Η ομάδα να νικάει κι όλα τ’ άλλα να…
Τον οικονομικό απολογισμό της για την τρέχουσα χρονιά ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα του Σεΐχη Μανσούρ, που είναι ένας απ’ αυτούς τους τύπους που δικαιωματικά μπορούν να απαντήσουν “δεν ξέρω τι έχω” σε μια ερώτηση του στυλ “οικονομικά πως τα πάτε;”, κατάφερε να σπάσει το μεγάλο ρεκόρ που κρατούσε από το 2005 η Τσέλσι του Ρομαν Αμπράμοβιτς, ανακοινώνοντας χασούρα για φέτος ύψους 197 εκατομμυρίων λιρών, που σε Ευρωπαϊκή μετάφραση είναι διακόσια τριάντα εκατομμύρια ευρώ και σε δραχμές... Τα βαθύτερα αίτια αυτών των τεράστιων απωλειών μπορούν να εντοπιστούν από έναν οποιονδήποτε μη οικονομολόγο με μια απλή επίσκεψη στο κομμάτι ‘Έμψυχο υλικό’ της σελίδας της Μάντσεστερ Σίτυ στη wikipedia.
Σε πρόσφατο άρθρο της η Guardian εξετάζει το αποτέλεσμα αυτού του οικονομικού ελέγχου υπενθυμίζοντας μας ότι πλέον ο Σεΐχης έχει ξοδέψει για το νέο του χόμπι μέσα σε τρία χρόνια περίπου 800 – για όνομα του Θεού και του Αλλάχ και του Ήλιου και του τίποτα – εκατομμύρια λίρες…
Added to the £500m Mansour invested up to May 31 2010, he has now spent an unprecedented £800m on the football club, to bankroll the expenditure on transfer fees and wages the club would otherwise not have been able to afford. All the money has gone in as equity, in new shares, making it permanent, not as loans.
…αναλύει που ακριβώς δόθηκαν κάποια από τα χρήματα…
City’s loss was made principally by buying players to make Roberto Mancini’s squad strong enough to top the Premier League, and paying wages of £174m, £21m higher than the club’s entire turnover. During the 2010-11 financial year City signed Jérôme Boateng for £10.5m, Edin Dzeko for £27m, David Silva for £26m, Yaya Touré for £24m, Aleksandar Kolarov for £19m, Mario Balotelli for £24m and James Milner for £26m, an extraordinary series of player purchases totalling £156.5m.
…και αναρωτιέται αν η Σίτυ θα καταφέρει να προσαρμοστεί στις νέες οικονομικές απαιτήσεις της ΟΥΕΦΑ σχετικά με το ισοζύγιο μεταξύ εσόδων και εξόδων:
A loss on such record-breaking scale raises immediate concerns about whether City have any chance of complying with Uefa’s “financial fair play” rules, which will apply to clubs in European competitions from the 2014-15 season.
Αλλά όλα αυτά είναι οικονομικές μπούρδες, προϋπολογισμοί, ελλείμματα, ισοζύγια, μετοχές και μερίσματα, αδιάφορο και κουραστικό εταιρικό λεξιλόγιο που δεν φαίνεται στο βαθμολογικό πίνακα, εκεί που είναι όλο το ζουμί, εκεί που η ομάδα είναι στην κορυφή, που οι νίκες φαίνονται πολλές, που η μισητή Γιουνάιτεντ είναι από κάτω και με έξι γκολάκια χαραγμένα στη μνήμη. Γι’ αυτό να είναι καλά ο Σεΐχης, να χώνει τα φράγκα κι εμείς εδώ είμαστε για να τον ευχαριστούμε:
(Photograph: 19/11/2011, Manchester City-Newcastle – Tom Jenkins / Observer)