Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η δουλειά δεν είν ντροπή – Η ντροπή είναι δουλειά

Το θέμα αγαπητέ μου φίλε ήταν να πουλήσει ο Τζίγγερ, να αγοράσει κάποιος καλύτερος και να σηκωθεί να φύγει. Απ τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, δεν την καταλαβαίνω όλη αυτή τη βαβούρα γύρω απ τον Κωνσταντόπουλο. Φαίνεται πως στην Ελλάδα η ιδιότητα του πολιτικού επισκιάζει οποιαδήποτε άλλη προγενέστερη ή μεταγενέστερη ασχολία. Είσαι δικηγόρος και κάποια στιγμή πολιτεύτηκες; Γιατρός; Πολιτικός μηχανικός;

Καλώς ήλθες στο κλαμπ των πολιτικών χωρίς επιστροφή. Με τι ακριβώς δεν συνάδει η ιδιότητα του πρώην πολιτικού Νίκου Κωνσταντόπουλου με την νυν ιδιότητα του υπαλλήλου του Τζίγγερ; Αν ο Κωνσταντόπουλος δεν γινόταν πρόεδρος-γλάστρα στον Παναθηναϊκό αλλά νομικός σύμβουλος κάποιας πολυεθνικής, υποθέτω πως δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Κι έτσι ερχόμαστε σε μια άλλη ιδιότητα. Αυτή του οπαδού που επισκιάζει οποιαδήποτε άλλη. Είσαι αριστερός και οπαδός; Σκατά αριστερός είσαι μάγκα! Απλά είσαι οπαδός. Γιατί δεν γίνεται να ειρωνεύεσαι τον … ΠΑΡΥΖΑ και ταυτόχρονα να χεις φάει τόσα χρόνια τα σκατά με το κουτάλι. Εκτός αν ο Λούβαρης πέραν του ότι φορούσε κολάρο επί Κοσκωτά είχε και μεγαλύτερη σχέση με το ποδόσφαιρο απ αυτή που έχει ο Κωνσταντόπουλος. Εκτός αν ο Μπαρμπής που τόσα χρόνια διαφώτιζε γενιές φιλάθλων στο TV Magic δεν υπήρξε ποτέ πολιτική οντότητα, αλλά ιστορικός ποδοσφαίρου.

Ετσι λοιπόν αγαπητέ μου φίλε. Οπαδός είσαι, όχι αριστερός που ντρέπεται γιατί κάποιος άλλος που δηλώνει ή υπήρξε αριστερός ή «αριστερός» μπερδεύεται με τον καπιταλισμό και τα συμφέροντα του Τζίγγερ. Διότι αν με τα συμφέροντα κάποιας άλλης ΠΑΕ ασχολούνται λαμόγια και φασίστες και επιπρόσθετα αυτή η ΠΑΕ εκπροσωπεί την αγαπημένη σου ομάδα, δεν βλέπεις κανένα κακό. Η τέλος πάντων, θα δηλώσεις περισπούδαστα : αυτό είναι το ποδόσφαιροκαι οι κανόνες του!

Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι άλλη μιά παπαριά του Τζίγγερ θα βγαζε στην επιφάνεια μαζεμένες τόσες νοσηρές αντιλήψεις. Όπως αυτό που λένε κάποιοι άλλοι: τι δουλειά έχει ο Κωνσταντόπουλος με το ποδόσφαιρο;

Σωστά. Σ αυτή τη χώρα απ την εποχή του αειμνήστου Γουλανδρή έχουμε μάθει πως δουλειά με το ποδόσφαιρο έχουν οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι (ενίοτε και βιομηχάνοι), οι εργολάβοι, οι πετρελαιάδες, οι τραπεζίτες, οι ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών (ενίοτε και μαγαζών). Αυτοί μάλιστα. Γνωρίζουν από ποδόσφαιρο και γίνονται καλοί πρόεδροι (ενίοτε και προέδροι).

Θέλετε ένα παράδειγμα; Ουδείς αναρωτήθηκε πρόπερσι τι σχέση έχει ο Πατέρας με το ποδόσφαιρο (εκτός αν η θητεία του στον Εθνικό αποτέλεσε ένα είδος … μπάτσελορ ή μεταπτυχιακού). Διότι ο Πατέρας είναι εφοπλιστής. Είναι τιμονιέρης. Εχει κότερο. Και όταν τα διαθέτεις όλ αυτά, είσαι άνθρωπος του ποδοσφαίρου, γκέγκε;

Κακά τα ψέμματα αγαπητέ μου φίλε. Η διαφορά του Πατέρα με τον Κωνσταντόπουλο δεν είναι πως ο ένας κατέχει από τόπι και ο άλλος είναι άσχετος. Η διαφορά είναι πως ο ένας έβαζε λεφτά και ο άλλος είναι απλά έμμισθος υπάλληλος. Τα φράγκα είναι το θέμα φίλε μου και ποιος τα διαθέτει, όχι οι γνώσεις.

Ο Γόντικας ας πούμε, μπορεί να μην έχει σχέση με το ποδόσφαιρο αλλά υπήρξε μεγάλος αθλητής για πολλά χρόνια. Κάθεται στο γραφείο του και μιλάει με τους μάνατζερ του Γκαλάς.

Εσύ τι νομίζεις δηλαδή; Πως θα τα σπάσει μαζί τους γιατί είναι άσχετος και πιστεύει πως ο Γκαλάς είναι έκθεση επίπλου στο 43ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας;

Θα τα σπάσει γιατί αυτοί ζητάνε 2 εκατομμύρια το χρόνο και το αφεντικό του Γόντικα (ο Τζίγγερ) δεν διαθέτει τόσα λεφτά. Τόσο απλό είναι!

Θα μου πεις τώρα και γιατί κάθεται ο Γόντικας να τρώει όλη τη σπέκουλα και δεν σηκώνεται να φύγει;

Γιατί ο Κωνσταντόπουλος επέλεξε το ρόλο του … προέδρου της Παναθηναϊκής Δημοκρατίας και δεν κάθησε στ αυγά του;

Μα γιατί το είπαμε φίλε μου εξ αρχής: η δουλειά δεν είναι ντροπή. Και παράλληλα η ντροπή σ αυτή τη χώρα είναι δουλειά. Το να σε φτύνουν είναι επάγγελμα, όπως παράλληλα επάγγελμα είναι και να φτύνεις.

Απλά, θέμα επιλογής είναι. Από ποια μεριά θα βρίσκεσαι και προς τα πού θα φτύνεις ή προς τα πού θα σηκώνεις τον αγκώνα για να καλυφθείς.

Αν με καταλαβαίνεις …

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ελληνικό ποδόσφαιρο, Παναθηναϊκός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

11 Έλληνες που έγιναν (ή θα θέλαμε να γίνουν) χαρτάκια της Πανίνι

Πάει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε η Πανίνι σάγκα του σομπρέρο. Γνωστοί ή λιγότερο γνωστοί, αλλά πλέον λατρεμένοι, ποδοσφαιριστές σε υπέροχα γραφικά ενσταντανέ στα όρια του pop icon. Ωστόσο χιλιάδες ήταν οι επιστολές που πλημμύρισαν το γραμματοκιβώτιο του σομπρέρο και απαιτούσαν την αποκατάσταση μιας τεράστιας αδικίας. Το “Θέλουμε Έλληνες σε χαρτάκια Πανίνι” εξελίχθηκε σε να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κι αν τελικά δεν σου αρέσει πραγματικά το ποδόσφαιρο;

Κλασσική μέρα που αρχικά όλοι συμφωνούν ότι το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο και μετά μαλώνουν για το ποιανού θα είναι το κόκκαλο. — el sombrero (@sombrerogr) February 25, 2015 Έφτασε για μια ακόμα χρονιά αυτή η περίοδος που κάτι άσχημο έχει συμβεί και όλη η χώρα είναι απογοητευμένη με το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Οπουδήποτε κι αν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5 σχόλια σχετικά με το “Η δουλειά δεν είν ντροπή – Η ντροπή είναι δουλειά”

  1. Ο/Η 4minister λέει:

    Δεν συμφωνώ ακριβώς με τις αντιδράσεις που ακολούθησαν την επιλογή Κωνσταντόπουλου. Μπορώ ωστόσο να σου λύσω μια απορία σου. Ο Πατέρας έγινε αποδεκτός με ευκολία, γιατί διαδέχθηκε μια κατάσταση, που στα μάτια των Παναθηναϊκών τότε φαινόταν και ήταν ο πάτος του βαρελιού. Τώρα όμως ο Κωνσταντόπουλος διαδέχεται μια επιτυχημένη κατάσταση και κρίθηκε σαν χειρότερη επιλογή.

    Το ζουμί όμως είναι αλλού, όχι η επιλογή προέδρου. Είναι το δάνειο που πάρθηκε από την Πειραιώς, συμφερόντων Βαρδινογιάννη, για να τρέξουν ο μεταγραφές. Δηλαδή τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!

    Τονίζω πως είναι ιδιαιτέρως παράξενο που, μετά από τέτοια θαυμάσια ευκαιρία για σπέκουλα, δεν έχουν γίνει δηλώσεις Πατέρα ή Βγενόπουλου.

  2. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Αρα λοιπόν, το ζουμί είναι το οικονομικό και όχι ο υπάλληλος
    Εγώ δεν μίλησα μόνο γιά αποδοχή, αλλά γιά γνώση του αντικειμένου
    Πατέρας ξέρει μπάλα – Κωνσταντόπουλος δεν ξέρει μπάλα 😉

  3. Ο/Η 4minister λέει:

    Άντε πάλι απ’ την αρχή. Όχι! Ο Πατέρας ήταν ο Μεσσίας, εν δυνάμει, και ο Κων/λος ο άνεργος που έχει επιδότηση απ’ τον Ο.Α.Ε.Δ. Στο γνωστό moto του Σωφέρ, φτηνά και οικονομικά. Βάζουμε τα κέρδη στο παντελόνι (όπως τα επερχόμενα περίπου 10 εκ. του Champions League) και όταν χρειάζονται επενδύσεις παίρνει η Π.Α.Ε. (όχι ο ίδιος) δάνειο απ’ την τράπεζά μας, για να κονομάμε και τόκο.

    Τεσπα, από προχθές έγραψα στο “υπουργείο” ότι το πνεύμα της επιλογής Κων/λου είναι η προώθηση του γηπεδικού. Μόνο που θεωρώ δύσκολο να πετύχει κάτι.

  4. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Εγώ το πνεύμα Φιλιππίδη βλέπω πάντως, έστω και χωρίς Ευθυμιάδη 😉

  5. Ο/Η 4minister λέει:

    Παρομοίως, συμφωνούμε.

    Έκανα λάθος στη προηγούμενο μήνυμα, όπου έπρεπε να χωρίσω τις πρώτες τρεις προτάσεις, γιατί σε αυτές περιγράφω τι κατά τη γνώμη μου πιστεύει η πράσινη μάζα. Ενώ παρακάτω έγραψα τι θεωρώ σαν πιθανόν, προσωπικά.

    Οι πρόσφατες αλλαγές στην ΚΕΔ, Μπριάκος παιδί Γιάννη Σπάθα – Γιαννόπουλος παιδί Γκαγκάτση – Βασσάρας κουμπάρος Τεό Θεοδωρίδη, δείχνουν ότι η Νέα Παράγκα (όπως Νέα Καβάλα) γεννιέται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *