Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η φανέλα του Ζιντάν και η μεταγραφή που δεν κατάλαβε κανείς

julien-faubert-france-10856772hffbi_2403

Το καλοκαίρι του 2006 ήταν αρκετά περίεργο για το Γαλλικό ποδόσφαιρο. Απ’ τη μία η εθνική των τρικολόρ γνώρισε την ήττα στον τελικό του Μουντιάλ απ’ τους Ιταλούς και απ’ την άλλη ο μέγας Ζιζού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ο σπουδαιότερος όλων. Ο “μάγος” Ζινεντίν Ζιντάν έβγαλε τη φανέλα με το 10 για τελευταία φορά. Ιδρωμένος, τσαντισμένος και ηττημένος. Το ρολόϊ έδειχνε 9 Ιουλίου και το ποδόσφαιρο δε θα ήταν ποτέ ξανά το ίδιο.

Ο Ραϊμόν Ντομενέκ κάλεσε και πάλι τους παίκτες της Γαλλίας ενά μήνα αργότερα για ένα φιλικό με την – πάντα υπολογίσιμη – Βοσνία στο Σεράγεβο. Σε εκείνη την αποστολή βρέθηκε για πρώτη – και τελευταία – φορά και ο δεξιός μπακ-χαφ της Μπορντό, Ζουλιέν Φομπέρ. Ο φίλος μας αφού είδε πως κανείς δεν είχε τη διάθεση να ζητήσει τη φανέλα με το 10 το έκανε αυτός, με τον Ντομενέκ τελικά να κάνει δεκτό το θράσος αίτημα του. Εδώ έπεσε και η πρώτη “ποδοσφαιρική” αστραπή (η λεγόμενη και ποδοσφαιρική ύβρις) αφού είχε αρχίσει να χάνεται κάθε μέτρο και λογική στα Γαλλικά ποδοσφαιρικά δρώμενα. Ο παίκτης “γλίτωσε” και τελικά όχι μόνο αγωνίστηκε με το 10 στην πλάτη  αλλά σκόραρε και το νικητήριο γκολ  στις καθυστερήσεις. Έτσι έγραψε το τελικό 1-2 και έβαλε τη Γαλλία με το “δεξί” στη μετά-Ζιντάν εποχή. Για την ιστορία οι Βόσνιοι είχαν ανοίξει το σκορ με τον Σεργκέι Μπαρμπάρεζ στο 16′ με τον Γκαλάς να ισοφαρίζει στο 40′.

Ο Φομπέρ συνέχισε με επιτυχία στη Μπορντό – κέρδισε μάλιστα και το Γαλλικό Λιγκ Καπ με τους Γιρονδίνους – και το 2007 υπέγραψε για λογαριασμό της Γουέστ Χαμ στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Το ποσό της μεταγραφής άγγιξε τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Δεύτερη “ποδοσφαιρική” αστραπή αυτή. Ήταν πλέον γεγονός. Το ποδόσφαιρο δε θα ήταν ποτέ ξανά το ίδιο μιας και κάποιοι ήθελαν να εκνευρίσουν το Μαραντόνα Θεό του ποδοσφαίρου. Οι “αστραπές” προς γνώση και συμμόρφωση πάντως δεν έπιασαν τόπο με ποσά να γίνονται ολοένα και πιο αστεία.

10867049_609644422497719_1023280551_n

Στις 30 Ιανουαρίου του 2009 και αφού ο παίκτης έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς και τεμπελιά και έχει ταλαιπωρήσει το άθλημα ανελέητα, έπεσε η τρίτη και δυνατότερη “ποδοσφαιρική” αστραπή. Κοινώς άστραψε και βρόντηξε αλλά και τίποτα δεν έγινε. Η Ρεάλ Μαδρίτης ζητά το δανεισμό του παίκτη και μάλιστα με οψιόν αγοράς. Ο πρόεδρος των “σφυριών” αφού βασανίζει για ώρες τον ατζέντη ως φαρσέρ τελικά καταλαβαίνει πως αυτός μιλάει σοβαρά. Ζητά συγνώμη και βάζει τις υπογραφές στο “χρυσό” deal για την ομάδα του. Ο Φομπέρ γίνεται μέλος της Ρεάλ Μαδρίτης και παίρνει τη φανέλα με το 18, λογικά επειδή το 10 το είχε ο Σνάιντερ και το 5 ο Φάμπιο ο Καναβάρο. Άλλη εξήγηση δε μπορώ να δώσω ειλικρινά. Στη Ρεάλ του Χουάντε Ράμος θα μετρήσει μόλις δύο συμμετοχές και θα βρεθεί – ουσιαστικά – εκτός ομάδας πολύ γρήγορα. Από τη μία η κακή φυσική κατάσταση, απ’ την άλλη το λιγοστό ταλέντο (για Ρεάλ) . Bάλτε στην εξίσωση και το περίεργο του χαρακτήρα και το “κοκτέηλ μολώτοφ” είναι έτοιμο.

Ο Φομπέρ είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο επειδή έχασε προπόνηση νομίζοντας πως είχε ρεπό (στη Ρεάλ έτσι κι όχι στα FC Σούρμενα) και επίσης όταν ο Ράμος τον είχε σηκώσει για (εντατικό) ζέσταμα σε ένα παιχνίδι με τη Βιγιαρεάλ και τελικά του είπε να καθίσει στον πάγκο, ο παίκτης το έκανε με το δικό του τρόπο που θα λέγε και ο Φρανκ Σινάτρα. Όχι μόνο κάθισε αλλά είπε να ρίξει και ένα υπνάκο. Το περιστατικό είχε καταγραφεί και είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Εννοείται. Γιατί αν δεν κοιμηθείς στον άνετο πάγκο της Ρεάλ δεν ξέρεις τι θα πει ύπνος. Γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων αυτό. Στις μέρες μας “Το εξπρές” , όπως είναι το προσωνύμιο του, συνεχίζει να “μαγεύει” στη Μπορντό, κρατώντας πάντως σε καλό επίπεδο την καριέρα του. Όπως και να ‘χει, ο Ζουλιέν Φομπέρ θα είναι πάντα ο πρώτος παίκτης που φόρεσε το 10 στη Γαλλία μετά το Ζιντάν και ο παίκτης που πήγε – κάποτε – στη Ρεάλ χωρίς να ξέρει κανείς το λόγο (ούτε και ο ίδιος) κι αυτά είναι δύο γεγονότα που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στις μνήμες όλων των αγνών φίλων του αθλήματος.

Απ’ την άλλη, το 2006 είχε τερματίσει την καριέρα του ακόμα ένας σπουδαίος αρτίστας. Σε ακόμα ένα χαμένο τελικό. Με το 10 στην πλάτη  και αυτός. Ο Ντένις Μπέργκαμπ. Ο Ολλανδός αφού γνώρισε την ήττα με την Άρσεναλ από τη Μπαρτσελόνα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (αν και δεν είχε αγωνιστεί) έβαλε τέλος στην πλούσια καριέρα του. Ο επόμενος παίκτης που πήρε το 10 στην Άρσεναλ ήταν ο Γουίλιαμ Γκαλάς. Λίγες μέρες μετά το γκολ του σε εκείνο το φιλικό με τη Βοσνία ο έμπειρος παίκτης άφησε την Τσέλσι για την Άρσεναλ, παίρνοντας τη φανέλα με αυτό το νούμερο αν και αμυντικός. Δεν ξέρω αλλά δε νομίζω να ήταν τυχαία όλα αυτά.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γαλλικό ποδόσφαιρο, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Μεγαλέξαντρος και το καταραμένο μομέντουμ

Η ομάδα σου, η ομάδα της πόλης σου, της καρδιάς σου, η μόνη ομάδα στην οποία έχεις παίξει μπάλα, κερδίζει 4-0, εσύ βάζεις ένα γκολ, δίνεις μια ασίστ και βγαίνεις αλλαγή. Το πανέμορφο, ολοκαινούργιο γήπεδό σας, το οποίο κατά κάποιον τρόπο εγκαινίασες, σκοράροντας το ιστορικό πρώτο γκολ ένα χρόνο πριν, αντηχεί από αποδοκιμαστικά σφυρίγματα. Μα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η οργανωμένη αταξία του Mπορίς Αρκάντιεφ

Το κείμενο που θα διαβάσετε παρακάτω δεν είναι δικό μου. Σερφάροντας στο διαδίκτυο, έπεσα τυχαία πάνω του και κυριολεκτικά με ρούφηξε λέξη προς λέξη. Ιστορικά η περίοδος που αναφέρεται είναι από τις πιο σημαντικές για την σύγχρονη ανθρωπότητα και -προσωπικά- λατρεύω να διαβάζω και να μαθαίνω γι’ αυτή. Κάπως έτσι, αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Η φανέλα του Ζιντάν και η μεταγραφή που δεν κατάλαβε κανείς”

  1. Ο/Η GiannisIce λέει:

    Ωραίος, χρόνια τώρα έχω καταχωνιασμένο ένα μικρό κειμενάκι για τον Julien να κάθεται κάπου στον δίσκο μου.
    Χάρηκα που δεν είμαι ο μόνος βλαμένος που σκαλώνει με την πάρτη του.

    (Παρεμπιπτόντως γιατί δύο απόστροφοι; Το παρατήρησα και σε άλλο κείμενο)

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Είναι πρόβλημα της πλατφόρμας, όπως και τα… ανάποδα εισαγωγικά κάποιες φορές. Το παλεύουμε να βρούμε τρόπο να μην μπαίνουν.

  3. Ο/Η alk λέει:

    το ημερολογιο δειχνει μωρε 9 Ιουλιου.οχι το ρολοι…

  4. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    Εδώ αγωνίστηκε ο Φομπέρ στη Ρεάλ και εσένα σε πείραξε το ρολόϊ και το ημερολόγιο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *