Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

30 ομάδες, 16 αγώνες, 1 τελικός

Caea5IoW0AAUKRH.jpg large

Ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα το πρωτάθλημα Αργεντινής για το 2016 που θα κρατήσει περίπου ως τον Ιούνιο. Όσοι θυμόσαστε από παλαιότερα τα συστήματα της Λ. Αμερικής, ξέρετε ότι οι όροι διεξαγωγής αλλάζουν συνέχεια. Σε μια χώρα με μια τραγική Ομοσπονδία που δεν μπορεί να κάνει σωστές εκλογές, δεν είναι περίεργο ότι το προηγούμενο σύστημα των 30 ομάδων άλλαξε πάλι. Και όπως φαντάζεται κανείς, δεν άλλαξε προς το καλύτερο. Η Π.Ο. της χώρας αποφάσισε να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό των ομάδων, αλλά να κάνει κάτι διαφορετικό. Αυτή τη φορά επέλεξε να χωρίσει τις ομάδες σε δυο ομίλους των 15.

Ο διαχωρισμός φυσικά δεν έγινε με κανονική κλήρωση, αλλά σχεδόν με… απευθείας ανάθεση. Οι ομάδες που φτιάχνουν τα “κλάσικο” της Αργεντινής μπήκαν όλες σε διαφορετικούς ομίλους. Στο Γκρουπ Α μπήκαν π.χ. οι Ροσάριο Σεντράλ, Ιντεπεντιέντε, Ρίβερ Πλέιτ και Σαν Λορένσο και αντίστοιχα στο Γκρουπ Β (Ζώνη 1 και Ζώνη 2 για να είμαστε ακριβείς) οι μισητοί τους αντίπαλοι, Νιούελ’ς, Ράσινγκ, Μπόκα και Ουρακάν. Η λογική θα έλεγε για ένα πρωτάθλημα 29 αγωνιστικών ή για ένα πρωτάθλημα με πλέι οφ. Φυσικά και δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Κατ’ αρχήν θα έχουμε 16 αγωνιστικές. Κάθε ομάδα θα παίξει με τις υπόλοιπες του γκρουπ της (14 ματς). Τα άλλα δύο θα είναι με μια ομάδα από το άλλο γκρουπ. Για τις περισσότερες αυτή είναι η μισητή της αντίπαλος, δηλαδή θα παίξει δυο “κλάσικο”. Πόσο δίκαιο είναι όμως αυτό;

boca-campeon

Για παράδειγμα η Ρίβερ είναι στο ίδιο γκρουπ με την Κίλμες. Η Ρίβερ θα παίξει δύο ματς με την Μπόκα που θα γίνει αίμα κι άμμος. Η Κίλμες έχει αντιπάλους παραδοσιακές την Λανούς και την Μπάνφιλντ, που όμως συμμετέχουν στο “ελ κλάσικο του νότου” και θα παίξουν μεταξύ τους τις έξτρα δυο αγωνιστικές. Έτσι, η Κίλμες ξέμεινε από… οχτρό και θα παίξει δυο ματς με την Τέμπερλει του άλλου ομίλου, που θεωρητικά θα είναι πολύ ευκολότερα. Μιλάμε για 2 ματς που δίνουν 6 βαθμούς σε ένα πρωτάθλημα μόλις 16 αγωνιστικών. Όπως καταλαβαίνει κανείς, η λέξη ισονομία δεν υπάρχει γιατί ακόμα και στα ίδια τα κλάσικο υπάρχουν διαφορές ποιότητας. Τα ντέρμπι θα παίζονται από ένα κάθε αγωνιστική και ξανά όλα μαζί τη 12η αγωνιστική, την αγωνιστική των κλάσικο.

Πάμε τώρα στα πιο σοβαρά. Πώς θα βγάλουμε πρωταθλητή; Θα περιμένατε κάτι σε στυλ πλέι-οφ με τις πρώτες ομάδες των ομίλων, ημιτελικούς, φάιναλ φορ ίσως κ.ο.κ. Μα πόσο αθώοι μπορεί να είστε μετά από τόσα χρόνια; Το πρωτάθλημα θα κριθεί σε έναν αγώνα. Ναι, καλά ακούσατε. Ο πρώτος του πρώτου ομίλου με τον πρώτο του δεύτερου σε έναν μονό τελικό σε ουδέτερο γήπεδο. Μετά από 16 αγωνιστικές δηλαδή και χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις διαφορές των ομίλων, το πόσο καλά πήγε κάθε ομάδα κτλ, ο τίτλος θα κρίνεται σε 90′. Δυστυχώς, όσο έψαξα δεν βρήκα τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας σε κάποιον όμιλο. Η λογική του παρελθόντος λέει ότι θα έχουμε μπαράζ πάντως.

Όσον αφορά στις άλλες θέσεις, για το Λιμπερταδόρες τα πράγματα είναι απλά. Βγαίνουν οι δυο νικητές των ομίλων, οι δυο δεύτερες ομάδες και ο νικητής του μαραθώνιου που λέγεται Κόπα Αρχεντίνα. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι παρ’ ότι οι δυο δεύτερες θα βγουν στο Λιμπερταδόρες, θα παίξουν και μεταξύ τους ένα παιχνίδι για να καθοριστεί ποια θέση θα πάρει η καθεμία στο seeding. Ο υποβιβασμός θα συνεχίσει να είναι με το σύστημα των promedios, δηλαδή συγκεντρώνουμε τα αποτελέσματα των τριών τελευταίων πρωταθλημάτων, κάνουμε μια σούμα βαθμών και διαιρούμε με τον αριθμό των αγώνων. Όποιος έχει τον χειρότερο Μ.Ο. υποβιβάζεται (ναι, από τριάντα ομάδες πέφτει μόνο μία φίλε αναγνώστη).

Κλείνοντας (για τους μερακλήδες που διάβασαν μέχρι εδώ) να πούμε ότι στόχος με το “μικρό” αυτό τουρνουά που το λένε και “μεταβατικό” είναι το επόμενο πρωτάθλημα να γίνει σε ευρωπαϊκό ημερολογιακό στιλ. Ξεκινώντας δηλαδή Αύγουστο και τελειώνοντας Ιούνιο του επόμενου έτους, ώστε να συμπίπτουν το ημερολόγιο και οι μεταγραφικές περίοδοι με της Ευρώπης. Με λίγα λόγια μπορεί να είναι το τελευταίο γραφικό πρωτάθλημα Αργεντινής, αν και βαθιά μέσα μας ελπίζουμε ότι θα βρεθεί κάτι εξωτικό και για το επόμενο σύστημα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Είναι τρελοί αυτοί οι Λατινοαμερικάνοι, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κάθε 11-12 χρόνια

Ήταν γιορτή χθες (σήμερα τα ξημερώματα για μας) στην πρωτεύουσα της Παραγουάης Ασουνσιόν. Η Ολίμπια των θαυμάτων που απέκλεισε τη Φλουμινένσε στους 8, αντιμετώπιζε την Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε στο πρώτο παιχνίδι των ημιτελικών του Κόπα Λιμπαρταδόρες. Το όνειρο των Παραουγανών για έναν ακόμα τίτλο (3 Λιμπερταδόρες έχει η Ολίμπια, κατόρθωμα καθόλου μικρό) πλησίαζε, αφού το […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Και τώρα έμειναν οχτώ κι οι Αργεντίνοι λίγοι (Μέρος 2ο)

http://www.youtube.com/watch?v=EuDY0Bu4kY4 Συνεχίζουμε το ταξίδι στην Λ. Αμερική για όσους ήρωες αντέχουν να διαβάζουν παράξενα ονόματα ομάδων, με τις υπόλοιπες εκ των τελευταίων 8 του Κόπα Λιμπερταδόρες. Μια από τις εκπλήξεις του θεσμού φέτος είναι η Τιχουάνα. Οι “Σόλος” (ένα άθλιο άτριχο σκυλί από το Μεξικό) είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε μόλις το 2007 όταν και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

7 σχόλια σχετικά με το “30 ομάδες, 16 αγώνες, 1 τελικός”

  1. Ο/Η joe λέει:

    Το περίμενα αυτό το άρθρο.Μπήκα τις προάλλες να δω πρόγραμμα και αρχικά βλέπω 2 ομίλους με 14 ομάδες και την άλλη μέρα βλέπω με 15.Οτι να ναι πραγματικά.Δεν ξέρω υπάρχει κάποιο άτυπο στοίχημα για το πιο γελοίο πρωτάθλημα στη λατ. Αμερική?,κάθε φορά που συνεδριάζουνε ξεκινάνε με τσίπουρα ξερω γω ή τίποτα χορτόπιτες απ΄τα Ζωνιανά?Περιμένω να δω την επόμενη έμπνευση

  2. Ο/Η Ross λέει:

    Οι Βραζιλιάνοι πρέπει να ρίχνουν τρελό γέλιο με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα της Ν.Αμερικής… δεν τους αδικώ

  3. Ο/Η Θωμάς Ραβελλης λέει:

    Φοβερή ατμόσφαιρα στο estadio gigante de arroyito στην πρεμιέρα..

  4. Ο/Η Μούρης λέει:

    Πήρε το μάτι μου κάτι σχετικά με το πιο γελοίο πρωτάθλημα.
    Χα!
    Για ξαναδείτε μία το πρωτάθλημα του Περού όπου ζω και θα αναθεωρήσετε.Λέω ξαναδείτε γιατί οι σομπρέροι έχουν κάνει και θέμα παλιότερα.

  5. Ο/Η Elaith λέει:

    Η Βραζιλία για πολλά χρόνια συναγωνιζόταν τους υπόλοιπους σε γραφικότητα (υπάρχει και το σχετικό ποστ), απλά κάποια στιγμή έγιναν σοβαροί και τα ξεπέρασαν.

    Να πω την αλήθεια, αν στρώσουν τα πρωταθλήματα θα μου λείψει λίγο η γραφικότητα. Θα χάσουμε και αυτά τα ποστς.
    😛

  6. Ο/Η Ross λέει:

    @Elaith Η γραφικότητα είναι καλή για τα τουρνουά του φίφα κατά τη γνώμη μου. ‘Αλλωστε όπως βλέπουμε από το Brasileirao από το 2002 και από αρκετά πρωταθλήματα της ευρώπης κύριο λόγο στην ανταγωνιστικώτητα έχουν η ομάδες και όχι ο τρόπος διεξαγωγής

  7. Ο/Η charlie λέει:

    Γελάνε και τα ζώα του δάσους.
    Η Αργεντινή είχε “ευρωπαϊκή/ακαδημαϊκή” σαιζόν (Σεπτέμβριο-Ιούνιο) από το 1985-86 ως το 2013-14.
    Άλλαξε το ’14 σε “ημερολογιακή” (Φεβρουάριο-Δεκέμβριο)και τώρα θα ξαναλλάξει;;;
    Εγκληματούν οι άνθρωποι κατά του ποδοσφαίρου και των συλλόγων της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να βγει τίποτα σοβαρό από τέτοια οπερετικά συστήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *