Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ρικελμιάδα, (η)

27 Ιουνίου 2012

Το πλήθος παραληρεί, οι φωνές του φτάνουν μέχρι τα αποδυτήρια. Μια κίτρινη-μπλε λαοθάλασσα που φωνάζει όσο πιο δυνατά γίνεται, όσο αντέχουν τα πνευμόνια. Οι παίκτες εμψυχώνονται και αδημονούν να βγουν στο ιερό χορτάρι του Μπομπονέρα. Οι αντίπαλοι νιώθουν τα γόνατά τους να λυγίζουν. Τα πανό για τον Μαραντόνα είναι σχεδόν όσα και για αυτόν.

Οι αντίπαλοι βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο, χαιρετάνε τους οπαδούς τους στο πάνω διάζωμα αλλά δεν μπορούν να τους ακούσουν κάτω από τις αποδοκιμασίες. Το επόμενο διάστημα λίγων δευτερολέπτων είναι το διάστημα της γλυκιάς προσμονής. Η ιεροτελεστία στο Μπομπονέρα, λες και είναι αγώνας μποξ. Πρώτα βγαίνει ο αντίπαλος για να μαζέψει όλη τη γιούχα, αλλά και για να είναι εκεί, μάρτυρας όταν οι Μποστέρος πατήσουν το χορτάρι. Η Μπόκα εμφανίζεται. Αυτός είναι πρώτος, ήρεμος και ήσυχος όπως πάντα. Αγέλαστος όπως πάντα. Με ένα μπουκαλάκι στο χέρι. Πίνει, όχι γιατί διψάει, αλλά γιατί έτσι επιβάλει η ιεροτελεστία, ανεβαίνει νωχελικά τα στενά σκαλάκια και αφήνει το μπουκαλάκι (πιθανότατα να έχει αποφασίσει από πριν σε ποιο σκαλάκι θα το αφήσει). Η νύχτα γίνεται μέρα από τα βεγγαλικά και στη συνέχεια ο καπνός καλύπτει το γήπεδο. Ο αρχηγός παίρνει τα δυο του παιδιά και πηγαίνει στο κέντρο του γηπέδου. Είναι η τελευταία του παράσταση στο σπίτι του και δεν το ξέρουν. Είναι η τελευταία του παράσταση και αυτός το ξέρει. Δεν το δείχνει. Θα μαλώσει με τους φωτογράφους στο κόρνερ, θα γκρινιάξει στον διαιτητή, θα φτύσει κάθε φορά που η κάμερα θα εστιάσει σε αυτόν, θα βγάλει μια μαγική μπαλιά, θα κάνει παρατηρήσεις στους συμπαίκτες του.

Οι μέρες περνάνε και λίγο πριν από τον δεύτερο τελικό ο Ρικέλμε ανακοινώνει ότι αυτό είναι το τελευταίο του παιχνίδι. Η Μπόκα μετά το πρωτάθλημα, χάνει και το Λιμπερταδόρες. Παράξενο και ίσως άδικο μια που ο Ρικέλμε μετά από καιρό κάνει καλή σεζόν. Του μένει βέβαια η κερδισμένη Απερτούρα λίγους μήνες πριν. Ο κόσμος ξεσηκώνεται, βγαίνει στους δρόμους για να του ζητήσει να μείνει. Μια κανονική διαδήλωση με τα χρώματα της Μπόκα, για να πειστεί ο Εκλεκτός τους και να μείνει στη γειτονιά της Μπόκα.

Με τις ομπρέλες του

Σε παράθυρα

Ηλικιωμένοι (φορώντας μπλούζες που λένε ότι είναι Μπόκα από το 1905 και μπορεί να λένε την αλήθεια) με αποκόμματα από εφημερίδες

Κοπέλες βαμμένες στα χρώματα της Μπόκα

Θέλω να κρατήσει για πάντα, ο Ρομάν είναι ο μεγαλύτερος όλων

Με κάθε τρόπο, με κάθε ευφάνταστο σλόγκαν, μια εκδήλωση αγάπης προς τον Χουάν Ρομάν Ρικέλμε. Οι φωνές πάντως δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο, καθώς ο ατζέντης τού Ρικέλμε ενημέρωσε πως ο πελάτης του εμμένει στην απόφασή του. Οι διοικούντες φρόντισαν να τονίσουν ότι ο Ρικέλμε δεν έχει πρόβλημα με κάποιον συγκεκριμένα, απλά θέλει να αλλάξει ατμόσφαιρα. “Νιώθει άδειος” δήλωσε, δεν έχει κίνητρα πλέον στην Μπόκα. Οι οπαδοί βέβαια δεν το πολυπιστεύουν και όπως συνήθως γίνεται σε αυτά, κατηγορούν τη διοίκηση και τον προπονητή. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που τα βάζουν με τον Ρικέλμε, λίγοι, σημαδεμένοι, δακτυλοδεικτούμενοι. Το σίγουρο είναι ότι ο τελευταίος μεγάλος της Μπόκα δείχνει αποφασισμένος να φύγει από την ομάδα. Η Ρικελμιάδα συνεχίζεται…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν

Ο Πίος ο 12ος εκτός από Πάπας έδωσε το όνομά του σε έναν Δήμο της βορειοανατολικής Βραζιλίας με λίγο πάνω από 20.000 κατοίκους. Όπως παντού στη Βραζιλία έτσι και στον Πίο (τον 12ο) παίζουν ποδόσφαιρο. Μόνο που το βλέπουν λίγο πιο σοβαρά από όσο πρέπει. Σε αγώνα ερασιτεχνικού, ο διαιτητής Οτάβιο Ζορντάο ντα Σίλβα (20 […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το γήπεδο δεν κόβεται

Ο Άνχελ Κρουζ Σάντσες δεν είναι ένα συνηθισμένο 8χρονο παιδί. Οι γιατροί τού είπαν ότι δεν πρέπει να βγαίνει από το σπίτι. Οι γιατροί του είπαν ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζει. Οι γιατροί του είπαν ότι πρέπει να αποφεύγει τις συγκινήσεις. Κάθε δεύτερη Κυριακή όμως σαν το σκυλί του Παβλόφ, ο Ανχελίτο παίρνει το κασκόλ […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

19 σχόλια σχετικά με το “Ρικελμιάδα, (η)”

  1. Ο/Η Veronica Lodge λέει:

    Ax! 🙁

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Μην κλαις και μην οδύρεσαι Βερόνικα Λοτζ
    Υπάρχει από πίσω ο Παμπλίτο ο Μόουτσε

  3. Ο/Η Veronica Lodge λέει:

    όχι για πολύ,ο pablito έχει ζήτηση στη Βραζιλία…

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Και ποιον θα εχουμε;

  5. Ο/Η Veronica Lodge λέει:

    αυτά τα κανονίζει ο Angelici…

  6. Ο/Η Τάσος λέει:

    το τελευταίο μεγάλο-ρομαντικό δεκάρι.Από αυτά της παλαιάς κοπής.
    Παιχταράς ο Οζίλ,τρομερός ο Ινιέστα αλλά ο Ρικέλμε είναι μια μοναδική ιστορία…

  7. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Ο Τζοναθαν Γουιλσον στο βιβλιο του ”Αντιστρεφοντας την Πυραμιδα”-παρεπιπτοντως,ειναι αριστουργημα,η βιβλος του ποδοσφαιροφιλου-χαρακτηριζει τον Ρομαν ΄΄τραγικο ηρωα,τον τελευταιο μιας γενιας παικτων υπο εξαφανιση΄΄.Και ΄΄υπο διωγμον΄΄ θα ελεγα εγω.

  8. Ο/Η Elaith λέει:

    Είναι αλήθεια τόσο καλό;
    Το έχω ακούσει από πολλούς, αν είναι να το διαβάσω…

  9. Ο/Η Veronica Lodge λέει:

    Ο Wilson έγραψε πρόσφατα και ένα καταπληκτικό άρθρο για το Riquelme λέγοντας ακριβώς αυτό,ότι είναι ο τελευταίος enganche,το τευταίο δεκάρι,ένας υπέροχος αναχρονισμός,ένας ρομαντικός ήρωας… ο.κ σταματάω εδώ!

  10. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Βερονικα,θα σε μαλωσω.Διαβασε το παραυτα.
    Αυτα του εκανες και του Archie και σαλταρε το παλληκαρακι.
    🙂

  11. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Ουπς,λαθος,αντι για ”ποσταρε να το διαβασουμε” εγραψα ”διαβασε”.Η ζεστη,η συγκινηση,τα λογια του Παπα…

  12. Ο/Η mitsmanen λέει:

    @elaith
    Ναι,ειναι ΤΟΣΟ καλο.
    Τρελλη ιδεα:Αφιερωμα σε βιβλια Ποδοσφαιρικου ενδιαφεροντος,ενεκα και εποχη θερους και διακοπων(μη βαρατε,μια κουβεντα ειπα,κι εγω αφραγκος ειμαι).

    Προσωπικως,I would love to nominate:”Το τελευταιο παιχνιδι” του Jason Cowley.ΕΠΟΣ.

  13. Ο/Η Elaith λέει:

    Το είχα σκεφτεί κάποτε, όπως κάνουμε με τις ταινίες.
    Απλά νομίζω ότι τα καλά βιβλία είναι σχετικά λίγα για το ποδόσφαιρο.
    Κάποιες αναφορές σε βιβλία έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά κυρίως ως αφορμές. π.χ. Γκαλεάνο

  14. Ο/Η mitsmanen λέει:

    5-6 να βρεθουν,αρκει.Δεν ειπαμε να γινει σηριαλ.Τες Πα,μια ιδεα εριξα για να περνα η ωρα τωρα με τις ζεστες.

  15. Ο/Η Elaith λέει:

    ΟΚ, ίσως γίνει κι αυτό.
    Απλά με τους δικούς μας αργούς και ράθυμους ρυθμούς.
    😛

  16. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Χαλλλαρα.
    🙂

  17. Ο/Η Veronica Lodge λέει:

    @mitsmanen Ας μη μιλήσω για τον Archie καλύτερα….
    Το άρθρο του Wilson http://www.espnstar.com/editorial/news/detail/item824453/Wilson:-The-end-of-Riquelme's-era/

  18. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Μουτσας γκρασιας.

  19. Ο/Η Veronica Lodge λέει:

    De nada, señor!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *