφερε κανέναν.
Το Ουκρανικό ποδόσφαιρο όμως χρειάζεται περισσότερα πράγματα για να παραμείνει στον Ευρωπαϊκό αφρό. Ήταν μόλις 23 Φεβρουαρίου όταν στην Ουκρανική Ομοσπονδία συζητούσαν μια πρωτοβουλία μικρότερων συλλόγων για περιορισμό των ξένων από 7 σε 5 στην Ουκρανική Λίγκα. Πρωτεργάτης την κίνησης αυτής υπήρξε η Μέταλιστ Χάρκιβ, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί και παράδοξο. Εκπροσωπώντας το Χάρκοβο, τη μεγαλύτερη πόλη του φιλορωσικού μέρους της Ουκρανίας, δεν ήθελε ξαφνικά να δώσει μεγαλύτερη ‘Ουκρανικότητα’ στην ομάδα. Άλλωστε ο προπονητής της, Μύρων Μάρκεβιτς είχε δηλώσει στην ψύχρα ‘Δεν αγοράζω Ουκρανούς γιατί είναι υπερτιμημένοι’. Μικρότεροι σύλλογοι όπως η Άρσεναλ Κιέβου συμφώνησαν με την πρόταση, την οποία χλιαρά υποστήριξε και η Ντιναμό Κιέβου. Ακούστηκαν τα κλασικά γραφικά ‘δεν παράγονται παίχτες και πέφτει η ποιότητα στην εθνική ομάδα’, όμως ο λόγος είναι άλλος. Στόχος βέβαια ήταν να πληγεί αγωνιστικά η Σαχτάρ που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια με τους Βραζιλιάνους της μπροστά.
Δύο βδομάδες μετά αυτό φαντάζει μακρινό παρελθόν. Ο Μάρκεβιτς παραιτήθηκε μετά από 9 χρόνια από τον πάγκο της Μέταλιστ λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύλλογος. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές αυξάνονται δραματικά και οι παίχτες φεύγουν. Ο σύλλογος έχει πρακτικά διαλυθεί και αναμένεται επίσημη επιβεβαίωση όταν η ομοσπονδία λειτουργήσει πάλι κανονικά. Επίσης, αυξάνονται οι φήμες ότι οι ξένοι παίχτες επικοινωνούν με τις πρεσβείες των χωρών τους για να φύγουν από την Ουκρανία. Αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά (πρεσβείες, παίχτες, μάνατζερ, συλλόγους), η αύξηση των ρεπορτάζ για ενδιαφέρον συλλόγων από Γερμανία και Αγγλία για παίχτες που αγωνίζονται στην Ουκρανία δείχνει ότι οι φήμες έχουν κάποια βάση.
Μέσα σε αυτόν τον πανικό, οι Ουκρανικοί σύλλογοι συνεχίζουν να αγωνίζονται στα κύπελλα Ευρώπης, με την UEFA να εκδίδει επίσημη ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει λόγος για να αποβληθούν αυτή τη στιγμή. Η εθνική ομάδα της χώρας έδωσε χθες κανονικά το προγραμματισμένο φιλικό της με τις ΗΠΑ. Το τελευταίο μπορεί να μοιάζει με πετυχημένη τρολιά, το ματς όμως διεξήχθη, χωρίς κανένα έκτροπο, στη Λευκωσία, με την Ουκρανία να κερδίζει 2-0.
Δε συμφωνούν όμως όλοι με αυτήν τη διακοπή πρωταθλήματος. Ο Γενικός διευθυντής της Σαχτάρ, Σεργκέυ Πάλκιν, έδωσε μία συνέντευξη στο BBC υποστηρίζοντας ότι το ποδόσφαιρο μπορεί και πρέπει να γίνει το μέσο συμφιλίωσης της Ουκρανίας.
‘Το ποδόσφαιρο είναι ένα θετικό συναίσθημα. Οι Ουκρανικοί σύλλογοι έχουν εκατομμύρια οπαδούς και αν όλοι μαζί βγούμε μπροστά για να πούμε ότι δεν πρέπει να έχουμε πολέμους και εμφύλια προβλήματα, τότε μπορούμε να δώσουμε μεγάλη αξία στους ανθρώπους που ζουν στην Ουκρανία. Θέλω όλες οι ομάδες να αφαιρέσουν τους χορηγούς από τις φανέλες τους και να τοποθετήσουν στη θέση τους μερικά λόγια που να δείχνουν ότι είμαστε μία χώρα. Θα ήταν ένα μεγάλο μήνυμα στον Ουκρανικό λαό – σε Ουκρανόφωνες ή Ρωσόφωνες περιοχές’.
Ο Τσιγκρίνσκι επιβεβαίωσε ότι: ‘Στη Σαχτάρ νιώθουμε πιεσμένοι και άδειοι’. Συμπλήρωσε: ‘Εμείς οι Ουκρανοί έχουμε μεγάλη ιστορία και μεγάλη καρδιά. Αλλά δεν είμαστε μαθημένοι να ζούμε κάτω από πίεση’. Ο Πάλκιν τέλος είπε ότι οι υποψηφιότητες Ντόνεσκ και Κιέβου για τη διοργάνωση τελικού Europa League το 2020 δεν έχουν καμία τύχη πια, καθώς η UEFA δε θα πάρει τέτοιο ρίσκο.
Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια το τι θα συμβεί στην Ουκρανία, πόσο μάλλον στο ποδόσφαιρό της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παράγοντες εκεί πασχίζουν έμπρακτα να το κάνουν μέσο συμφιλίωσης με φιλικά παιχνίδια, δηλώσεις που ενώνουν, προτείνοντας λύσεις και μιλώντας για αυτό σε διεθνή μέσα. Και τίποτα να μην καταφέρουν, τους αξίζει ένα hats off για την προσπάθεια.
2 σχόλια σχετικά με το “Το Πρωτάθλημα Αναβάλλεται Λόγω Ταραχών. Μήπως Πρέπει να Ξαναρχίσει;”
Οι σύλλογοί τους έχουν τεράστιο πρόβλημα με τους οργανωμένους οπαδούς. Είτε “φιλοδυτικοί”, είτε “φιλορώσοι”, βρίθουν από φασίστες-ρατσιστές του κερατά!
O Franklin Foer είχε ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο How Soccer Explains the World: An Unlikely Theory of Globalization, στο οποίο έλεγε για τις… περιπέτειες αφρικανών παικτών στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα (θυμάμαι ειδικά για την ομάδα του Λβιφ).
Το BBC είχε κάνει πριν το τελευταίο Euro ρεπορτάζ και είχε τύχει σε ντου οργανωμένων της Μέταλιστ σε Ινδούς φοιτητές που πήγαν να περάσουν κάπως την Κυριακή τους, μόνο και μόνο επειδή ήταν σκουρόχρωμοι.
Με λίγα λόγια, όπως για κάποιους μπορεί να τους ενώνει το ποδόσφαιρο, για άλλους τόσους (μπορεί λιγότερους αλλά περισσότερο “φωνακλάδες”) αποτελεί όχημα για να εκφράσουν άλλα πράγματα, οπότε μάλλον σωστά η ομοσπονδία πήρε την απόφαση της αναστολής των πρωταθλημάτων.
Δεν εξέφρασα κρίση στο κείμενο, απλώς παρουσίασα την κατάσταση και το τι συμβαίνει εκεί. Κυρίως, το πώς το βλέπουν οι ίδιοι. Συμφωνώ με ότι έγραψες και θεωρώ ότι ήταν σωστή η απόφαση της ομοσπονδίας.
Βέβαια είναι παρήγορο το πως το βλέπουν οι σύλλογοι. Αντίθετα με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, εκεί προσπαθούν να τους μαζέψουν. Ακόμα και η Ζενίτ που έχει στους οπαδούς τη μεγαλύτερη βάση νέο-φασιστών στη Ρωσία, είναι ο μόνος σύλλογος που έχει κινηθεί νομικά εναντίων των ίδιων της των οπαδών για τα ρατσιστικά τους συνθήματα/συμπεριφορές. Και η Μέταλιστ εκείνους τους οπαδούς τους απέβαλε.
Οι εθνικιστές στην Ουκρανία αποτελούν το πιο φασαριόζικο κομμάτι, όμως με όσα έγιναν, η πρώτη δημοσκόπηση τους δίνει μόλις 5,5% στην πρόθεση ψήφου. Το ποδοσφαιρικό σύστημα παλεύει συνολικά να αντιταχθεί σε αυτό το διαχωρισμό. Και αυτό είναι μαγκιά του.