Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο εφιάλτης των εκτελεστών πέναλτι

Βρισκόμαστε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 90′, κάποιο μεσημέρι Κυριακής στο γήπεδο Χαριλάου. Ο Άρης αντιμετωπίζει κάποια από τις ομάδες της επαρχίας, σε ένα από εκείνα τα κλασσικά ελληνικά παιχνίδια που η δράση είναι λίγο λιγότερη από παιχνίδι σκάκι δυο ηλικιωμένων σε κάποια βιβλιοθήκη. Σε κάποια ανύποπτη φάση στο δεύτερο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι κερδίζουν πέναλτι. Όλο το γήπεδο ξεσηκώνεται άμεσα εναντίον της απόφασης αλλά ο διαιτητής είναι ανένδοτος. Ένας παίκτης των φιλοξενούμενων στήνει με ψυχραιμία τη μπάλα στην άσπρη βούλα. Απέναντι του βρίσκεται ο Χρήστος Καρκαμάνης.

(Σε περίπτωση που δεν τον θυμάσαι ή δεν τον πρόλαβες, ο Χρήστος Καρκαμάνης αγωνίστηκε για περισσότερα από δέκα χρόνια στην πρώτη κατηγορία, υπερασπίζοντας την εστία – κυρίως – του Άρη αλλά και του Ηρακλή. Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του πάντως – αν και σ’αυτό το θέμα μπορεί να διαφωνεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης – παραμένει με διαφορά η συμμετοχή του στο Μουντιάλ του 1994, καθώς μπορεί να καυχιέται πως στο περίφημο “4-4-2” των γκολ που δέχθηκε η εθνική μας στις ΗΠΑ, αυτός ήταν υπεύθυνος για το, σχεδόν τιμητικό, δυάρι, στο τελευταίο παιχνίδι με τη Νιγηρία.)

Όπως γίνεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο εκτελεστής του πέναλτι παίρνει φόρα την ώρα που όλο το γήπεδο σφυρίζει και γιουχάρει με όλη του τη δύναμη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επηρεάσει τη φάση. Δυο δευτερόλεπτα μετά η μπάλα βρίσκεται στη μια γωνία των διχτύων και ο Χρήστος Καρκαμάνης πεσμένος στην άλλη. Τότε, μέσα στην απόλυτη και εκκωφαντική σιωπή που ακολουθεί πάντα ένα γκολ των φιλοξενούμενων, μια σπαρακτική φωνή ακούγεται από κάποιο σημείο της κερκίδας. “Μια φορά πιάσε ένα πέναλτι ρε Καρκαμάνη κι ας πεθάνω”.

diegoalves3

Ο Ντιέγκο Άλβες δεν πρόκειται ποτέ στη ζωή του να ακούσει μια τέτοια ατάκα, ακόμα και αν δεν καταφέρει να αποκρούσει ούτε ένα πέναλτι στην υπόλοιπη καριέρα του. Γιατί σε αντίθεση με τον Χρήστο Καρκαμάνη, αλλά και με τους περισσότερους τερματοφύλακες του πλανήτη, ο Άλβες δεν συνηθίζει να μαζεύει τη μπάλα από τα δίχτυα του μετά από μια εκτέλεση πέναλτι!

Οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει έστω και λίγους αγώνες ποδοσφαίρου αντιλαμβάνεται εύκολα ότι η προηγούμενη πρόταση πλησιάζει τα όρια του παράλογου. Κι όμως, τα νούμερα είναι αληθινά. Από το 2007 και τη μέρα που ο 31χρονος Βραζιλιάνος άφησε την πατρίδα του για χάρη της Ισπανίας και, πιο συγκεκριμένα, της Αλμερίας (από την οποία τον απέκτησε το 2011 η Βαλένθια) έχει κληθεί 43 φορές να αντιμετωπίσει κάποιον αντίπαλο που στήνει τη μπάλα στα 11 μέτρα. Τριάντα εννιά φορές για το πρωτάθλημα και άλλες 4 φορές για τις υπόλοιπες διοργανώσεις (Κύπελλο, Γιουρόπα και Τσάμπιονς Λιγκ). Πόσες φορές μάζεψε τη μπάλα από τα δίχτυα του; 21. Λιγότερες από τις μισές!

Από τις υπόλοιπες 22 αποτυχημένες εκτελέσεις ο Άλβες απόκρουσε τις 20, μια κατέληξε στο δοκάρι και μια άουτ. Αυτό το 51% επιτυχίας στην υπεράσπιση της εστίας είναι τόσο εντυπωσιακό που δεν συμβαδίζει με κανένα άλλο σχετικό ποσοστό τερματοφύλακα. Τέτοιο ποσοστό περιμένεις να δεις από τον Σακίλ Ο’Νιλ όταν εκτελεί βολές, όχι από έναν τερματοφύλακα όταν στέκεται 11 βήματα μακριά από έναν ανενόχλητο παίκτη. Σε έρευνα που είχε γίνει πριν λίγα χρόνια στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, είχε υπολογιστεί ότι το ποσοστό επιτυχίας των παικτών στις εκτελέσεις πέναλτι βρισκόταν κοντά στο 75%.

diegoalves2

“Η αλήθεια είναι πως από μικρός ένιωθα αρκετά άνετα στα πέναλτι, μου φαίνεται μια φυσιολογική κατάσταση” δηλώνει ο Άλβες, που ως καθολικός Βραζιλιάνος έχει σχεδιασμένη πάνω στα γάντια του μια εικόνα της Παναγίας την Απαρεσίντα, που θεωρείται η προστάτιδα της Βραζιλίας. Και συνεχίζει: “Για να είμαι ειλικρινής, οι εκτελεστές πρέπει να ιδρώνουν περισσότερο στην ιδέα του πέναλτι απ’ότι οι τερματοφύλακες”.

Όταν τον ρωτάνε αν έχει κάποιο ιδιαίτερο κόλπο η απάντηση είναι ξεκάθαρη: “Όχι, όχι δεν υπάρχει κανένα κόλπο. Απλά προετοιμάζομαι καλά, κάνοντας καλή έρευνα για τους αντίπαλους παίκτες που εκτελούν συνήθως τα πέναλτι. Μετά κοιτάω την κίνηση τους πριν φτάσουν στη μπάλα και απλά επιλέγω γωνία. Είναι συνδυασμός διαίσθησης και τύχης”.

Οχτώ χρόνια μετά την πρώτη του επέμβαση σε πέναλτι (εκτελεστής ήταν ο Κανουτέ της Σεβίλλης), ο Βραζιλιάνος έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη λίστα ‘θυμάτων’. Ανάμεσα τους μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του πλανήτη. Λιονέλ Μέσσι (μια απόκρουση σε 3 εκτελέσεις), Κριστιάνο Ρονάλντο (δυο αποκρούσεις σε 3 εκτελέσεις!), Ντιέγκο Κόστα (μια απόκρουση σε 2 εκτελέσεις), Μάριο Μάντζουκιτς, Ιβαν Ράκιτιτς, Κάρλος Μπάκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παραπάνω εντυπωσιακά στατιστικά φυσικά δεν καταγράφονται τα κατορθώματα του Άλβες σε μη επίσημα παιχνίδια. Σε ένα εξ αυτών, το καλοκαίρι του 2012 όταν η Βαλένθια υποδέχτηκε την Πόρτο σε ένα φιλικό τουρνουά και το παιχνίδι έφτασε στη διαδικασία των πέναλτι, οι Πορτογάλοι δεν κατάφεραν να σκοράρουν ούτε μια φορά! Στην καλύτερη στιγμή της διαδικασίας ο 19χρονος Κέλβιν Ματέους ντε Ολιβέιρα τόλμησε να δοκιμάσει μια εκτέλεση με πανένκα, αναγκάζοντας τον ξαπλωμένο Άλβες – που είχε ήδη πέσει στη δεξιά του γωνία – να διώξει τη μπάλα με το πόδι.

Την Κυριακή στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Λεγκανές το όνομα του γράφτηκε και επίσημα στο βιβλίο της ιστορίας της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Η απόκρουση του στο πέναλτι του Σιμανόφσκι ήταν η 17η σε αγώνα πρωταθλήματος (εδώ μπορείς να δεις συγκεντρωμένες και τις 17), κάτι που σημαίνει ότι άφησε πίσω τον μέχρι πριν λίγο καιρό πρώτο στη σχετική κατάταξη, Άντονι Θουμπιθαρέτα που είχε 16 επεμβάσεις αλλά σε 102 εκτελέσεις, ένα ποσοστό δηλαδή 15% που απέχει πάρα πολύ από το εκπληκτικό 44% του Βραζιλιάνου.

diegoalves

Σήμερα το μεσημέρι στο Μεστάγια o Ντιέγκο Άλβες θα έχει πολύ δύσκολο έργο. Η Βαλένθια μπορεί να ξεκόλλησε από τον πάτο της βαθμολογίας, κάνοντας δυο σερί νίκες, και να παίζει μπροστά στο κοινό της αλλά έχει να αντιμετωπίσει μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει πως δεν καταλαβαίνει από έδρες και μομέντουμ. Η Ατλέτικο έρχεται φουριόζα από τη μεγάλη νίκη επί της Μπάγερν μεσοβδόμαδα, μια νίκη που ήρθε παρά το γεγονός ότι ο Γκριεζμάν δεν κατάφερε να σκοράρει στο δεύτερο ημίχρονο από το σημείο του πέναλτι.

“O Μαραντόνα, ο Μέσσι, ο Πλατινί, ο Ζίκο, όλοι έχουν αστοχήσει σε πέναλτι. Ο Γκριεζμάν θα συνεχίσει κανονικά να τα εκτελεί” ήταν το μόνο σχόλιο που έκανε μετά το ματς για το θέμα ο Σιμεόνε που σίγουρα πάντως ξέρει πως αν υπάρχει ένας τερματοφύλακας στον κόσμο τον οποίο δεν θέλεις να βρεις απέναντι σου όταν κερδίζεις ένα πέναλτι, αυτός είναι ο τερματοφύλακας που θα αντιμετωπίσει σήμερα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Αλλάζουμε οι άνθρωποι. Τζόι άλλαξες και συ

Χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους είναι οι αλλαγές. Αλλαγές συναισθημάτων, αλλαγές διαχείρισης καταστάσεων, αλλαγές στο ποδόσφαιρο αντιλήψεων. Όλα αυτά -κι άλλα πολλά- φτιάχνουν την προσωπικότητα του καθενός και ορίζουν τη συμπεριφορά μας απέναντι στο διπλανό μας. Δυστυχώς ή ευτυχώς όλοι αλλάζουμε με τα χρόνια. Άλλοι προς το καλύτερο, άλλοι προς το χειρότερο. Σε πόσους έχει τύχει […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν η Καρδιά Χτυπάει για Μπάλα

Ο Ντάνιελ Ένγκελμπρεχτ δε θα γίνει ποτέ θέμα για τα γκολ του και τα ρεκόρ που έσπασε. Δε θα γίνει ποτέ θέμα ως καλτ φιγούρα όπως ο Μπέντνερ ή ο Μπαλοτέλι. Στην τρίτη κατηγορία της Γερμανίας είναι δύσκολο να γίνεις πρωτοσέλιδο. Ο Ένγκελμπρεχτ είναι επιθετικός της Στούτγκαρντ Κίκερς και σε ένα από τα πρώτα παιχνίδια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *