Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ωδή στον Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ

Η κάμερα είναι στημένη στην πλάτη του Τέβες έτσι ώστε το τείχος των παικτών της Γιουνάιτεντ να κρύβει και σ’ εμάς ένα μεγάλο μέρος της εστίας. Ο Αργεντινός εκτελεί το φάουλ με το δεξί χρησιμοποιώντας εσωτερικό φάλτσο. Η μπάλα προσπερνάει με άνεση το τείχος και κατευθύνεται με τρομερή ακρίβεια προς το αριστερό ‘παραθυράκι’ της εστίας, αυτό που ουσιαστικά κάλυπταν οι παίκτες με τα σώματα τους. Η πορεία της μπάλας φαίνεται τόσο σωστή που ο Τέβες κάνει ασυναίσθητα ένα βηματάκι προς τ’ αριστερά του και σηκώνει ελαφρώς τα χέρια έτοιμος να πανηγυρίσει το 1-0.

Το πλάνο που περιγράφω είναι ριπλέι! Η φάση είχε ήδη γίνει, την είχαμε ήδη δει από την κλασσική κεντρική κάμερα λήψης που χρησιμοποιείται στη ζωντανή ροή του αγώνα και είχαμε απολαύσει τον τερματοφύλακα να τη διώχνει σε κόρνερ. Αλλάζοντας όμως το σημείο οπτικής και βλέποντας την τέλεια πορεία της μπάλας από πίσω δεν μπορείς να μην σκεφτείς στιγμιαία ότι δεν γίνεται να μην ‘γράψει’ αυτό το σουτ. Κι όμως. (Η μόνη διαφορά μεταξύ μιας “τέλειας εκτέλεσης φάουλ” και μιας “τέλειας εκτέλεσης φάουλ που γίνεται γκολ” είναι ένας πολύ καλός τερματοφύλακας.) Από το πουθενά δυο μακριά χέρια εμφανίζονται και καλύπτουν το, αφύλακτο ως εκείνο το σημείο, ‘παραθυράκι’ της εστίας και η μπάλα αντί να κουνήσει τα δίχτυα φεύγει μακριά.

Το βίντεο της φάσης προφανώς δεν θα κάνει τον γύρο του κόσμου σήμερα μέσω του ίντερνετ ενώ και οι βασικοί τίτλοι για το χθεσινό ντέρμπι του Μάντσεστερ δεν θα εστιάσουν σε καμία περίπτωση στην απόκρουση αυτή (την μοναδική όμορφη φάση του αγώνα), γιατί όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά οι τερματοφύλακες (αλλά και οι αμυντικοί πολλές φορές), “γράφουν το μέλλον” με μικρά γραμματάκια, τόσο μικρά που πολλές φορές ελάχιστοι αντιλαμβάνονται την σημασία και την αξία μιας επαφής τους με την μπάλα.

Ο Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ πριν 12 μέρες έγινε 40 χρονών! Αλλά αυτή είναι μια τόσο ασήμαντη λεπτομέρεια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Όσκαρ ντε Μάρκος και το Αντί-Λάικ

Στο Μπιλμπάο οι άνθρωποι είναι περήφανοι για τρία πράγματα: για την κουζίνα τους, για το μουσείο τους και για την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Η Αθλέτικ, που ακόμα και σήμερα την μπερδεύουν με την Ατλέτικο, είναι ένας σύλλογος ιδιαίτερα συμπαθής γενικότερα λόγω της (<κλισέ_αλέρτ>) γνωστής ρομαντικής πολιτικής της περί του ποιος έχει δικαίωμα να φορέσει τη φανέλα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

64 χρόνια μετά: To πιο κουλ χατ-τρικ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διέθετε πάντα στο ρόστερ της κορυφαίους Βρετανούς ποδοσφαιριστές. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι και σήμερα τη φανέλα της φορούσαν πάντα παίκτες γεννημένοι στο Νησί που είχαν το χάρισμα να εξελίσσονται και σε ηγέτες. Aπό τον αμυντικό Τσάρλι Ρότζερς -στα πρώτα χρόνια της ομάδας- στον Φρανκ Μπάρσον και από εκεί […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *