Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η αφέλεια του τηλεθεατή

Πρώτο ημίχρονο στο χθεσινό clasico του Μπερναμπέου και σε κάποια στιγμή, πριν το 0-1, η Μπαρτσελόνα βρίσκει χώρο ελεύθερο από πόδια με άσπρες κάλτσες που κλωτσάνε απεγνωσμένα και ασταμάτητα για να αντεπιτεθεί. Ο Τσάβι κουβαλάει τη μπάλα στο κέντρο και οι Μέσσι και Πέδρο τον ακολουθούν από δεξιά και αριστερά του. Η πανοραμική λήψη της κάμερας σου επιτρέπει να δεις όλο το εύρος της φάσης με το ανέβασμα των παικτών, την κίνηση των αμυντικών και την νοητή γραμμή του οφσάιντ κι έτσι σε κάποια στιγμή αντιλαμβάνομαι ότι ο Πέδρο ετοιμάζεται να κάνει ξεπέταγμα ανάμεσα από τους αμυντικούς, στα αριστερά. Ασυναίσθητα ψελλίζω “Πάσα. Στον Πέδρο!”, μ’ αυτήν την ανόητη πεποίθηση ότι έτσι βοηθάω την επίθεση της ομάδας, συμβουλεύοντας τον παίκτη από δυο θάλασσες και μια χώρα απόσταση και με την ένταση της φωνής της τηλεόρασης στο φουλ. Ο Τσάβι σηκώνει το κεφάλι αλλά αποφασίζει να μεταβάλλει την ροή της επίθεσης, πατώντας την μπάλα, κάνοντας έναν κύκλο από πάνω της για να μπερδέψει τον προσωπικό του αντίπαλο και περιμένοντας και τους υπολοίπους να ανέβουν ώστε να επιστρέψει η ομάδα στο γνώριμο κοντρολαρισμένο της παιχνίδι, που δεν νιώθει από έδρες, εκατομμύρια, όμορφα αγόρια και στέμματα.

Εκ πρώτης σκέψης, αποφασίζω ότι έχει κάνει λάθος. Μια πολύτιμη ευκαιρία χάθηκε. Ψιλο-εκνευρίζομαι. Στο τέλος του αγώνα, απαλλαγμένος από την ένταση της στιγμής, ανακαλώ την φάση στο μυαλό μου και κάνω λογική κωλοτούμπα. Για να μην έκανε την πάσα θα είχε τους λόγους του. Μέσα σε εκατοστά του δευτερολέπτου, με την μπάλα και τα πόδια του σε κίνηση, θα υπολόγισε πράγματα που ακόμα κι εγώ, από την άνεση του καναπέ μου με την πανοραμική λήψη, δεν μπορούσα να εντοπίσω. Γιατί, πίσω απ’ όλα αυτά βρίσκεται μια αποστομωτική ποδοσφαιρική σταθερά, που αγγίζει τα μεγέθη του Τσακ Νόρις: Ο Τσάβι ξέρει. Πάντα.

Γιατί, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, ο Τσάβι ήταν η απάντηση πριν καν πρώτο-δημιουργηθεί η ερώτηση: “Τι, σκατά, σημαίνει ‘εγκεφαλικός παίκτης;'”

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

el clasico, Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μέρα Μεσημέρι στου Καμπ Νόου τα Μέρη

Το να έχεις να πας 8 χρόνια να δεις την αγαπημένη σου ομάδα στην έδρα της είναι πολλά, αλλά η συχνή αλλαγή χωρών λόγω ανταποκρίσεων για το sombrero δεν μου το επέτρεπε. Η Βαρκελώνη όμως με προκαλούσε 4 μήνες τώρα, πόσο μάλλον όταν το σπίτι είναι λιγότερο από 15 λεπτά με τα πόδια από το […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαούλ: Ο ταλαντούχος πολεμιστής του Σιμεόνε

Απρίλιος 2016. Η Ατλέτικο υποδέχεται τη Μπάγερν στο Καλντερόν για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο 10ο μόλις λεπτό ο Σαούλ Νίγκεθ δέχεται τη μπάλα κοντά στο κέντρο και ξεκινάει μια κούρσα προς την αντίπαλη εστία. Τρεις παίκτες της Μπάγερν σπεύδουν για να τον ανακόψουν αλλά αυτός ξεγλιστράει ανάμεσα τους και μπαίνει στην περιοχή. Δυο ακόμα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Η αφέλεια του τηλεθεατή”

  1. Ο/Η BALADEUR λέει:

    Καλά τα λες για τον Τσάβι αλλά όχι ιερόσυλες συγκρίσεις με τον επίγειο θεό Τσακ Νόρις!!!
    Θα πέσει φωτιά να σε κάψει…

  2. Ο/Η duendes λέει:

    Ο Τσάκ Νόρις δεν θα ασχολιόταν ποτέ μαζί μας. Είμαστε τόσο ποταποί για τα μέτρα του.

    Θα προτιμούσε να τα βάλει με μια στρατιά εξωγήινων συνεργαζόμενη με Σέρβους οπαδούς εκείνη την ώρα.

    (Ελπίζω….)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *