Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ποδο-oscars 2015: Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου

Τα βραβεία Όσκαρ πλησιάζουν και η Ακαδημία του Σομπρέρο προτείνει τις δικές της υποψηφιότητες με ταινίες που συναρπάζουν. Εννιά ταινίες για όλα τα γούστα σε τρεις κατηγορίες, εννιά υποψηφιότητες βγαλμένες από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές ιστορίες. Τα ποδο-oscars του 2015 είναι εδώ και ξεκινάμε με τρεις συγκλονιστικές ερμηνείες:

Boyhood-Book-cover

Μεγαλώνοντας του Γιάννη Τζίγγερ

Αριστούργημα. Απλά Αριστούργημα. Η κάμερα καταγράφει για 12 ολόκληρα χρόνια την καριέρα του μικρού Σωτηράκη απ’ τα παιδικά τμήματα του Παναθηναϊκού μέχρι την ενηλικίωση και το ταξίδι στο εξωτερικό για την Πάρμα. Θα μπορούσε να είναι και remake της ταινία των 80’s “O Μεγάλος Μικρός” με τον Δημήτρη Σαραβάκο αλλά – ευτυχώς – δεν είναι. Ένας εξαιρετικός Σωτήρης Νίνης στο ρόλο του Σωτήρη, μεγαλώνει μαζί με τον “ήρωα” ή μήπως όχι; H σκηνοθετική μαγκιά του Τζίγγερ εστιάζει στις περίτεχνες ντρίμπλες, τις βραδιές με μοντέλα, κάποια υπέροχα τέρματα και φυσικά το νταμπλ του 2010 σε μια ταινία που θα σε συγκινήσει και θα σε βάλει να σκεφτείς για τις θυσίες που χρειάζονται για μια σπουδαία καριέρα.

Υπέροχη φωτογραφία και “ταξιδιάρικο” σάουντρακ από όλες τις μπουζουκλερί των Αθηνών συνθέτουν αυτή την ταινία που πρέπει να δουν όλοι. Εξαιρετικός στο ρόλο του χωρισμένου πατέρα ο Βίκτωρ Μουνιόθ μας χαρίζει μια άκρως ανθρώπινη ερμηνεία που τον οδηγεί στο πάνθεον της 7ης Τέχνης δίπλα στους Μπράντο, Ντε Νίρο και Γιώργο Βουτζάτη. Μια πλειάδα αστέρων περνά επίσης μπροστά απ’ την κάμερα του μεγάλου ραλίστα σκηνοθέτη ανεβάζοντας τις μετοχές στο χρηματιστήριο του Χόλυγουντ. Σισέ, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Μελλίσης, Ζαϊρί και ο Φραντσέσκο Τότι σε μια – δίχως έλεος – βραδιά στην αιώνια πόλη. Αξεπέραστος και ο Σίλβα ο Κλεϊτον στο ρόλο του αλκοολικού συζύγου σε μια ερμηνεία που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ.

American-sniper-banner

Πειραιώτης Sniper του auteur Κώστα Νικολακόπουλου

Ο Βαγγέλας είναι ελεύθερος σκοπευτής σε επίλεκτη μονάδα του ελληνικού στρατού. Στόχος του αποκλειστικά ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού οι οποίοι πέφτουν κάτω με το παραμικρό άγγιγμα. Mετά την τελευταία του παρασημοφόρηση με το Χρυσούν Πέναλτι και το ραφτό “Βουτηχτής” στην παραλλαγή του έχει τιμητική άδεια για να επιστρέψει στον Πειραιά. Εκεί ανακαλύπτει όμως ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει στο σπίτι του, όταν τινάζεται ο φούρνος τού αγαπημένου γείτονά του, λίγα δευτερόλεπτα αφ’ ότου έχει βγει ο Βαγγέλας έξω με τρία πεϊνρλί, δυο σπανακοτυρόπιτες και μια κρέπα με μερέντα. Ο Βαγγέλας είναι σίγουρος ότι αυτός ήταν ο στόχος και αρχίζει να καταγράφει τις συνομιλίες του για να έχει στοιχεία.

Περιπέτεια δράσης με μια φοβερή ερμηνεία που έφερε και την υποψηφιότητα για τον Βαγγέλα. Η ταινία κέρδισε μαζί και υποψηφιότητα Β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Γιάννη Μανιάτη ως του σκληρού ΕΠΟΠ δεκανέα με τα γουρλωμένα μάτια. Ο Κώστας Νικολακόπουλος ανακαλύπτει την ευαίσθητη πλευρά του πολέμου με μια αφαιρετική ματιά και δείχνει γιατί τελικά είναι λίγα τα 25 φάουλ ανά αγώνα στο Καραϊσκάκη. Συγκλονιστικός και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς που ξεπερνάει την περίφημη σκηνή στο Πλατούν με μια αξεπέραστη σκηνή βουτιάς θανάτου.

whiplash-movie-hd-poster-wallpapers

Χωρίς Μέτρο του Μπρένταν Ρότζερς

Η υπόθεση απλή αλλά το σενάριο και οι – δίχως αύριο – ερμηνείες κάνουν την ταινία “Χωρίς Μέτρο” να είναι Talk of The Year. Ο Super Mario αφού έχει αφήσει το Λουίτζι και γενικότερα το παιχνίδι που λέγεται ποδόσφαιρο φτάνει στο λιμάνι του Λίβερπουλ ως ο παίκτης που θα αντικαταστήσει το Λουίς Σουάρεζ. Εδώ ξεκινά μια Χωρίς Μέτρο ιστορία βουτηγμένη στις φασαρίες, τον εγωκεντρισμό, άφθονα ξενύχτια και ακόμα περισσότερα αποτσίγαρα σε κλαμπ, αποδυτήρια και σε τασάκια σε σπίτια μοντέλων και wannabe σταρλετίτσων. Τα γκολ δεν μπαίνουν στα δίχτυα και εκεί αρχίζει η μεγάλη κόντρα με τον Ρότζερς που προσπαθεί να φτάσει τον Μάριο στα όρια του και να τον κάνει – και πάλι – κορυφαίο ποδοσφαιριστή.

Θα βαρεθείτε να βλέπετε τσαφ, χαμένα τετ α τετ, λάθος πάσες, κίτρινες κάρτες και γενικά οτιδήποτε άλλο σας θυμίζει τον Παντελή τον Καπετάνο. Τα πάντα είναι εδώ σε μια ταινία Χωρίς Μέτρο για όλη την οικογένεια. Εξαιρετικός ο Ρότζερς ως σκληρός δάσκαλος μας χαρίζει μια ερμηνεία βγαλμένη απ’ το “Αν” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη με τον Μπαλοτέλι να ακολουθεί ως ο ατίθασος μαθητής που καπνίζει στις τουαλέτες. Πολύ καλές ερμηνείες επίσης απ’ τους Λούκας και Άλεν ως τραυματίες συμμαθητές που μπαίνουν στο παιχνίδι επειδή έχουμε ξεμείνει από ποιοτικά αμυντικά χαφ. Μη τη χάσετε. Σκηνοθεσία με άποψη απ’ τον Ρότζερς που κρατά και το ρόλο του παραγωγού (εκτός του δευτεραγωνιστή) δίνοντας στον Μπαλοτέλι το δικαίωμα του αυτοσχεδιασμού. Μιλάμε για έπος μεγαλύτερο κι απ΄το Μπεν Χουρ.

Περσινές υποψηφιότητες:
Ποδο-oscars 2014

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδο-oscars 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ποδο-oscars 2015: Όσκαρ καλύτερης ταινίας

Οι κατηγορίες για τα Όσκαρ του Σομπρέρο για το 2015 κλείνουν με την καλύτερη ταινία. Τρεις υποψηφιότητες δυναμίτης που θα δυσκολέψουν την Ακαδημία να αποφασίσει: Το κορίτσι που εξαφανίστηκε (του Dwayne “The Rock” Johnson) Αυτός επιτυχημένος ποδοσφαιριστής με πολλούς τίτλους αλλά και ένα άφταστο όνειρο. Να ξεπεράσει τον Μέσι. Αυτή νέα, όμορφη και ένα απ’ […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ποδο-oscars 2015: Όσκαρ σκηνοθεσίας

Οι υποψηφιότητες σήμερα στη… σινεφίλ γωνιά μας είναι για την ταινία με την καλύτερη σκηνοθεσία: Birdman: H Απρόσμενη Αρετή του Αυτογκόλ του Αλεχάνδρο Ρίνους Μίχελς Γκονζάλες Πάντσο Κινηματογραφική μεταφορά του Δαβίδ και Γολιάθ μέσα απ’ το πρίσμα του Ρίνους Μίχελς διασκεύαζοντας τέλεια το ποίημα του Φέρεντς Πούσκας “Έντεκα αυτοί Έντεκα και ‘μεις”. Ο Τάκης είναι ο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *