Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το ποδόσφαιρο όπως ήταν κάποτε

Το Calcio Fiorentino είναι ένας πρόγονος του σύγχρονου ποδοσφαίρου που ξεκίνησε στη Φλωρεντία τον 16ο αιώνα. Παρ’ ότι ιδιαίτερα βίαιο με βάση τα σημερινά δεδομένα ήταν ένα άθλημα της αριστοκρατίας και σύμφωνα με τους επίσημους κανόνες του που δημοσιεύτηκαν το 1580 παιζόταν από δύο ομάδες των 27 ατόμων που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τόσο τα χέρια, όσο και τα πόδια. Σκοπός ήταν η μπάλα να περάσει ένα συγκεκριμένο σημείο του γηπέδου και νικήτρια η ομάδα με τα περισσότερα “γκολ”. Η αλήθεια είναι ότι μοιάζει περισσότερο με το ράγκμπι, αλλά και το ποδόσφαιρο που ξεκίνησε από την Αγγλία ήταν και εκεί ξαδερφάκι του ράγκμπι.

Το 1930 έγινε προσπάθεια νεκρανάστασης του αθλήματος (πιθανότατα σχετική με το φασιστικό κράτος του Μουσολίνι) η οποία και τελικά πέτυχε και έτσι κάθε χρόνο στη Πιάτσα Σάντα Κρόσε (που συνεχίζει να μοιάζει συγκλονιστικά με το σκίτσο του 1688 που βρήκα στη γουικιπίντια) γίνονται αγώνες μεταξύ τεσσάρων ομάδων. Οι κανονισμοί επιτρέπουν κεφαλιές (στα κεφάλια των αντιπάλων εννοώ), μπουνιές, αγκωνιές και κεφαλοκλειδώματα και χωρίς να είμαι σίγουρος γι’ αυτό πιστεύω ότι οι παίκτες που επιβιώνουν είναι λιγότεροι από αυτούς που ξεκινούν. Άγνωστο ποιος ο ρόλος του διαιτητή, που πιθανότατα να παίζει τον ρόλο του ιατροδικαστή ή και του νεκροθάφτη:

Το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να παίξουν το άθλημα, αλλά ότι υπάρχουν και φανατισμένοι οπαδοί που ουρλιάζουν και πανηγυρίζουν έξαλλα. Το παρακάτω βίντεο με πλάνα από παλιές δεκαετίες αλλά και φάσεις από πιο πρόσφατα ματς είναι συγκλονιστικό. Δυστυχώς τα ιταλικά μου είναι χειρότερα και από του Γεωργάτου και συνεπώς δεν μπορώ να σας μεταφέρω τι λέει ο κυριούλης που εξηγεί το άθλημα διεξοδικά:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν χάλασε η γιορτή της Ρεάλ

Όλοι θυμόμαστε σημαντικούς αγώνες των αγαπημένων μας ομάδων. Υπάρχουν όμως και κάποια ματς που μας μένουν χαραγμένα παρ’ ότι δεν υποστηρίζουμε κάποια από τις δυο ομάδες. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό για όλους, αλλά σε μένα συμβαίνει. Μπορώ να αναφέρω πολλούς τέτοιους αγώνες, από το Αλαβές-Λίβερπουλ μέχρι τον τελικό του Κόπα Άφρικα μεταξύ Ακτής και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορώ να χάσω το κεφάλι μου γιατί ξέρω πού είναι η καρδιά μου

Αυτός είναι ο τίτλος του παραπάνω βίντεο γυρισμένο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο στο Ροζάριο της Αργεντινής. Είναι ένα καλομονταρισμένο σύνολο εικόνων και στιγμών από την πορεία της Νιούελ’ς για το πρωτάθλημα που κατέκτησε στην Αργεντινή, αλλά και από την άτυχη πορεία της στο Κόπα Λιμπερταδόρες που σταμάτησε στην διαδικασία των πέναλτι στην ημιτελική […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Το ποδόσφαιρο όπως ήταν κάποτε”

  1. Ο/Η avavalis λέει:

    Ετυχε να βρεθω σε αυτη την πλατεια … περα απο το (εξαιρετικο) concept του “αθληματος” το μερος βγαζει ενα φοβερο αισθημα κλουβιου με τα “τετραγωνα” αναγεννησιακα κτηρια στις δυο πλευρες και τον κεντρικο-βορειο ιταλικο καιρο.

  2. Ο/Η Lampros λέει:

    Με αγγλικούς υπότιτλους :
    https://www.youtube.com/watch?v=VVJEvtkFKBc

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    @aravalis το κείμενο είναι του 2012 και κατά σύμπτωση πήγα την επόμενη χρονιά. Αυτό ακριβώς που λες.

    @Lampros ωραίος !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *