Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Όταν ο Μπάτζιο γύρισε στη Φλωρεντία

Το ποδόσφαιρο είναι σε σημαντικό βαθμό οι μεγάλες κόντρες του. Οι σημαντικότερες έχθρες έχουν συνήθως ως αιτία τις τοπικές διαφορές (γειτονικές πόλεις ή κόντρα μέσα στην ίδια πόλη) ή τις συχνές μονομαχίες για τίτλους. Κάποιες φορές όμως υπάρχουν κι άλλα κίνητρα, λόγοι πολιτικοί ή κάποιο τυχαίο συμβάν, όπως για παράδειγμα η μετακίνηση ενός παίκτη. Μια τέτοια είναι η περίπτωση των Φιορεντίνα και Γιουβέντους, με το μεγάλο μίσος να έχει ως υπαίτιο έναν άνθρωπο. Τον Ρομπέρτο Μπάτζιο.

Η αντιπαλότητα των δυο ομάδων ξεκίνησε το 1982 όταν και πάλεψαν μέχρι το τέλος για το Σκουντέτο. Ισόβαθμες την τελευταία αγωνιστική, η Φιορεντίνα έμεινε στο 0-0 στο Κάλιαρι όταν τέρμα του Γκρατσιάνι ακυρώθηκε ως επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα των γηπεδούχων. Αντίθετα, η Γιουβέντους κέρδιζε με 1-0 την Καταντζάρο. Στη Φλωρεντία ακόμα έχουν να λένε για την κλοπή του τίτλου ή έστω της δυνατότητας να πάνε σε μπαράζ. Η Φιορεντίνα έμεινε με τα δυο της πρωταθλήματα, το τελευταίο το 1969. Τα χρόνια πέρασαν, το γεγονός δεν ξεχάστηκε, και φτάσαμε στο 1990 όπου στην Ευρώπη άρχισε να ακούγεται το όνομα του Ρομπέρτο Μπάτζιο. Ο 23χρονος Ιταλός δεν ήταν από την Φλωρεντία, ούτε ξεκίνησε εκεί την μπάλα. Γεννημένος στην περιοχή της Βιτσέντζα, άρχισε να μαγεύει στη βόρεια Ιταλία και αργότερα μετακινήθηκε στο Αρτέμιο Φράνκι. Αυτό όμως δεν είχε σημασία για τους οπαδούς των Βιόλα. Με 17 γκολ στο πρωτάθλημα τη σεζόν 1989-90, ήταν το next big thing της χώρας και η ελπίδα για κάτι καλύτερο για ολόκληρη την πόλη, για έναν τίτλο ξανά.

Μπαλάντα, κακή ανάλυση εικόνας, τι πιο ρετρό…

Η μοίρα έφερε τους δυο συλλόγους αντιμέτωπους στον διπλό τότε τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του 1990. Η Φιορεντίνα σε μια κακή χρονιά (τερμάτισε 13η) είχε τη χρυσή ευκαιρία να πάρει ένα ευρωπαϊκό κύπελλο. Σε έναν επεισοδιακό πρώτο τελικό η Γιούβε κέρδισε 3-1 στο ιστορικό γήπεδο Κομουνάλε με αρκετό ξύλο μεταξύ των παικτών και ένα αμφισβητούμενο γκολ του Καζιράγκι για το 2-1. Στον επαναληπτικό στο Αβελίνο (η Φιορεντίνα ήταν τιμωρημένη για επεισόδια στον ημιτελικό με την Βέρντερ) η Γιουβέντους πήρε ένα αυθεντικό ιταλικό 0-0 και κατέκτησε το ΟΥΕΦΑ. Δυο χαμένοι τίτλοι από τη Γιουβέντους μέσα σε 8 χρόνια με παράπονα για τη διαιτησία την έκαναν αντιπαθή σε όλους τους Βιόλα. Έλειπε το κερασάκι στην τούρτα για μια έκρηξη μίσους και αυτό ήρθε πολύ σύντομα.

Με τη Φιορεντίνα να έχει οικονομικά προβλήματα, ο πρόεδρος Ποντέλο αναγκάστηκε να πουλήσει τον Μπάτζιο που η αλήθεια είναι ότι δεν καιγόταν να φύγει. Οι φήμες για μεταγραφή ακούγονταν σε όλη τη σεζόν και φούντωσαν πριν τους τελικούς όπου κι ο Μπάτζιο δεν έπαιξε καλά. Μόλις τρεις μέρες μετά το δεύτερο ματς ο μάνατζερ του παίκτη οργανώνει συνέντευξη τύπου. Όλη η πόλη είναι στα ραδιοφωνάκια ελπίζοντας να ακούσει κάτι καλό. Τελικά ανακοινώνεται η πώληση του Ρομπέρτο Μπάτζιο στην Γιουβέντους με ένα ποσό παγκόσμιο ρεκόρ για μεταγραφή (πάνω από 10 εκατομμύρια Ευρώ).

Η Φλωρεντία αμέσως βυθίστηκε στο χάος με επεισόδια που οδήγησαν σε 50 τραυματισμούς, 9 συλλήψεις και πολλές καταστροφές στην πόλη. Η αστυνομία σηκώνει ελικόπτερο, χρησιμοποιεί χημικά και βγάζει 200 αστυνομικούς στους δρόμους, ενώ το βράδυ απαγορεύει την κυκλοφορία σε κεντρικές πλατείες. Τα γραφεία της ομάδας πολιορκήθηκαν. Στην αυλή του σπιτιού του Ποντέλο πετάνε μολότοφ, ο πρόεδρος αναγκάζεται να βρει… άσυλο στο Αρτέμιο Φράνκι. Κάποιος οπαδός ξεκινάει ταξίδι για το προπονητικό κέντρο της εθνικής Ιταλίας, βρίσκει τον Μπάτζιο, τον βρίζει και τον φτύνει. Η διοίκηση προσπάθησε να ρίξει στον παίκτη την ευθύνη, ο Μπάτζιο δήλωσε ότι πιέστηκε να φύγει και η μετακόμιση για το Τορίνο γίνεται πραγματικότητα, με τον κόσμο πικραμένο να μην ξέρει σε ποιον να τα πρωτορίξει.

Το υπέροχο κορεό και η ατμόσφαιρα τον Απρίλιο του 1991

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιστροφή του Μπάτζιο στο Αρτέμιο Φράνκι έγινε ένα από τα γεγονότα της σεζόν 1990-91. Σε μια χρονιά που οι ομάδες ήταν από μέτριες ως κακές (7η η Γιουβέντους και 12η η Φιορεντίνα) η μοίρα έφερε την 6η Απριλίου του 1991 να είναι η σημαδιακή ημέρα, η πιο σημαντική της σεζόν για τη Φλωρεντία. Ο Μπάτζιο παίζοντας πίσω από τον επιθετικό έκανε πολύ καλή χρονιά, τόσο σκοράροντας, όσο μοιράζοντας και ασίστ. Δεν είχε κερδίσει όμως την λατρεία του κόσμου της Γιούβε, ίσως και γιατί στην παρουσίασή του αρνήθηκε να φορέσει το κασκόλ της ομάδας. Προς τιμήν του ο Ρόμπι δεν θέλησε να κάνει κάτι για μια ομάδα που δεν ήταν “οπαδός της από μικρό παιδί”.

Η αποστολή της Γιουβέντους έφτασε με ισχυρή αστυνομική συνοδεία στο γήπεδο. Ένα απίστευτο κορεό στήθηκε, με την πόλη της Φλωρεντίας να σχηματίζεται με άσπρο και μωβ στο πέταλο του γηπέδου που κόχλαζε. Οι αποδοκιμασίες στον Μπάτζιο (που στην είσοδό του περιτριγυριζόταν από όλους τους φωτογράφους του κόσμου) ακούγονταν σχεδόν σε όλη την Τοσκάνη και το καταπληκτικό φάουλ-γκολ του νεαρού τότε Ντιέγκο Φουζέρ πανηγυρίστηκε από τον κόσμο λες και έδινε τίτλο.

Η ιστορική στιγμή της αλλαγής

Στο 2ο ημίχρονο η Γιουβέντους προσπάθησε για την ισοφάριση και ο Μπάτζιο κέρδισε πέναλτι. Ήταν η μεγάλη του ευκαιρία να κάνει το γήπεδο να σιωπήσει. Κι όμως, ο σπεσιαλίστας Μπάτζιο αρνήθηκε να το εκτελέσει. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το έκανε επειδή ο τερματοφύλακας Μαρετζίνι ήξερε το στιλ του από τη συνύπαρξή τους στην Φιορεντίνα. Τελικά ο ντε Αγκοστίνι αναλαμβάνει την εκτέλεση και ο Μαρετζίνι αποκρούει κρατώντας το 1-0. Λίγο αργότερα ο Μπάτζιο βγαίνει αλλαγή. Κάποιοι αποδοκιμάζουν, λιγότεροι χειροκροτούν. Πολλοί πετάνε μπουκάλια, ένας το κασκόλ του που προσγειώνεται ακριβώς μπροστά στον ποδοσφαιριστή. Χωρίς να το ξέρει, αυτός ο άνθρωπος γράφει ποδοσφαιρική ιστορία. Ο Μπάτζιο μαζεύει το κασκόλ με σεβασμό, λες και σηκώνει κάτι το ιερό και το σφίγγει στο χέρι του. Χαιρετάει τον κόσμο και αρκετοί αρχίζουν πλέον να τον αποθεώνουν, ενώ άλλοι συνεχίζουν να γιουχάρουν. Ο Μπάτζιο συνεχίζει τη διαδρομή και φτάνει μπροστά από το πέταλο χαιρετώντας τον κόσμο. Το πέταλο που πριν περίπου μία ώρα τον έβριζε, τώρα τον χειροκροτά Ο Ρόμπι πηγαίνει στα αποδυτήρια λες και είναι ακόμα παίκτης της Φιορεντίνα. Ποδοσφαιρική παράνοια.

Για τους περισσότερους ο Μπάτζιο είναι το περίφημο πέναλτι στον τελικό του Μουντιάλ του 1994 και μια καριέρα ποδοσφαιρικής μαγείας, για τους οπαδούς της Φιορεντίνα ο άνθρωπος που δεν εκτέλεσε το πέναλτι, μάζεψε το κασκόλ και έδειξε ότι η καρδιά του ήταν ακόμα Βιόλα. Στην επόμενη προπόνηση της Γιουβέντους, πολλοί οπαδοί μαζεύονται για να ζητήσουν τον λόγο από τον παίκτη τους. Ο προπονητής της Γιούβε υπερασπίζεται τον ποδοσφαιριστή του. “Αν το έκανε κάποιος πρώην παίκτης της Γιουβέντους θα τον αποθεώνατε” τους λέει. Η επιστροφή του Μπάτζιο στο Αρτέμιο Φράνκι έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο ιδιαίτερες ιστορίες “προδοσίας”, ίσως και γιατί ο ίδιος ο Μπάτζιο ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος και ποδοσφαιριστής.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, Ιταλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Λιντς-Μίλαν: Ο τελικός του Μίχα

16 Μαΐου 1973. Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό στην ιστορία της. Το Καυτανζόγλειο είναι γεμάτο από άκρη σε άκρη παρά το γεγονός ότι λίγη ώρα πριν τη σέντρα ξεσπάει τρομερή μπόρα που προς στιγμήν απειλεί ακόμα και τη διεξαγωγή του ματς. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η κυπελλούχος Ιταλίας, Μίλαν, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο ultra των ενενήντα ετών

Ήταν το 1937 όταν η Ιταλία του Μουσολίνι αποχωρούσε εν μέσω κατακραυγής από την Κοινωνία των Εθνών (τον προπομπό του ΟΗΕ), δύο χρόνια μετά την εισβολή των Ιταλών στην Αιθιοπία. Για τον 10χρονο Νόνο Τσίτσο (πραγματικό όνομα Φραντσέσκο Μαλτζέρι) στα νότια της Ιταλίας όμως, δεν είχε μεγάλη σημασία αυτό. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε ο μεγάλος […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *