Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Πέναλτι, ανατροπές, γκολ στο 90′ και μάγισσες: Τα 23 χρόνια φαγούρας της Κρους Ασούλ

Ήταν μια συνηθισμένη Τετάρτη στο προπονητικό κέντρο της Κρους Ασούλ τον Απρίλιο του 2017. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν οι άνθρωποι ασφαλείας του συλλόγου. Μέχρι που στην είσοδο εμφανίστηκε μια κυρία (εμφανώς μποτοξαρισμένη) με δερμάτινο παντελόνι, γυαλί ηλίου και με μερικά απαραίτητα γυναικεία αξεσουάρ. Ένα κεφάλι αγελάδας, ένα κεφάλι γουρουνιού και αρκετά… ζαρζαβατικά. Η κυρία ήταν περιτριγυρισμένη από κάμερες. Οι άνθρωποι της ασφαλείας την αναγνώρισαν και όχι, δεν επέστρεφε από κάποιο σούπερ μάρκετ. Η διάσημη (στο Μεξικό) τηλεπερσόνα, γνωστή ως “η μάγισσα Σουλέμα”, έκανε καριέρα με προβλέψεις για θανάτους διασήμων, αλλά ήρθε η ώρα να ασχοληθεί και με την μπαλίτσα. Έφτασε μέχρι κι εκεί για να λύσει τα μάγια και την γκαντεμιά του συλλόγου που δεν σταύρωνε νίκη. Η Κρους Ασούλ που είχε ξεκινήσει με όνειρα τη σεζόν και προπονητή τον γνωστό Ισπανό Πάκο Χέμεθ βρισκόταν εκτός θέσεων πλέι-οφ με ορισμένες εντυπωσιακές ήττες, όπως η τελευταία στην οποία χρειάστηκε ένα αυτογκόλ βγαλμένο για highlights και ένα γκολ σε αντεπίθεση στο 93′. Η κυρία Σουλέμα αποφάσισε να πάρει πάνω της την κατάσταση, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά της (και ποιοι είμαστε εμείς να αμφιβάλλουμε) για όλα φταίνε τα οστά των νεκρών που έχουν θαφτεί κάτω από το γήπεδο του συλλόγου. Οπότε, όπως όλοι γνωρίζουμε, έπρεπε να γίνει μια τελετή “καθαρισμού”, να φύγει η κατάρα. Οι σεκιουριτάδες δεν την άφησαν να μπει μέσα, οπότε το τελετουργικό έλαβε χώρα εκτός.

Μια συνηθισμένη ημέρα στο ποδόσφαιρο του Μεξικού

Για όσους δεν γνωρίζουν πολλά από μεξικάνικο ποδόσφαιρο, η Κρους Ασούλ (ή Κρουζ Αζούλ όπως συχνά την αναφέρουμε στην Ελλάδα), θεωρείται μια από τις μεγάλες ομάδες στο Μεξικό. Τη φανέλα της έχουν φορέσει πολλοί διάσημοι παίκτες, ενώ ο σύλλογος έχει κατακτήσει αρκετούς τίτλους. Η ομάδα ιδρύθηκε από τους εργάτες της ομώνυμης τσιμεντοβιομηχανίας στην πολιτεία Χιντάλγκο, έχει πολύ σημαντική ιστορία που κάποια στιγμή θα αναλύσουμε πιο διεξοδικά και τη δεκαετία του 1970 μετακόμισε στην πόλη του Μεξικού, κρατώντας όμως δεσμούς με την εργατική καταγωγή της μέχρι και σήμερα. Το πρόβλημα για την Κρους Ασούλ είναι ότι το τελευταίο της πρωτάθλημα το κατέκτησε το μακρινό 1997. Αλλά ακόμα περισσότερο και από την ανομβρία τίτλων είναι ο τρόπος με τον οποίο ήρθαν ορισμένες αποτυχίες. Γιατί αλλιώς είναι η ομάδα να περνάει μια κρίση, να έχει οικονομικά προβλήματα και να μην είναι ανταγωνιστική και αλλιώς απλά να είναι loser. Οι Σεμεντέρος έγιναν με τα χρόνια ο ορισμός της γκαντεμιάς, ο ορισμός των chokers στο Μεξικό. Η ομάδα που ήξερες ότι όταν όλα πήγαιναν καλά και η επιτυχία ήταν σίγουρη, θα έβρισκε τον τρόπο να τα καταστρέψει όλα.

Ούτε στον χειρότερο εχθρό μου τέτοιο ατσάλωμα

Η μεγαλύτερη και πιο ιστορική “κηδεία” έγινε το 2013. Στην Κλαουζούρα τερματίζει 5η, αλλά κάνει εξαιρετική πορεία μέχρι τον τελικό των πλέι-οφ, όπου και συναντά τη μεγάλη της αντίπαλο την Αμέρικα. Στο πρώτο παιχνίδι επικρατεί με 1-0. Στη ρεβάνς προηγείται με 0-1 μέχρι και το 88′ και είναι αγκαλιά με τον τίτλο χάρη στο συνολικό 2-0. Το τι έγινε στη συνέχεια μπορείτε να το δείτε στο παραπάνω βίντεο. Αν βαριέστε, θα σας το πω εγώ. Στο 88′ μετά από κόρνερ και φάση διαρκείας η Αμέρικα ισοφαρίζει. Στο 90′, σε νέο κόρνερ, ο προωθημένος τερματοφύλακας Μοισές πιάνει κάτι σαν κεφαλιά ψαράκι, ο αμυντικός της Κρους Ασούλ που πάει να διώξει δεν τα καταφέρνει και η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα. Το 2-1 είναι το τελικό σκορ και το παιχνίδι οδηγείται στα πέναλτι. Οι απογοητευμένοι παίκτες της Κρους Ασούλ χάνουν τα πρώτα δύο πέναλτι και με σκορ 4-2 η Αμέρικα κατακτά το πρωτάθλημα.

Το 2013 μπορεί να είναι η κορυφαία αποτυχία, αλλά όχι κι η μοναδική. Το 2010 η Κρους Ασούλ έπαιζε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της Β. Αμερικής απέναντι στην Πατσούκα. Στο πρώτο παιχνίδι είχε επικρατήσει με 2-1. Στη ρεβάνς κρατούσε το 0-0 μέχρι το τέλος του αγώνα. Και συγκεκριμένα μέχρι το 93ο λεπτό, όταν κι ο Παραγουανός Μπενίτες σκόραρε το χρυσό γκολ για την Πατσούκα. Σε αντίθεση με το πρωτάθλημα του 2013, εδώ τα εκτός έδρας γκολ μετρούσαν. Η Πατσούκα (του αγαπημένου Νταμιάν Μάνσο) κατέκτησε τον τίτλο με αυτόν τον τρόπο:

Κανείς δεν το περίμενε να σκοράρει η Πατσούκα στο τέλος

H Κρους Ασούλ είχε χάσει και τον προηγούμενο τελικό, του 2009, απέναντι στην Ατλάντε. Στο πρώτο ματς προηγείται με 1-3, χάνει τελικά με 4-3 χάρη σε γκολ του αγαπημένου Τσουπέτε Σουάσο. Μια δεκαετία περίπου πριν, η Κρους Ασούλ κατάφερε να γίνει η πρώτη ομάδα από το Μεξικό που έφτανε σε τελικό Κόπα Λιμπερταδόρες. Απέκλεισε Ρίβερ Πλέιτ και Ροσάριο Σεντράλ στα νοκ-άουτ και έφτασε στον τελικό απέναντι στην Μπόκα. Σίγουρα δεν ήταν φαβορί, μιλάμε για την Μπόκα που είχε Ρικέλμε-Γκαϊτάν, Ιμπάρα, Ντελγκάδο και Όσκαρ Κόρδοβα στα γκολπόστ. Αλλά ακόμα κι εκεί άγγιξε το όνειρο. Μπορεί να έχασε 0-1 στο πρώτο ματς στην έδρα της χάρη στο γκολ του Τσελίτο Ντελγκάδο στο 85′, πήγε όμως και πήρε το 0-1 μέσα στο καυτό Μπομπονέρα. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα καταραμένα πέναλτι. Εκεί οι Μεξικάνοι έστειλαν δυο φορές την μπάλα άουτ και μια φορά ο Κόρδοβα απέκρουσε. Το Κόπα Λιμπερταδόρες του 2001 πήγε στα χέρια της Μπόκα:

Όταν η Κρους Ασούλ άγγιξε το όνειρο στο Μπομπονέρα

Για να είμαστε δίκαιοι, η Κρους Ασούλ κατάφερε το 2014 να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ Β. Αμερικής. Η ανομβρία στο πρωτάθλημα συνεχίστηκε όμως πανηγυρικά. Για να καταλάβετε για τι μιλάμε. Το 1999 έφτασε στον τελικό του πρωταθλήματος και έχασε τον τίτλο στο… χρυσό γκολ. Στην Κλαουζούρα του 2008 έχασε στο γκολ τον τίτλο, ενώ στην Απερτούρα του 2009 έχασε 0-2 εντός, πήγε έφερε 0-2 εκτός στο δεύτερο ματς και φυσικά στη συνέχεια έχασε στα πέναλτι. Και δεν είναι μόνο οι τελικοί, είναι και οι απλές ήττες, όπως το ιστορικό 4-3 του 2016 πάλι με την Αμέρικα, όταν η Κρους Ασούλ βρισκόταν μπροστά με 3-0 στο ημίχρονο του ντέρμπι και κατάφερε να το χάσει. Θέλετε κι άλλα; Κλαουζούρα 2003. Κρους Ασούλ και Τσίβας παίζουν στα μπαράζ για το τελευταίο εισιτήριο των πλέι-οφ. Πρώτο παιχνίδι. Η Κρους Ασούλ διαλύει την αντίπαλό της με 4-1. Δεύτερο παιχνίδι. Η Κρους Ασούλ γράφει το 0-1 μόλις στο 11′, προηγείται με συνολικό 5-1. Η Τσίβας μετατρέπει το 0-1 σε 4-1 και παίρνει το εισιτήριο μια που είχε τερματίσει ψηλότερα στην κανονική διάρκεια. Φυσικά εκτός από τον τελικό υπάρχουν και κάποιοι αποκλεισμοί σε προηγούμενους γύρους, με την Κρους Ασούλ να είναι η πρώτη στην τελική βαθμολογία και τελικά να αποκλείεται από πολύ χειρότερες ομάδες, αποκλεισμοί που κανείς δεν περίμενε.

Δεκέμβριος 2018. Η πόλη του Μεξικού ζει για τη μεγάλη ρεβάνς του 2013. Η Κρους Ασούλ κατακτά την 1η θέση στην κανονική διάρκεια, έχει εξαιρετική ομάδα, την καλύτερη άμυνα και φτάνει στον τελικό. Απέναντί της και πάλι η Αμέρικα του γνωστού και μη εξαιρετέου κόουτς Μιγκέλ Ερέρα.  Η ίδια γνωστή κυρία, η μάγισσα Σουλέμα, κατευθύνεται αυτή τη φορά στο ιστορικό Στάδιο Αζτέκα. Μια φανέλα της ομάδας, κεριά, τα γνωστά βότανα στο χέρι και το τελετουργικό για να φύγει η γκαντεμιά. Το πρώτο παιχνίδι έρχεται 0-0, αλλά στη ρεβάνς η Αμέρικα επικρατεί με 2-0 και στέφεται ξανά πρωταθλήτρια. Η Κρους Ασούλ είναι η ομάδα με τους περισσότερους χαμένους τελικούς στην ιστορία του πρωταθλήματος. Η μάγισσα Σουλέμα τα παρατάει. «Δεν φταίω εγώ, τι να κάνω; Να βάλω φανέλα και να παίξω μπάλα;», λέει απολογούμενη στους οπαδούς τής ομάδας που ζητούν τα ρέστα. Κοίτα που έχει και δίκιο.

Οι αποτυχίες της Κρους Ασούλ δεν έχουν γίνει απλά meme. Έχουν γίνει λέξη. Παρότι το 2016 η βασιλική ισπανική Ακαδημία αρνήθηκε να δώσει έγκριση ώστε η λέξη να μπει επίσημα στο ισπανικό λεξιλόγιο, το ρήμα “cruzazulear” υπάρχει και χρησιμοποιείται στο Μεξικό. Η λατινοαμερικάνικη έκδοση της Λαρούς την αποδέχεται ως λέξη κι ο ορισμός είναι “να κερδίζεις συνέχεια και να χάνεις τα πάντα από ένα λάθος“, “να χάνεις προκαλώντας έκπληξη“, “να φτάνεις πολύ πολύ κοντά σε έναν τίτλο, χωρίς να τον κατακτάς“. Τα χρόνια δίχως τίτλο φτάνουν τα 23 πλέον, ανάμεσα υπάρχουν κάποιοι μικρότεροι και φυσικά το Τσάμπιονς Λιγκ του 2014. Αλλά οι αποτυχίες είναι τόσες πολλές και τόσο εκκωφαντικές που ο κόσμος της ομάδας “ξέρει την μοίρα του”. Στην Κλαουζούρα του 2020 η Κρους Ασούλ ήταν 1η στη βαθμολογία μετά από 10 αγώνες και η ομάδα σε εξαιρετική κατάσταση. Η πανδημία έφερε τη διακοπή του πρωταθλήματος. Κι αν πείτε, εντάξει ρε φίλε, αν έχουν καλή ομάδα θα τα καταφέρουν στο επόμενο, ίσως δεν διαβάσατε τις ειδήσεις. O επί 32 χρόνια πρόεδρος του συλλόγου Μπίλι Άλβαρες κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα. Ο Άλβαρες παραιτήθηκε, οι λογαριασμοί του πάγωσαν και σύμφωνα με τα άρθρα από το Μεξικό, είναι καταζητούμενος από την Ίντερπολ (μια που οι αρχές του Μεξικού δεν γνωρίζουν πού μπορεί να βρίσκεται) σε 195 χώρες. Κάποιος προληπτικός βέβαια θα μπορούσε να μπει, ότι ο γκαντέμης ήταν ο πρόεδρος τόσα χρόνια. Ποιος ξέρει. Ίσως ότι δεν κατάφεραν δεκάδες παίκτες και μια μάγισσα εδώ και δεκαετίες, να το καταφέρει μια αλλαγή προέδρου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ήρωες που δεν ξέρουμε: Κρίστιαν “Γκομίτο” Γκόμες

Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που αγαπήθηκαν σε μικρές ομάδες, που απόλαυσαν το χειροκρότημα του κόσμου. Υπάρχουν αρκετοί που κατάφεραν με τις εμφανίσεις τους να παίξουν και σε μεγαλύτερες, πιο ιστορικές ομάδες. Υπάρχουν κάποιοι που κατάφεραν να βγάλουν χρήματα παίζοντας σε άλλες χώρες και χιλιάδες που κέρδισαν τίτλους. Φυσικά υπάρχουν και ορισμένοι που γύρισαν στα ποδοσφαιρικά γεράματα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Και εγένετο φως

Σε κάθε πόλεμο πρέπει να χρησιμοποιείς όλα τα μέσα που έχεις στη διάθεσή σου και αυτό το ήξερε καλά η Ατλέτικο Μινέιρο στη ρεβάνς του 2-0 του ημιτελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες. Η ομάδα του Μπέλο Οριζόντε φρόντισε να προετοιμαστεί κατάλληλα ψυχολογικά και όχι μόνο για τον αγώνα απέναντι στους Λεπρούς του Ροζάριο. Οι οπαδοί της […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Πέναλτι, ανατροπές, γκολ στο 90′ και μάγισσες: Τα 23 χρόνια φαγούρας της Κρους Ασούλ”

  1. Ο/Η Veronica Lodge λέει:

    Πλάκα πλάκα, θα πρέπει να γραφτεί ένα άρθρο με τις πιο γκαντεμικες ομάδες στη Λατινική Αμερική η γενικά για το θέμα προλήψεις κλπ. Ας μην ξεχνάμε πχ τον Καρουσο και τους κοκκινομαλληδες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *