Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Autobol – Το πιο ανδρικό άθλημα

Πριν 2-3 χρόνια η καταπληκτική εκπομπή που ακούει στο όνομα Top Gear είχε μια ακόμα φαεινή ιδέα από αυτές που σε κάνουν να απολαμβάνεις κάθε επεισόδιο. Θέλοντας προφανώς να δοκιμάσουν το μικρό Toyota Aygo, οι παραγωγοί της εκπομπής σκαρφίστηκαν το Autoball:

Μόνο που το άθλημα έχει υπάρξει πραγματικά πολύ καιρό πριν, ξεκινώντας πού αλλού, στη χώρα όπου το ποδόσφαιρο λατρεύεται και οι κάτοικοι εφευρίσκουν δεκάδες παραλλαγές του, στη Βραζιλία. Μια εταιρεία είχε κατασκευάσει μια τεράστια αναμνηστική μπάλα διαμέτρου 1,20μ και βάρους 12 κιλών προς τιμήν της Σελεσάο. Η μπάλα αυτή ξέμεινε και χρησιμοποιήθηκε για… έφιππο ποδόσφαιρο, το οποίο αποδείχτηκε πλήρης αποτυχία καθώς τα άλογα φοβόντουσαν την μπάλα και ένα εξ αυτών έσπασε το πόδι του όταν πήγε να την κλωτσήσει.

Οι μεγάλες ιδέες έρχονται κατά τύχη συνήθως και όπως ένα μήλο στην κεφάλα του Νεύτωνα έφερε μια θεωρία, έτσι έγινε και με τον Μάριο Τοουρίνιο  (γιατρό της Αμέρικα) στον οποίο είχε καταλήξει η τεράστια μπάλα. Οδηγώντας στην Κοπακαμπάνα κάπου στο 1970, μια μπάλα ήρθε προς τα πάνω του και αυτός την απέκρουσε με το αυτοκίνητό του. Ο Μάριο που είχε σχέση με την αγωνιστική οδήγηση είχε αμέσως την έμπνευση. Το Autobol… Ένα άθλημα που συνδυάζει δυο λατρείες των Βραζιλιάνων, αλλά και των ανδρών γενικότερα: το ποδόσφαιρο και τα αυτοκίνητα.

Σιγά σιγά δημιουργήθηκε το “άθλημα”  και καθορίστηκαν κάποιοι κανονισμοί. Τα αυτοκίνητα ήταν 4-5 ανά ομάδα, η όπισθεν απαγορευόταν όταν είχες κατοχή, ο… τερματοφύλακας δεν μπορούσε να αποκρούσει με το πλάι και δεν υπήρχαν πλάγια και κόρνερ. Παρά το αρχικά περιορισμένο ενδιαφέρον του κόσμου, το 1973 έγινε το πρώτο πρωτάθλημα με εκπροσώπους μεγάλων ομάδων όπως η Φλαμένγκο κι η Φλουμινένσε και η δημοφιλία του άρχιε να αυξάνεται. Οι απίστευτοι Βραζιλιάνοι ανακάλυπταν και τα μυστικά των αυτοκινήτων. Οι καμπυλωτοί Σκαραβαίοι σήκωναν την μπάλα ψηλά για… κεφαλιές, ενώ τα πιο τετράγωνα εκτελούσαν τα πέναλτυ και έβγαζαν τις κάθετες μπαλιές.

Το άθλημα ήταν ακριβό και οι… παίκτες έπρεπε να ξοδεύουν πολλά για να αγοράζουν παλιά αυτοκίνητα και να τα μετατρέπουν. Παρ’ όλα αυτά το ότομπολ έγινε δημοφιλές, φτάνοντας στο σημείο να έχει μέχρι και 15.000 θεατές σε ορισμένους αγώνες. Ο διαιτητής ήταν πεζός, αλλά δεν είχε αναφερθεί κανένα ατύχημα ή… κάποια επίθεση για λάθος σφύριγμα. Τα ατυχήματα μεταξύ των αυτοκινήτων ήταν σχετικά συχνά, αλλά όχι ιδιαίτερα σοβαρά καθώς ο αγωνιστικός χώρος ήταν μικρός και δεν μπορούσαν να πιάσουν μεγάλες ταχύτητες. Συχνές ήταν οι ανατροπές και φαινόμενα με αυτοκίνητα να παίρνουν φωτιά, αλλά οι… τραυματισμοί έφταναν μέχρι κάποια κατάγματα. Το άθλημα στα 4-5 χρόνια που κράτησε έφτασε στο σημείο να έχει και δική του Ομοσπονδία. Οι πλούσιοι νεαροί της περιοχής του Ρίο το είχαν για διασκέδαση, αλλά όταν το 1974 ξέσπασε η πετρελαϊκή κρίση η κυβέρνηση απαγόρευσε τους αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού και έτσι το ότομπολ έσβησε.

Στο παρακάτω βίντεο από μια βραζιλιάνικη εκπομπή, μπορείτε να παρακολουθήσετε σπάνιες εικόνες με καταπληκτικές ντρίμπλες (!!), γραφικά τρακαρίσματα και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα:

ΥΓ Ψάχνοντας πάντως πέτυχα κατά τύχη και ηλεκτρονικό παιχνίδι βασισμένο σε αυτή την ιδέα, μόνο που τα αυτοκίνητα έχουν και όπλα. Οι Βραζιλιάνοι δεν είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Στη Βολιβία περνάμε καλά κι αυτό βγαίνει στο γήπεδο

Την προηγούμενη Τετάρτη, στη Βολιβία, η ουραγός της Απερτούρα, Ρεάλ Ποτοσί –της οποίας οι ιδρυτές δεν κουράστηκαν πολύ για να βρουν έμβλημα για την ομάδα τους–, υποδέχτηκε τη νεοφώτιστη Σικλόν, για τη δεύτερη αγωνιστική της Κλαουσούρα. Συνάντηση κορυφής, παρόλα αυτά, καθώς το γήπεδο της Ρεάλ βρίσκεται σε υψόμετρο 3.960 μέτρων. Πρόβλημα λίγο πριν αρχίσει το […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαν το γκολ δεν έχει

(Άστον Βίλα-Λίβερπουλ 0-2, 17/1/2015) Γκολ. Χάνω την θέση μου, την σειρά μου, την φωνή μου, την αίσθηση του κρύου, τον ορίζοντα. Σαν κάποιος να άνοιξε την κάνουλα και να πλημμύρισε το κεφάλι μου με καύλα. Γκολ! Για μερικά δευτερόλεπτα δεν υπάρχει καμία σκέψη. Τίποτα. Αν οι Θιβετιανοί γνώριζαν αυτές τις μαγικές, κενές από σκέψεις, στιγμές […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Autobol – Το πιο ανδρικό άθλημα”

  1. Ο/Η stoixima λέει:

    🙂

  2. Ο/Η stokegeo λέει:

    Το καλύτερο σπορ, αν σ’ αρέσει η μπάλα και μισείς τους διαιτητές!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *