Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Στη φόδρα βάλαμε;

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσες διαφημίσεις χωράνε σε μια φανέλα; Γεννηθήκατε κι εσείς σε μια εποχή που μάθατε ότι οι φανέλες έχουνε το όνομα της εταιρείας που τις φτιάχνει και έναν σπόνσορα στο κέντρο; Τα πράγματα όπως όλοι ξέρουμε έχουν αλλάξει από τότε σε σημείο ξεφτίλας, με τις φανέλες να μοιάζουν βγαλμένες από την Times Square (με μοναδική διαφορά ότι δεν αναβοσβήνουν). Συνήθως αυτό γίνεται σε ομάδες μικρότερων πρωταθλημάτων ή και σε ομάδες χαμηλών κατηγοριών σε πιο σοβαρές χώρες. Γίνεται πάντως και στην Αργεντινή κι ένα τοπικό μπλογκ μάζεψε μερικές από τις πιο καλτ εμφανίσεις των τελευταίων ετών και τις παρουσιάζουμε:

Ξεκινάμε με την Ολίμπο (παλιά ομάδα του Μπλάνκο) η οποία το 2011 εμφάνισε αυτή την εικόνα διαφημίζοντας συνολικά 10 εταιρείες στη φανέλα της. Μπροστά βλέπουμε ένα μπίνγκο, νομίζω τη Σεβρολέτ, μια τράπεζα της περιοχής, στους ώμους μια ακόμα εταιρεία, στα μανίκια κανά δυο ακόμα και στο πίσω μέρος ξεκινάμε από σβέρκο περίπου και φτάνουμε στον κώλο. Υπήρχε λίγος χώρος ακόμα στο πλάι δίπλα στο μεγάλο P που μοιάζει φτωχικά άδειος. Οι διαφημίσεις σε συνδασμό με την… πολυχρωμία έχουν το αποτέλεσμα που βλέπουμε και η φανέλα φοριέται από ποδηλάτες το βράδυ.

Μεταφερόμαστε στην πόλη της Κόρδοβα τώρα και συγκεκριμένα στην ομάδα Ταγιέρες. Η εμφάνιση του 2004 ήταν υπερθέαμα αφού φτάσαμε να έχουμε διαφήμιση ακόμα και στα επίμαχα σημεία των ποδοσφαιριστών. Κυριαρχεί μια τράπεζα και μια εταιρεία με βενζινάδικα ή κάτι τέτοιο που διαφημίζεται και δύο φορές μάλιστα. Πίσω χωρέσαμε κανά δυο χορηγούς ακόμα. Στο σύνολο φτάνουμε τις 9 διαφημίσεις, εκ των οποίων η μία ήταν από το εστιατόριο στο οποίο η ομάδα έτρωγε στα ταξίδια της στο Μπουένος Άιρες (που δεν είναι και λίγα αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή). Η ιστορία όμως πίσω από τη φανέλα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή: Η Τάγιερες ήταν το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό και κανένας σπόνσορας δεν ενδιαφερόταν να διαφημιστεί. Σε πείσμα των άμπαλων χορηγών, η ομάδα από την Κόρδοβα ξεκίνησε εντυπωσιακά με σερί νίκες το πρωτάθλημα με αποτέλεσμα σε κάθε αγώνα να εμφανίζεται και ένας νέος σπόνσορας μέχρι το τελικό φριχτό αποτέλεσμα που βλέπουμε στη φωτογραφία. Η φανέλα ήταν γούρικη, η Ταγιέρες έκανε καλές εμφανίσεις, αλλά τελικά λόγω του μυστήριου συστήματος υποβιβασμού έπεσε από την Α’ Εθνική.

Η Μπάνφιλντ, των επικών οπαδών, το 2010 κατακτά το πρωτάθλημα στην Αργεντινή και μαζί κερδίζει την έξοδό της στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Το γεγονός αυτό την πιάνει απροετοίμαστη και δεν έχει έτοιμη φανέλα για τα σαλόνια του ΤσουΛου της Ν. Αμερικής. Η λύση απλή: κολλάμε με ταινία (!!) έναν νέο σπόνσορα, βάζουμε ένα μπίνγκο κι εμείς όπως κι η Ολίμπο και φυσικά μια εταιρεία κεραμικών με όνομα Λούρδες (που μοιάζει να έχει μπει λίγο στραβά). Κοτσάρουμε στα μανίκια μερικούς σπόνσορες ακόμα και είμαστε έτοιμοι. Έτοιμοι; Όχι ακριβώς. Ξεχάσαμε το σήμα του Λιμπερταδόρες… Ευτυχώς έμεινε λίγος χώρος στο στήθος. Μια χαρά…

Κλείνουμε το κείμενο με μια άλλη ομάδα από την Κόρδοβα, αυτή τη φορά την Ινστιτούτο που κερδίζει με διαφορά στην κατηγορία “Σορτσάκια” καθώς εμφανίστηκε φέτος με σορτσάκι στο οποίο υπήρχαν συνολικά 12 (!!) διαφημίσεις, μερικές από τις οποίες βλέπετε στην μπροστινή όψη του. Ποιος ξέρει, μπορεί να είναι και κόλπο για να αποσυντονίζονται οι αντίπαλοι και να ψάχνουν να βρουν καλές εκπτώσεις.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το δίδυμο Ζαμοράνο-Σάλας

Στις 11 Φεβρουαρίου του 1998 η Αγγλία υποδεχόταν στο Γουέμπλεϊ τη Χιλή, λίγους μήνες πριν τη σέντρα του Μουντιάλ της Γαλλίας. Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα πριν από μια μεγάλη διοργάνωση ο ενθουσιασμός των γραφικών Άγγλων βρισκόταν στα ύψη και οι προσδοκίες κυμαίνονταν κάπου ανάμεσα στο “πάμε να το πάρουμε” και στο “ας πούμε ότι το […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το μικρό θαύμα της Σαπεκοένσε

Είναι αυτή η άτιμη η μπάλα που έχει μέσα όλα τα συναισθήματα. Από τη μεγάλη χαρά, μέχρι τη μεγάλη λύπη, γλυκόπικρη σαν την ίδια τη ζωή. Κι αν δεν πιστεύετε εμένα, το έχει πει κι ο Ρίτσαρντ ο Άσκροφτ με τους Verve. Μόνο που δε συμβαίνουν όλα στον ίδιο βαθμό, δεν υπάρχει ομοιομορφία, δεν υπάρχει […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

7 σχόλια σχετικά με το “Στη φόδρα βάλαμε;”

  1. Ο/Η Simigdalenios λέει:

    Να βάζουν κι απ’ την μέσα πλευρά της φανέλας σε περίπτωση που την σηκώσει κανένας στον πανηγυρισμό.

  2. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Προ ετων,5,6,δεν θυμαμαι βλεπω στην τηλεοραση ξενοδοχειου οπου ειμαι για επαγγελματικο ταξιδι αγωνα Α’εθνικης παρεα με τρελλαμενο Αγγλο συναδελφο (οπαδο της χιλιοτραγουδισμενης Χαντερσφιλντ…),πινουμε τα ουισκια μας και γελαμε με τα χαλια μας οταν παγωνει το χαμογελο του σε καποιο κοντινο πλανο και με κοιτα με απορια.Ο φουκαρας εκανε δεκα λεπτα να χωνεψει οτι μπαινει χορηγος απο φανελλα μπρος-πισω μεχρι γιακαδες,μανικια,καλτσες και το καλυτερο στον κωλο των παιχτων.Τα σχολια του ηταν το λιγοτερο θεικα.
    ”They make an ass of sponsorship” ηταν ενα που μου εμεινε.

  3. Ο/Η Jordi λέει:

    Πραγματικά άθλιες οι εμφανίσεις με τόσους σπόνσορες,θυμίζουν μονοθέσιο της Φόρμουλα 1.Δυστυχώς αυτή η “μόδα” έρχεται σιγά σιγά και στην Ελλάδα.@simigdalenios http://lucarne-opposee.fr/leblog/http://lucarne-opposee.fr/leblog/wp-content/uploads/2010/03/getafe.jpg

  4. Ο/Η pgetsos λέει:

    jordi, δυστυχως η ομαδαρα μου ειχε μια απο τις χειροτερες εμφανισεις με αυτο το τεραστιο burger king μες στη μεση 🙁

    αλλα το απο μεσα δεν ειναι κακο 😛

  5. Ο/Η charlie λέει:

    Ειδική μνεία πρέπει να γίνει νομίζω στη μεξικανική Πούμας η οποία πρέπει να είναι η μοναδική επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα που φοράει το σήμα της ΤΕΡΑΣΤΙΟ μπροστά και μετά κάνει διάφορες αλχημείες για να χωρέσει τους χορηγούς σε μανίκια, πλάτες, πλαϊνά κτλ.
    Π.χ.:
    http://www.sobrefutbol.com/futbolmexicano/camisetas/pumas_2006_visitante.htm

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    Εγώ πάντως όταν βλέπω το σήμα της Πούμας θυμάμαι τα Τρανσφόρμερς πάντα…

  7. Ο/Η Veronica Lodge λέει:

    Στη Βραζιλία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *