Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Gurka με μπούρκα

Ο Jorge Wilstermann ήταν ο πρώτος Βολιβιανός αεροπόρος. Το 1949 εργαζόμενοι της Lloyd Aereo Boliviano αποφάσισαν να ιδρύσουν μια ποδοσφαιρική ομάδα με το όνομα San Jose de la Banda. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Wilstermann πέθανε και ομόφωνα αποφασίστηκε η ομάδα να μετονομαστεί σε Club Jorge Wilstermann προς τιμήν του.

Το κλαμπ δεν τα πήγε κι άσχημα στην πορεία του χρόνου. Κέρδισε πέντε πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Βολιβίας, το 1981 έφτασε στα ημιτελικά του Copa Libertadores, ενώ έχει να καυχιέται ότι την περίοδο 1980-81 ο μεγάλος Ζαϊρζίνιο φόρεσε τη φανέλα της, σημειώνοντας 17 γκολ σε 19 παιχνίδια.

Πέρυσι η ομάδα δεν τα πήγε καλά. Τερμάτισε 11η και υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία. Στην προσπάθειά της για επάνοδο στην πρώτη κατηγορία έχει κοντά της τους δικούς της Barra Bravas (οι «οργανωμένοι» φίλαθλοι, το ισοδύναμο των [ευρωπαίων] «Ultras» για τη Λατινική Αμερική): Λέγονται Gurkas και το Estadio Félix Capriles είναι το σπίτι τους. Στις κερκίδες του, κάθε «Σπυριδάκεια» απόπειρα αστεϊσμού θα πήγαινε πιθανότατα άπατη. Γιατί εκεί η κουκούλα είναι σοβαρή υπόθεση, όχι αξεσουάρ για το καρναβάλι.

(Photo: Steve Camargo)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Και εγένετο φως

Σε κάθε πόλεμο πρέπει να χρησιμοποιείς όλα τα μέσα που έχεις στη διάθεσή σου και αυτό το ήξερε καλά η Ατλέτικο Μινέιρο στη ρεβάνς του 2-0 του ημιτελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες. Η ομάδα του Μπέλο Οριζόντε φρόντισε να προετοιμαστεί κατάλληλα ψυχολογικά και όχι μόνο για τον αγώνα απέναντι στους Λεπρούς του Ροζάριο. Οι οπαδοί της […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φίδια, μαχητικά αεροσκάφη και σεισμοί: Η επιστροφή του Περού

Το ποδόσφαιρο έχει κερδίσει την αγάπη του κόσμου στις περισσότερες χώρες του πλανήτη αλλά όπως έχουμε πει κάμποσες φορές στο παρελθόν, παραφράζοντας τη γνώριμη Σαλονικιώτικη ρήση, “σαν τη Λατινική Αμερική δεν έχει”. Τα παραδείγματα άλλωστε είναι αμέτρητα. Αυτή είναι μια διαπίστωση που σίγουρα θα έκαναν και οι άτυχοι Νεοζηλανδοί που βρέθηκαν αυτές τις μέρες στη […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

9 σχόλια σχετικά με το “Gurka με μπούρκα”

  1. Ο/Η dimitris λέει:

    Λίγες περισσότερες πληροφορίες αν γίνεται…

  2. Ο/Η ausencia λέει:

    http://jorgewilstermann.com/ και

    http://en.wikipedia.org/wiki/Club_Jorge_Wilstermann

    Επίσημο σάιτ δεν έχουν, αλλά μπορείς να τους δεις «σε δράση» σε άφθονα βίντεος στο YouTube.

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Παλικάρι για φυλακή (στην Ελλάδα των ιδιώνυμων)

  4. Ο/Η charlie λέει:

    Ωραίο θέμα.
    Η Χόρχε Βίλστερμαν θα λέγαμε ότι είναι μία από τις 2-3 μεγαλύτερες ομάδες της Βολιβίας (βάσει τίτλων τουλάχιστον).
    Έχει πάρει 11 εθνικά πρωταθλήματα (στα 5 που αναφέρει ο ausencia θα πρέπει να προσθέσουμε άλλα 6 πριν το πρωτάθλημα γίνει επαγγελματικό εκεί-έγινε μόλις το ’76) γεγονός που την φέρνει στη 2η θέση των συνολικών κατακτήσεων πίσω από την Μπολίβαρ και 5 κύπελλα (με διάφορα ονόματα).
    Αυτό που δίνει στην ιστορία μας την κλασσική δόση νοτιοαμερικάνικης παλαβομάρας είναι το εξής:
    Το 2010, η ομάδα όντως υποβιβάστηκε στο τέλος μιας κλασσικά πολύπλοκης διοργάνωσης.
    Μικρή λεπτομέρεια: την ίδια αυτή χρονιά η ομάδα κατέκτησε το Τορνέο Απερτούρα δλδ το ένα από τα 2 πρωταθλήματα της σαιζόν!!!!
    Πρέπει να μιλάμε για μοναδικό ρεκόρ, η ομάδα να σηκώσει το ένα πρωτάθλημα (το οποίο εκεί δεν είναι ένας απλός γύρος όπως στην Αργεντινή, έπαιζαν 2 ομίλους με διπλά ματς και μετά οι 3 πρώτοι κάθε ομίλου έφτιαξαν νέο όμιλο πάλι με διπλούς αγώνες!!!!), στο δεύτερο να είναι τόσο χάλια που να βγει τελευταία και παρότι ο υποβιβασμός κρινόταν στο σύνολο των 2 τελευταίων σαιζόν και υποβιβαζόταν μόνο μία ομάδα, να πέσει τελικά καθώς σε ένα ρεσιτάλ παράνοιας δεν υπολογιζόταν η 2η φάση του Τορνέο Απερτούρα, το οποίο και είχε κατακτήσει με εξαιρετική πορεία-σε όλα τα άλλα στάδια και των 2 αυτών σαιζόν ήταν κακή έως άθλια…
    Το 2011 η ομάδα δεν κατάφερε να ανέβει διότι πολύ απλά… δεν υπήρχε υποβιβασμός & άνοδος καθώς η Βολιβία αποφάσισε να αλλάξει εποχή διοργάνωσης (από ημερολογιακό έτος σε ακαδημαϊκό, όπως εμείς εδώ) και η διοργάνωση ήταν μεταβατική.
    Φέτος, το 2011-12 δλδ, θα προσπαθήσει να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στην 1η κατηγορία της χώρας, έτσι ώστε και οι μασκοφόροι-εκδικητές των Gurkas να μπορούν να δέρνονται με σοβαρούς αντιπάλους όπως τους αντίστοιχους της Μπολίβαρ, της Οριέντε Πετρολέρο, της Μπλούμινγκ, της Δε Στρόνγκεστ (!!!) κτλ…

  5. Ο/Η panagos λέει:

    Το gurkas μονο σε μενα θυμιζει “γιουρκας”?????

    Επισης,ο ζαιρζινιο δεν ηταν ενα φεγγαρι προπονητης στην καλαματα?

    Τελος,δεν σχολιαζω το προγραμμα του πρωταθληματος που λεει ο τσαρλι,γιατι θα γινω πιο γραφικος κι απο τα ζαγοροχωρια…

  6. Ο/Η ausencia λέει:

    Charlie, καλά έκανες κι έδωσες τις πληροφορίες για το σουρεάλ πρωτάθλημά τους, προσωπικά προτίμησα να μη φλομώσω με κείμενο μια δυνατή εικόνα.

    Panago, ναι, αυτός ο Ζαϊρζίνιο είναι, που προπόνησε την Καλαμάτα από τον Οκτώβριο του 1997 και για τρεις μήνες.

  7. Ο/Η duendes λέει:

    @charlie αν έχεις κι άλλες επικογραφικές λεπτομέρειες γράψτες κι άσε τον @panago να γκρινιάζει. 😀

  8. Ο/Η balkou λέει:

    Οι Γκούρκας με τις μπούρκας…

  9. Ο/Η Elaith λέει:

    Οι Δε Στρόνγκεστ θα έχουν τους καλύτερους χούλιγκανς. Είμαι σίγουρος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *