Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Γυναίκες και ποδόσφαιρο – Επιστημονική μελέτη

Με βάση ένα χθεσινό τουίτ για το δράμα των γυναικών όταν οι άντρες βλέπουν ποδόσφαιρο, αγγίζουμε αυτό το φλέγον ζήτημα με τον απαραίτητο σεβασμό που αρμόζει στο “ασθενές” φύλο και με επίκαιρα παραδείγματα (φρεσκαδούρα όλα). Αν και αρκετοί μπορεί να διαφωνήσουν και σίγουρα μπορούμε να βρούμε αρκετές υποκατηγορίες, σε γενικές γραμμές η σχέση μιας γυναίκας με το ποδόσφαιρο χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες.

http://www.youtube.com/watch?v=fnRSsacvTAs

1. Κατηγορία: “Έσκισα τη γάτα”

Είναι η κατηγορία αυτή που η γυναίκα αγαπάει τόσο πολύ τον άντρα της ώστε έχει αποφασίσει να κάνει το κορόιδο σε οτιδήποτε παρανοϊκό της ζητήσει αυτός. Ξέρει πότε παίζει η ομάδα του και ότι δεν πρέπει να μιλάει όταν χάνει, ξέρει ποιους μισούμε και ποιους συμπαθούμε και ξέρει να φτιάχνει το πρόγραμμά της με βάση το αγωνιστικό καλεντάρι. Δεν θα γκρινιάξει που θα μαζέψεις τους κάφρους φίλους σου για να “δείτε το ματς” και θα φροντίσει να σας βγάλει γλυκό, ούτε θα γκρινιάξει για τα ψίχουλα όταν επιτέλους ξεκουμπιστούν αυτοί. Δεν θα πει το “ε εντάξει χάσαμε σήμερα, θα κερδίσουμε την άλλη εβδομάδα” όταν μόλις η ομάδα έχει χάσει το 18ο πέναλτι τον τελικό κυπέλλου και δεν θα προσπαθήσει να σε πείσει για το πόσο αδιάφορο είναι το άθλημα μπροστά σε προβλήματα όπως η παγκόσμια ειρήνη, η τρύπα του όζοντος και το γεγονός ότι ανέβηκε ο ΦΠΑ.

Παράδειγμα η αξιόλογη αυτή κοπέλα που στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής της, την στιγμή που από μικρή ονειρευόταν και φανταζόταν όταν καθόταν στο θρανίο και συζητούσε με τις κολλητές της, δέχεται να μπει σε 2η μοίρα μπροστά στην 1η αγάπη του ανδρός της. Πιθανώς βέβαια και ο σύζυγος να σκεφτόταν από μικρός αυτή την στιγμή της ζωής του και τους φίλους του συν-οπαδούς της Λιντς. Τα κατάφερε πάντως και παντρεύεται όπως αυτός θέλει. Πρόκειται για σπάνια κατηγορία γυναίκας, αν το έτερόν σας ήμισυ ανήκει σε αυτή κάντε ότι μπορείτε για να μην την χάσετε. Παντρευτείτε άμεσα. Σκεφτείτε έναν γάμο με το “σουτάρετε και σπάστε δοκάρια”, “Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ” ή τέλος πάντως το δικό σας αγαπημένο γαμήλιο άσμα. Και μην ξεχνάτε να την αγαπάτε λίγο παραπάνω για τα όσα υπομένει.

 2. Κατηγορία: “Βλέπω περισσότερη μπάλα από εσένα”

Σπάνιο φαινόμενο αλλά υπαρκτό. Η γυναίκα που αγαπάει πραγματικά το ποδόσφαιρο. Θυμάμαι το 2003-04 είχε τύχει να έχω ένα τέτοιο ανδρόγυνο μια σειρά πιο πίσω στο γήπεδο. Η κυρία έλεγε με καμάρι ότι πηγαίνει στο γήπεδο περίπου 35 χρόνια με τον σύζυγο και θυμόταν με λεπτομέρεια ιστορίες και αγώνες του παρελθόντος. Ερχόταν στο γήπεδο ανεξάρτητα αν η ΑΕΚ έπαιζε καλά ή όχι, ανεξάρτητα από βαθμολογικό ενδιαφέρον ή μη. Ήξερε τους παίκτες, καταλάβαινε τι γινόταν και αγαπούσε πολύ την ομάδα.

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε την Οφίλια Έστερ Βίλχεμ που είναι η γερμανικής καταγωγής μητέρα της Προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ και φανατική οπαδός της Χιμνάσια Λα Πλάτα όπως διακρίνουμε από τη φανέλα με τα αυτόγραφα των παικτών. Η Οφίλια όχι μόνο δεν χάνει ματς, αλλά λέγεται ότι πολύ συχνά πηγαίνει και για φαγητό με τον προπονητή της ομάδας Πέδρο Τρόγλιο. Πιθανότατα να τον συμβουλεύει για το πώς πρέπει να παίζει η Χιμνάσια ώστε να επιστρέψει στην Α’ Εθνική, ενώ δεν το βρίσκω καθόλου περίεργο να ζητάει κανένα ρουσφέτι από την κόρη της σε στιλ “βάλε πλάτη ρε Κριστίνα, το 50-50 θέλουμε μόνο”.

Ακόμα πιο σπάνια από την κατηγορία 1, όχι τόσο ευχάριστη όμως όπως η προηγούμενη γιατί προστίθεται ακόμα ένας πιθανός λόγος για καβγά μετά το καπάκι της τουαλέτας. Αν υποστηρίζετε ίδια ομάδα μπορεί να μην σας αρέσουν οι ίδιοι παίκτες, αν είστε αντίπαλες ομάδες είναι πιο πιθανό να τα βρείτε αν είστε των δύο αντιθέτων άκρων πολιτικά, παρά έτσι. Σε αυτή την περίπτωση είναι θετικό μόνο για παρακολούθηση αδιάφορων ευρωπαϊκών ματς όπου δεν καίγεστε για το αποτέλεσμα π.χ. Σάλκε-Ραπίντ Βιένης, Μπέιρα Μαρ-Δυναμό Δρέσδης κτλ.

3. Κατηγορία: “Είναι η μπάλα πιο σημαντική από μένα αγάπη μου;”

Δυστυχώς ή ευτυχώς σε αυτή την κατηγορία ανήκει η πλειοψηφία των γυναικών. Δεν καταλαβαίνουν τι είναι το ποδόσφαιρο, γιατί φανατίζονται οι άνδρες βλέποντας 22 άλλους άνδρες “να κυνηγάνε μια μπάλα”, γιατί πρέπει να χάνουμε τον καφέ μας το ΣΚ για να δούμε ποδόσφαιρο και γιατί δεν πάμε κανένα σινεμαδάκι μεσοβδόμαδα αντί να βλέπουμε “ξένες” ομάδες. Βλέπουν την ασπρόμαυρη θεά, σαν την γραμματέα σου στη δουλειά που “σε κοιτάει παράξενα”, σαν μια ακόμα ανταγωνίστρια που σου έστειλε μήνυμα τέτοια ώρα.

Στο βίντεο είναι η αγαπημένη Σιλβί φαν ντερ Φαρτ που η μόνη σχέση της με την μπάλα είναι ο ποδοσφαιριστής σύζυγός της. Το έτερον ήμισυ του σταρ της Τότεναμ γύρισε νέα διαφήμιση στην πατρίδα της την Ολλανδία. Αυτή τη φορά με σουτιέν. Και ναι θα πρέπει να της αγοράσει πολλά ο Ράφαελ για να μην του γκρινιάζει. Όπως και εσείς θα πρέπει να αγοράσετε στη γυναίκα σας πολλά για να σας συγχωρέσει επειδή την “κλείσατε πάλι μέσα απόψε”. Τουλάχιστον θα σας βγει πιο φτηνά γιατί αν πάρετε τρία μαζί, το τρίτο δεν το πληρώνετε. Έτσι λέει τουλάχιστον η Σιλβί στη διαφήμιση, ποιος είμαι εγώ να την διαψεύσω; Μην ρωτάτε ποια είναι η μάρκα πάντως, 99 στους 100 άντρες που είδαν τη διαφήμιση δεν θυμούνται. Ο 100ος θυμόταν αλλά τον έπιασε η γυναίκα του να βλέπει τη διαφήμιση και μετά από το χτύπημα στο κεφάλι δεν θυμάται και πολλά. 100 στους 100 άντρες σταμάτησαν στο βίντεο και δεν την 3η κατηγορία. Και ναι, αυτή ήταν η επιστημονική μελέτη…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Για ψώνια, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν μετράει η θέληση

Είναι κάποιες στιγμές που σου καθορίζουν τη ζωή. Που η ευτυχία χάνεται, που αλλάζουν τα πάντα τριγύρω σου. Ο Βικτόριο Φρανσίσκο Κάσα ήταν ένας ποδοσφαιριστής γέννημα θρέμμα της Σαν Λορένσο ντε Αλμάγκρο που εκείνη την περίοδο έβγαζε εξαιρετικούς νέους παίκτες από τις Ακαδημίες της και κατέκτησε με αυτούς το πρωτάθλημα του 1964. Ο Κάσα ήταν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είναι θεοί αυτοί οι Άγγλοι

Δυο (ακόμα) λόγοι για τους οποίους λατρεύουμε να ασχολούμαστε με τους Άγγλους: 1. Γιατί στο παιχνίδι που έκρινε το ποια ομάδα θα ανέβει στην Πρέμιερ Λιγκ και το οποίο διεξήχθη στο Γουέμπλει, η Κρίσταλ Πάλας και η Γουότφορντ μάζεψαν 82.025 (ογδόντα δυο χιλιάδες και είκοσι πέντε) ανθρώπους στην κερκίδα, προσφέροντας μας όμορφες φωτογραφίες όπως αυτή του […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

10 σχόλια σχετικά με το “Γυναίκες και ποδόσφαιρο – Επιστημονική μελέτη”

  1. Ο/Η MrPinkEyes λέει:

    αντιστοιχη κυρια με την κατηγορία 2 καθεται απο πανω μου στο ΟΑΚΑ τα τελευταια 2 χρονια. Αντρας και παιδια μονο στα ντερμπυ, αυτη δε χανει παιχνιδι της ΑΕΚ και αμα λειψουμε καμια φορα ανησυχει μηπως παθαμε τιποτα.
    εχει ερθει μεχρι και με γουνα γιατι εφυγε αρον αρον απο ενα τραπεζι για να ερθει.

  2. Ο/Η Manolog3 λέει:

    Καλα το χειροτερο απ΄ ολα ειναι να σου καταραστει η γκομενα την ομαδα…. μιλαω ως παθων! 😛

  3. Ο/Η panagos λέει:

    Oχι φιλε,το χειροτερο ειναι να την παιρνεις μαζι στο γηπεδο (αφου στα εχει κανει αεροστατα ποσο καιρο) και μαλιστα σε αγωνα παο-αεκ,να κλαιει απο τα δακρυγονα κανα μισαωρο,και οταν δινει πεναλτυ στην αεκ να σε ρωταει “τι εγινε τωρα?γιατι σταματησανε?”

    Μονο για κανα μπασκετ και αμα…

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    “Γιατί σταματήσανε;”

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    Πανάγο χρειάζονται πιο πριν φροντιστήρια.
    Δεν πας έτσι απλά.

  5. Ο/Η makattacks λέει:

    καλά κανείς σας δεν είδε τη Σίλβι και τα πισινά της, τα οποία θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω αξιοπρεπέστατα….

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    Το παίζουμε ανώτεροι…

  7. Ο/Η Soultana λέει:

    Το χειρότερο κύριοι είναι όταν αντιληφτούμε εμείς οι κοπέλες – που κοροϊδεύεται – ότι τελικά έχουμε καλύτερη αντίληψη στο που και πως παίζεται αυτό το τόπι….ντεκ@βλε

  8. Ο/Η panagos λέει:

    H αληθεια ειναι οτι δυσκολευομαι παρα πολυ να κρατηθω να σχολιασω το μπλογκ για τσ “Χειροποίητα προιόντα προσωπικής φροντίδας με βιολογικό ελαιόλαδο” και την “Απολέπιση με υλικά απ’την κουζίνα”…

    Σομπρεραιοι ψαχτειτε…

  9. Ο/Η Elaith λέει:

    Έχουμε αλλάξει target group φίλε μου…

  10. Ο/Η Soultana λέει:

    Να ευχαριστήσω εκ βάθος τον Elaith, και να επισημάνω στον panago «campeone, campeone …» στα αποδυτήρια του Μαρινακη τα ισπανικά φαντάζουν ως η γλώσσα του μέλλοντος …http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0X9qu1mzbSM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *