Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η ζωή κάνει κύκλους

1η Απριλίου 2006. Το ποδοσφαιρικό στάδιο της Παλαιστίνης στη Γάζα χωρητικότητας κάπου μεταξύ 10.000 και 15.000 θεατών βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό. Η συνήθως διακριτική σε τέτοια θέματα ΦΙΦΑ παίρνει θέση και καταδικάζει την επίθεση, γεγονός που ενοχλεί φιλο-ισραηλινούς αναλυτές στις ΗΠΑ που κατηγορούν για μεροληψία την ΦΙΦΑ μια που πριν λίγες μέρες πριν παλαιστινιακή ρουκέτα έχει πέσει σε ποδοσφαιρικό γήπεδο κάπου στο Ισραήλ. Το Ισραήλ διαρρέει αρχικά ότι το γήπεδο χρησιμοποιείται για γυμναστικές ασκήσεις από Ισλαμιστές και ως χώρος εκτόξευσης ρουκετών, αλλά στην επίσημη θέση του φανερώνει ότι ήταν απλά εκδίκηση: “Η τρομοκρατία έρχεται από αυτούς και πρέπει να ξέρουν ότι θα υποφέρουν γι’ αυτή” λέει αξιωματούχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

28η Οκτωβρίου 2008. Οι Παλαιστίνιοι παίζουν μετά από καιρό φιλικό μέσα στην πατρίδα τους. Αντιμετωπίζουν την Ιορδανία σε φιλικό αυτή τη φορά στο ανακαινισμένο στάδιο που υπάρχει στη Δυτική Όχθη.

11 Ιουλίου 2012. Η Παλαιστίνη γιορτάζει την απελευθέρωση του ποδοσφαιριστή Αλ-Σαρσάκ μετά από φυλάκιση τριών ετών χωρίς δίκη.

Σήμερα. Η φωτογραφία θα μπορούσε να είναι το 2006, δεν είναι όμως. Το στάδιο της Γάζας (αυτό που η ΦΙΦΑ είχε υποσχεθεί το 2006 ότι θα χρηματοδοτήσει ώστε να διορθωθεί) βομβαρδίζεται ξανά από τους Ισραηλινούς. Έξι χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Σχετικά:
Ένας Τούρκος κι ένας Ισραηλινός συμπαίκτης του
Το πρόστιμο στον Κανουτέ
Το φιλικό στη Γαλικία

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η θανάσιμη αμαρτία του ποδοσφαίρου

Ζώντας στον δυτικό κόσμο θεωρείς ως δεδομένα πολλά πράγματα που σε άλλα μέρη του κόσμου αποτελούν όνειρα. Απλές καθημερινές δικές μας συνήθειες, αυτονόητες ελευθερίες, σε άλλα μέρη μπορούν να σε οδηγήσουν στον θάνατο. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το ποδόσφαιρο ανήκει σε αυτές. Η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους  τα τελευταία χρόνια ευθύνεται για πάρα πολλά […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αλεξάντερ Τζούριτς: Ο αθλητής πρόσφυγας

Το Ντόμποϊ είναι μια πόλη που βρίσκεται στα βόρεια της Βοσνίας, αρκετά κοντά στα σύνορα με την Κροατία. Όταν όμως ο Αλεξάνταρ Τζούριτς μεγάλωνε εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η πόλη ήταν μέρος μια άλλης χώρας, της Γιουγκοσλαβίας που δεν υπάρχει πια. Ο Τζούριτς λάτρευε το ποδόσφαιρο και έπαιζε συνέχεια, πολλές φορές ξεχνώντας […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *