Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Περί θανάτου

Στη “χώρα που γέννησε τον πολιτισμό” λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποφασίσαμε να βγάλουμε τα κάγκελα από κάποια γήπεδα. Ήταν ένα μικρό βήμα στην πράξη αλλά ένα μεγάλο βήμα για τον αθλητισμό μας. Η έμπνευση αποδείχτηκε τελικά άστοχη αφού δεν βρέθηκε κανείς να επισημάνει ότι το γεγονός πως στα εδάφη μας γεννήθηκε ο πολιτισμός δεν σημαίνει αυτόματα πως γεννιούνται ακόμα σ’ αυτά πολιτισμένοι άνθρωποι. Παρά την αποτυχία του πειράματος στο Χαριλάου, την οποία πλήρωσε δίκαια και με το παραπάνω ο Άρης, στο Καυτατζόγλειο ο… πολιτισμός έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες να μας πείσει ότι μπορεί να επιβληθεί. Μάταια.

Μόνο στον φετινό πρώτο γύρο μπορούμε χωρίς κανένα ιδιαίτερο ζόρι να ανακαλέσουμε την εικόνα των οπαδών του ΠΑΟΚ να κόβουν βόλτες μερικά μέτρα από το τέρμα πριν, κατά την διάρκεια και μετά το τέλος του ντέρμπι με τον Ηρακλή αλλά και την εικόνα “γνωστών-άγνωστων” να εισβάλλουν από την θύρα των φανατικών του Ηρακλή πριν τελειώσει ο αγώνας με τον Θρασύβουλο και να σημαδεύουν τους παίκτες με το σημαιάκι του κόρνερ για να… διαμαρτυρηθούν για τον φόνο του νεαρού Αλέξανδρου – όπως τουλάχιστον αποφάνθηκε μετά ο αθλητικός δικαστής, αθωώνοντας την ομάδα!

Επειδή όμως στην Ελλάδα τέτοια περιστατικά δεν σημαίνουν τίποτα, από την στιγμή που δεν υπάρχει μέσα η λέξη ‘νεκρός’ (ή σε κάποιες περιπτώσεις ‘ανάπηρος’ και ‘σε κώμα’) που μπορεί να προκαλέσει “σοκ” στην κοινή γνώμη άρα και να επηρεάσει πολιτικές καταστάσεις, κανένα μέτρο πρόληψης μιας παρόμοιας κατάστασης δεν πάρθηκε. (Και αν κρίνουμε από την σημερινή κωμικοτραγική, ως συνήθως, αντίδραση του αθλητικού Τύπου που λόγω του βεβαρημένου ιατρικού παρελθόντος του άτυχου φιλάθλου περνάει το περιστατικό σε δεύτερη μοίρα επιλέγοντας να προβάλλει κυρίως το γεγονός ότι η ΑΕΚ πήρε το πρώτο της διπλό, δεν πρόκειται να παρθεί ούτε τώρα.) Έτσι σε μια χώρα ατιμωρησίας το να κάνεις ντου σε οποιονδήποτε μέσα στο γήπεδο, το να πετάξεις οτιδήποτε στις κερκίδες ή το να κόβεις βόλτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο, μετατρέπεται σε ένδειξη μαγκιάς και δύναμης.

Το να πηδήξει ο οποιοσδήποτε φανατικός ένα καγκελάκι μισού μέτρου και να πάρει μια διαφημιστική πινακίδα με σκοπό να ανοίξει το κεφάλι του απέναντι οπαδού που τόλμησε με την σειρά του να κάνει βόλτες στο δικό του αγωνιστικό χώρο, αποτελεί γι’ αυτόν σκέψη δίχως επιμέρους προβληματισμό σχετικά με το πως μπορεί να του στοιχίσει αυτή η ενέργεια. Όταν η λέξη ‘τιμωρία’ ξεκινάει και τελειώνει σ’ενα ανούσιο και απρόσωπο ντου των ΜΑΤ προς μια ολόκληρη κερκίδα με στόχο απλά να ανοιχτεί κάποιο κεφάλι, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει να υφίσταται η αρχική σκέψη πως “ότι κι αν κάνω θα την βγάλω καθαρή, όπως στο παρελθόν τόσοι και τόσοι άλλοι”.

Στην τελική, αν η Ελληνική Αστυνομία είναι ανίκανη να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα, οι ομάδες αδύναμες να ελέγξουν τα γήπεδα τους χωρίς την παρουσία αντιαισθητικών κάγκελων που υποβαθμίζουν την έτσι κι αλλιώς μηδαμινή ποιότητα του ποδοσφαίρου μας και η δικαιοσύνη ανεπαρκής στο να τιμωρήσει όσους προκαλούν οποιοδήποτε επεισόδιο ας προωθηθούν εναλλακτικές λύσεις, πιο ριζοσπαστικές: Τάφρος ανάμεσα στις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο. Γεμάτες νερό. Και κροκόδειλους. Νηστικούς.

Έτσι τουλάχιστον οι ‘απώλειες’ μας θα περιοριστούν σε λόγους ατομικής ηλιθιότητας και όχι σε λόγους κοινωνικής ανικανότητας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΕΚ, ελληνικό ποδόσφαιρο, Ηρακλής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Χορεύοντας στα χαλίκια

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ. Είναι δύσκολο έως απίθανο να βρεις έναν ημιεπαγγελματία ή ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή που να μπορεί να μπει σε κάποιο γήπεδο και να διαλύσει διάσημους (και φτασμένους) ποδοσφαιριστές. Ίσως κάποτε -όταν το ποδόσφαιρο δεν ήταν γεμάτο παίκτες-αθλητές- να ήταν εφικτό. Στις μέρες μας δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Στο μπάσκετ έχουν υπάρξει […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ας φιλοσοφήσουμε…

Υπάρχουν κάποιες ανθρώπινες ανάγκες οι οποίες δεν έχουν αλλάξει εδώ και πολλούς αιώνες. Μια εξ αυτών είναι η ανάγκη του ατόμου να φιλοσοφεί. Για τα πάντα. Για τις σχέσεις των ανθρώπων, την αγάπη, τα όνειρα, τη φιλία, τον θάνατο, την τρέλα και για τη ζωή γενικότερα. Όπως είναι φυσικό το ίντερνετ βοηθάει σημαντικά στην προώθηση […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Περί θανάτου”

  1. Ο/Η Chris λέει:

    Πάλι καλά υπάρχουν οι κάμερες στα γήπεδα και αποτρέπονται τα χειρότερα (όπως πόλεμοι, λοιμοί, καταποντισμοί, οπαδοί ζωσμένοι με εκρηκτικά σε αποστολές αυτοκτονίας, επιθέσεις με αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται ως πύραυλοι, εκρήξεις ηφαιστείων, εκτοξεύσεις πυραύλων εδάφους-εδάφους, αποβάσεις ειδικών δυνάμεων, χερσαίες επιχειρήσεις με εναέρια υποστήριξη, μόλυνση του περιβάλλοντος, λιώσιμο των πάγων στους πόλους, αλλαγή του μαγνητικού πεδίου της γης, εισβολές εξωγήινων, επαναστάσεις των μηχανών κατά των ανθρώπων, πτώση μετεωριτών κλπ κλπ κλπ).

  2. Ο/Η duendes λέει:

    Οι κάμερες υπάρχουν για να βλέπουν οι ..ανεύθυνοι γκομενάκια με ζουμ απλά.

  3. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Και σ αυτό μπορεί να μπερδεύονται.
    Ξέρεις πόσοι…μαλλιάδες κυκλοφορούν στα γήπεδα;;; 😉

  4. Ο/Η Anonymous λέει:

    απλα να προσθεσω, επειδη ετυχε να ημουν στο γηπεδο το σαββατο, οτι ελαχιστα(εως καθολου) συνεπλακησαν οι οπαδοι μεταξυ τους. Η διαχειρηση της καταστασης απο την αστυνομια ομως, την στιγμη μαλιστα που εδειχνε να ηρεμει(χωρις να εχει ανοιξει μυτη μεχρι τοτε)οδηγησε στο να γινουν αυτα τα εκτροπα που ειδαμε. Τιμωρια για ολους λοιπον, αλλα και για αυτους τους δημοσιους υπαλληλους που πληρωνονται για να διατηρουν την ταξη και αντι για αυτο, οπως ξαναειδαμε προσφατα, απλα βγαζουν τα κομπλεξ τους και τα απωθημενα τους σε οποιον βρουν μπροστα τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *