Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η ήττα ίσως να μην ήταν το χειρότερο

http://www.youtube.com/watch?v=w0OK76hvg1s

Ένα από τα πιο κρίσιμα ματς για τα προκριματικά του Μουντιάλ έγινε πριν λίγες μέρες στην Αιθιοπία, όπου η τοπική ομάδα αντιμετώπιζε την ομάδα της Νιγηρίας για τα πλέι-οφ. Οι Νιγηριανοί κέρδισαν με 1-2 σε ένα ματς που το τελικό σκορ μάλλον αδικεί την Αιθοπία καθώς της ακυρώθηκε καθαρό γκολ και γενικά ήταν κατά πολύ καλύτερη από τον αντίπαλο. Άγνωστο αν η πιο παραδοσιακή δύναμη της Νιγηρίας σπρώχνεται ή αν απλά ήταν μια κακή διαιτησία, το αποτέλεσμα ήταν όμως καθοριστικό καθώς με τα δυο γκολ του Εμανουέλ Εμενίκε οι Νιγηριανοί είναι πολύ κοντά σε μια ακόμα πρόκριση σε Μουντιάλ.

Ethiopian-fans-Gathered

Η ήττα έφερε οργή και αγανάκτηση στην Αιθιοπία που έφτασε κοντά στο όνειρο, αλλά είδε τις ελπίδες να μειώνονται από τις αποφάσεις του Καμερουνέζου διαιτητή και την ανικανότητα των παικτών της να καθαρίσουν το ματς μετά το 1-0. Αρκετά επεισόδια έγιναν στους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα, ενώ το λεωφορείο της Νιγηρίας (το οποίο δόθηκε από τους γηπεδούχος και ήταν γεμάτο κατσαρίδες) δέχθηκε επίθεση, με τον χαφ της Μπέτις Ιγκιέμπορ να τραυματίζεται. Το κλίμα τρομοκρατίας βέβαια υπήρχε και μέσα στο γήπεδο όπου οι Νιγηριανοί δέχθηκαν αρκετά αντικείμενα και μπουκάλια σε μια ατμόσφαιρα που δεν ήταν και η καλύτερη.

ethiopia-fans-enjoy-the-atmosphere-during-the-2013_crop_north

Κι αν όλα αυτά είναι λίγο ως πολύ συνηθισμένα ακόμα και σε υποτιθέμενα πιο “πολιτισμένες” χώρες (γίνονται και στην Ευρώπη άλλωστε), το ασυνήθιστο είναι η είδηση που κυκλοφόρησε μετά τον αγώνα και σύμφωνα με την οποία αποφεύχθηκε μεγάλο αιματοκύλισμα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Δυο Σομαλοί βρήκαν τον θάνατο μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα όταν το πλάνο τους για αποστολή αυτοκτονίας δεν πήγε και τόσο καλά. Οι Σομαλοί σκοτώθηκαν από τα δικά τους εκρηκτικά στο σπίτι που έμεναν σε έναν καταυλισμό Σομαλών προσφύγων όταν προφανώς έκαναν κάποιο λάθος. Στο σπίτι βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, χειροβομβίδες και ποδοσφαιρικές φανέλες και σύμφωνα με τις αρχές της Αιθοπίας οι δύο επίδοξοι τρομοκράτες σχεδίαζαν να σκάσουν στο ματς (pun intended) παίρνοντας μαζί τους αρκετούς ανυποψίαστους θεατές του αγώνα. Παρ’ ότι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, εικάζεται ότι πρόκειται για εκδίκηση των Ισλαμιστών της Αλ Σαμπάμπ (που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα) για το γεγονός ότι η Αιθιοπία έστειλε στρατεύματα στη Σομαλία μαζί με άλλες χώρες όπως η Κένυα και η Ουγκάντα. Ίσως τελικά η στενοχώρια για την ήττα να μπορεί να απαλυνθεί από το γεγονός ότι αρκετοί φίλαθλοι έφυγαν ζωντανοί από το γήπεδο και έτσι το ενδεχόμενο μια ολόκληρη χώρα να είχε βυθιστεί στο πένθος αποφεύχθηκε χάρη στην ασχετοσύνη των Σομαλών.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο αγώνας που δεν τελείωνε με τίποτα

Σας έχει τύχει ποτέ να έχετε κουραστεί από την μπάλα; Να θέλετε να τελειώσει ένα ματς και να μην λέει να τελειώσει; Να λέτε “δεν αντέχω άλλο, ας λήξει το ματς κι ας χάσουμε”; Σήμερα θα ασχοληθούμε με έναν αγώνα που κράτησε σχεδόν όσο δύο και για τον οποίο είχε αφιέρωμα ο Γκάρντιαν (στην αμερικάνικη […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μέρα που ο Ρονάλντο και ο Μπατιστούτα έπαιξαν μαζί

“Είναι τόσο διαφορετικοί που θα μπορούσαν να παίξουν μαζί. Θα συνέθεταν ένα απίστευτο δίδυμο. Ο Μπατιστούτα έχει τη δύναμη και την ακρίβεια. Όσο για τον Ρονάλντο, δεν έχω ξαναδεί κάποιον τόσο γρήγορο με τη μπάλα στα πόδια. Θα ταίριαζαν τέλεια. Αν έπαιζαν μαζί θα προκαλούσαν πανωλεθρία”. Οι παραπάνω σκέψεις ανήκουν στον μεγάλο Πάολο Ρόσι. Βρισκόμαστε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *