Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η δύσκολη δουλειά του διαιτητή a.k.a. “Karagounis ! Karagounis !”

Δεν ξέρω αν έχετε δει ποτέ Όστιν Πάουερς. Σε μια από τις ταινίες, ακούγεται η επική ατάκα “People never think how things affect the family of a henchman”, όταν ο Μάικ Μάιερς σκοτώνει έναν ανώνυμο απλό υπάλληλο του Dr Evil. Προφανώς βασιζόμενοι σε αυτή τη σκηνή, οι Βέλγοι Λιμπόν και Ενάντ (δεν είμαι και σίγουρος για την προφορά), αποφάσισαν να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δύσκολη δουλειά των διαιτητών. Με τίτλο “Les arbitres” δηλαδή “Οι διαιτητές” (και διεθνή τίτλο στα αγγλικά “Kill the referee”) η ταινία παρακολουθεί την πορεία κάποιων διαιτητών στο Euro 2008 και τους ακολουθεί μαζί με τις οικογένειές τους, βλέποντας την αγωνία τους να φτάσουν κι αυτοί μέχρι τον τελικό. Οι παραγωγοί πήραν άδεια από την ΟΥΕΦΑ και είχαν πρόσβαση στο σύστημα ενδοεπικοινωνίας των διαιτητών με τους βοηθούς τους, έχοντας έτσι μερικά εντυπωσιακά πλάνα.

Σε κάποια από αυτά πρωταγωνιστεί και η δική μας ομάδα στον αγώνα με τη Σουηδία. Παρακολουθούμε τον Ελβετό διαιτητή Μάσιμο Μπουζάκα και βλέπουμε την ένταση με την οποία ζει τον αγώνα ένα κοράκι. Το βίντεο ξεκινάει εντυπωσιακά και όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο ματς, με τον Μπουζάκα να έχει εκνευριστεί με τον Καραγκούνη που προφανώς κάνει το δικό του σόου. Ο Μπουζάκα του φωνάζει να σταματήσει να κάνει τις γραφικές του παντομίμες και τον απειλεί ότι θα του βγάλει κάρτα.

busacca

Στη συνέχεια βλέπουμε τον απίστευτο παραλία 4ο διαιτητή να χαζοχαμογελάει την στιγμή που ο Μπουζάκα  ρωτάει τον βοηθό αν είναι σίγουρος για μια κίτρινη. Ο δόλιος Μπουζάκα συνεχίζει να προσπαθεί να συνετίσει τον Καραγκούνη, την στιγμή που ο υπερ-γραφικός (περισσότερο και από τον Καραγκούνη) τέταρτος διαιτητής ενημερώνει τον διαιτητή ότι έχει καταιγίδα στην πόλη και ότι σε λίγο θα βρέξει. Ο Μπουζάκα προφανώς θέλει να πει “Στα αρκίδια μου”, αλλά κρατιέται και απαντάει “Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, σκάσε”. Ο 4ος του λέει απολογούμενος “Ναι, απλά για να είσαι έτοιμος”, λες και θα βγάλει ομπρέλα ο Μπουζάκα.

Το ματς τελειώνει με τον 4ο διαιτητή (πραγματικό πρωταγωνιστή και μικρό Θεούλη) να μετράει αντίστροφα το χρόνο για την λήξη του αγώνα, ξεχνώντας το “5”. Ο Μπουζάκα εξουθενωμένος κάνει τον σταυρό του κοιτάζοντας τον ουρανό και στην συνέχεια αντιμετωπίζει την πατροπαράδοτη ελληνική γκρίνια. Στην αρχή ο Τοροσίδης, λες και έχει κατεβάσει μισό ταψί ιμάμ μπαϊλντί με ξινισμένα μούτρα και στη συνέχεια, ποιος άλλος, ο μίρλας Μπασινάς. Ο Ελβετός απαντάει με ψυχραιμία: “Δεν είμαστε Θεοί, κάνουμε λάθη…” και αποχωρεί.

Η ταινία ακολουθεί και άλλους διαιτητές όπως τον Άγγλο Χάουαρντ Γουέμπ, που είχε ξεσηκώσει ολόκληρο το έθνος της Πολωνίας με τις αποφάσεις του, έχει αρκετό ενδιαφέρον και είναι διαθέσιμη ολόκληρη στο youtube:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

sombrero at the movies, βιντεοθεραπεία, Κοράκια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Nobody expects the Brazilian goalkeeper

Μόλις χθες λέγαμε για τη διαφορετικότητα στα πέναλτι με αφορμή το πρώτο χαμένο πέναλτι του Ρικέλμε. Μια μόλις μέρα μετά, το απίστευτο παιχνίδι μεταξύ της Ατλέτικο Μινέιρο και της Τιχουάνα (σύνδεση με τα προηγούμενα: Μέρος 1, Μέρος 2 και Μέρος 3) και μπορούμε να μιλήσουμε για το μεγαλείο του κίπερ πέρα από στατιστικά και μαντεψιές. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Mία αλλά Λεόν

https://www.youtube.com/watch?v=Dc6PkNJZtCc Ένα αρκετά ενδιαφέρον πρωτάθλημα που δεν έχει αρκετή δημοσιότητα είναι αυτό στο Μεξικό. Το σύστημα είναι εξοργιστικά απλό από το 2011 και μετά (τόσο που σε ξενερώνει, αλλά κάποια στιγμή θα ασχοληθούμε με παλιότερες σεζόν) χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι διαφορετικό και λίγο παράλογο. Έχουμε δυο πρωταθλήματα (Απερτούρα και Κλαουζούρα) ενός γύρου που […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Η δύσκολη δουλειά του διαιτητή a.k.a. “Karagounis ! Karagounis !””

  1. Ο/Η duendes λέει:

    “Is not my problem, shut up! Ssss..” 😀

    Epic!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *