Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η σφαλιάρα που άλλαξε την ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου

1958. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ είναι 13 χρονών όταν οι άνθρωποι της ερασιτεχνικής SC Μόναχο 1906, στην οποία αγωνιζόταν τότε, ενημερώνουν τους νεαρούς παίκτες τους ότι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης οι ακαδημίες του συλλόγου θα διαλυθούν σύντομα. Γεννημένος στην εργατική περιοχή Γκίζινγκ του Μονάχου, ο Μπεκενμπάουερ, όπως και σχεδόν όλα τα παιδιά της συγκεκριμένης γειτονιάς, συμπαθεί περισσότερο τη Μόναχο 1860, που εκείνα τα χρόνια είναι πιο ισχυρή από τη συμπολίτισσα της. Γι’αυτό το λόγο, αμέσως μόλις μαθαίνει τα νέα για το μέλλον της ομάδας του, συγκαλεί μίνι σύσκεψη με την παρέα του και όλοι μαζί συμφωνούν να γραφτούν την επόμενη χρονιά στις ακαδημίες της 1860. Η απόφαση είναι ομόφωνη και ειλημμένη αλλά όπως λέει και ο Γούντι Άλεν, “αν θέλεις να κάνεις τον Θεό να γελάσει, πες του για τα σχέδια σου”.

Η μοίρα τα φέρνει έτσι που εκείνον τον Απρίλιο, στον τελικό του πρωταθλήματος νέων της περιοχής, η SC Μόναχο 1906 καλείται να αντιμετωπίσει τη Μόναχο 1860. Το σκηνικό μοιάζει ιδανικό για να δοκιμαστούν οι πιτσιρικάδες απέναντι στην μελλοντική τους ομάδα. Ένας τελικός όμως παραμένει τελικός ακόμα κι όταν σ’αυτόν παίζουν κατά βάση νέοι στην αρχή της εφηβείας. Ο 13χρονος Μπεκενμπάουερ, που τότε ακόμα αγωνιζόταν στις θέσεις της επίθεσης, τα βρίσκει στην αρχή σκούρα, απέναντι σε έναν σκληροτράχηλο αμυντικό της 1860, που επιπλέον ήταν και ένα χρόνο μεγαλύτερος. Η κόντρα των δυο παιδιών θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και κάποια στιγμή θα ξεφύγει κι από τον έλεγχο του διαιτητή.

Μετά από μια δυνατή κλωτσιά σε κάποια φάση, ο εκνευρισμένος Μπεκενμπάουερ θα σηκωθεί και θα βρίσει τον αντίπαλο του. Θα ακολουθήσει μια γενικότερη συμπλοκή, στην οποία θα εμπλακούν αρκετά πιτσιρίκια ακόμα, και τα πράγματα θα ηρεμήσουν μόνο μετά την παρέμβαση του διαιτητή και των πάγκων. Η… ανακωχή όμως θα κρατήσει ελάχιστα. Με το που θα συνεχιστεί το παιχνίδι, ο 14χρονος αμυντικός της 1860 θα εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο διαιτητής έχει γυρίσει πλάτη και θα τραβήξει μια καλή σφαλιάρα τον Μπεκενμπάουερ για να εκδικηθεί για τα όσα του είπε. Κανείς δεν το ξέρει φυσικά εκείνη τη στιγμή αλλά το χαστούκι αυτό έχει μόλις αλλάξει την ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Η Μόναχο 1860 θα χάσει τελικά εκείνο τον τελικό αλλά αυτό το χαμένο τρόπαιο είναι το μικρότερο δυνατό κακό που προέκυψε από εκείνο το παιχνίδι. Ο εξοργισμένος Μπεκενμπάουερ θα ανακαλέσει την απόφαση του να πάει στους μπλε της πόλης, θεωρώντας πως δεν έχει καμία θέση σε μια ομάδα που τον αντιμετώπισε τόσο βρώμικα. Με την 1860 να μένει εκτός επιλογών, οι πιθανοί προορισμοί περιορίζονται στον εξής έναν: Τη Μπάγερν. Στα 14 του ο Μπεκενμπάουερ εντάσσεται τελικά στους βαυαρούς και η συνέχεια είναι κομμάτι ενός χρυσού κεφαλαίου στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Ο Μπεκενμπάουερ σε ντέρμπι Μπάγερν-Μόναχο 1860

Το 1964, στα 19 του, θα κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα της Μπάγερν, που τότε αγωνιζόταν στην 2η κατηγορία, αφού στο ξεκίνημα της η Μπουντεσλίγκα επέλεξε τη Μόναχο 1860 για να εκπροσωπήσει την πόλη στο πρώτο πρωτάθλημα. Την επόμενη σεζόν θα πετύχει 16 γκολ (ως τότε αγωνιζόταν ακόμα στο κέντρο) και θα βοηθήσει σημαντικά στην άνοδο.

Στη Μπουντεσλίγκα ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, γνωστός από το πέρασμα του αργότερα από την Ελλάδα, θα στηριχθεί σε αυτόν, τον Γκέρντ Μίλερ (που επίσης έφτασε μια ανάσα από τη Μόναχο 1860 πριν τον υπογράψει η Μπάγερν) και τον Σεπ Μάγερ για να χτίσει τα θεμέλια της μετέπειτα μεγάλης Μπάγερν. Με τον 23χρονο Μπεκενμπάουερ αρχηγό, οι βαυαροί θα κερδίσουν την πρώτη τους Μπουντεσλίγκα τη σεζόν 1968-69 ενώ μέχρι να αποχωρήσει για τις ΗΠΑ το 1977 ο μετρητής των τροπαίων, εντός και εκτός συνόρων, θα φτάσει τα 13.

Μίλερ, Μάγερ, Μπεκενμπάουερ, τα χρόνια της νιότης

Ο ‘Κάιζερ’ θα κερδίσει τα πάντα στην καριέρα του (πρωταθλήματα, κύπελλα, ευρωπαικά κύπελλα, Μουντιάλ, Euro, Xρυσή Μπάλα και άλλα ατομικά βραβεία) και τα περισσότερα πάνω από μια φορά και θα κρεμάσει τελικά τα παπούτσια του στα 38 του. Θα ακολουθήσει ένα πετυχημένο πέρασμα από τους πάγκους και μέχρι σήμερα θα είναι ένας από τους μόλις τρεις ανθρώπους που έχουν κερδίσει Παγκόσμιο Κύπελλο και ως παίκτης (και μάλιστα αρχηγός) και ως προπονητής. Η επιρροή του στο γερμανικό ποδόσφαιρο είναι τέτοια που ο Ότο Ρεχάγκελ κάποτε δήλωσε: “Αν ο Μπεκενμπάουερ πει στους Γερμανούς ότι η μπάλα είναι τετράγωνη, αυτοί θα τον πιστέψουν”.

Τι απέγινε όμως εκείνος ο πιτσιρικάς που έριξε τη σφαλιάρα; Για πολλές δεκαετίες κανένας δεν γνώριζε τίποτα γι’αυτόν, αφού και ο Μπεκενμπάουερ τον ανέφερε στις συνεντεύξεις του ως “ένας αμυντικός της Μόναχο 1860”. Έπρεπε να φτάσουν και οι δυο πρωταγωνιστές του σκηνικού σε ηλικία σύνταξης για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του. Ο Γκέρχαρντ Κένινγκ αποφάσισε να μιλήσει μετά από παρότρυνση ενός φίλου και με δεδομένο ότι δεν είχε πλέον τίποτα να χάσει. Ο ίδιος δικαιολόγησε την επιλογή του να παραμείνει σιωπηλός τόσα χρόνια, λέγοντας πως φοβόταν μήπως αυτό επηρεάσει αρνητικά τη δουλειά στο εστιατόριο που είχε ανοίξει με την οικογένεια του στην πόλη.

Σύμφωνα με την εξιστόρηση του, η κανονική του θέση στην ομάδα νέων της Μόναχο 1860 ήταν τερματοφύλακας αλλά μιας και εκείνη τη μέρα είχαν ξεμείνει από παίκτες, ο προπονητής τον έβαλε να παίξει στην άμυνα. Η ειρωνεία του όλους θέματος είναι ότι τελικά ούτε αυτός έπαιξε στην πρώτη ομάδα της 1860 αφού λίγα χρόνια μετά αποχώρησε από τις ακαδημίες ενοχλημένος από μια τιμωρία που του είχε επιβληθεί επειδή καθυστέρησε να πάει σε μια προπόνηση. Μετά την αποκάλυψη του ονόματος του, τα ΜΜΕ της Γερμανίας ανέλαβαν άμεσα δράση και χάρη στην πρωτοβουλία μιας εκπομπής οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά το 2010. Εκεί ο Κένινγκ σχολίασε χιουμοριστικά πως ο Μπεκενμπάουερ όχι μόνο δεν πρέπει να του κρατάει κακία για εκείνο το χαστούκι αλλά θα έπρεπε μάλλον να τον ευχαριστεί, αφού μετά από αυτό η καριέρα του απογειώθηκε. Ο μεγάλος κερδισμένος της συνάντησης ήταν ο εγγονός του Κένινγκ που συνόδευσε τον παππού του με στόχο να γνωρίσει τον ‘Κάιζερ’ και τελικά έφυγε με ένα πολύτιμο αυτόγραφο.

Παρ’όλο που τελικά έγινε θρύλος με τη μεγάλη αντίπαλο της, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται για τη Μόναχο 1860. O γιος του Στέφαν έπαιξε για 2 χρόνια στα ‘λιοντάρια’ ενώ και ο εγγονός του συζητούσε φέτος το ενδεχόμενο να φορέσει τη φανέλα τους. Ο ίδιος ο Μπεκενμπάουερ είναι επίτιμο μέλος της από το 1998 ενώ στα 70α του γενέθλια ο σύλλογος του ευχήθηκε χρόνια πολλά με ένα αφιέρωμα το οποίο κατέληγε: “Όλη του η καριέρα ήταν τέλεια, το μόνο κρίμα είναι ότι ήταν στη λάθος ομάδα.”

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γερμανικό ποδόσφαιρο, Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Χόρχε “Μάχικο” Γκονζάλες: ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς (αν δεν τον έπαιρνε ο ύπνος)

Ο Τζορτζ Μπεστ είχε πει πως αν ο ίδιος ήταν άσχημος κανείς δεν θα γνώριζε τον Πελέ. Πώς εξηγείται όμως ότι γνωρίζουμε τον Μαραντόνα παρότι ο Χόρχε «Μάχικο (= Μαγικός)» Γκονζάλες, ο άνθρωπος που «είχε στα πόδια την επιδεξιότητα που ο Θεός μας έδωσε στα χέρια» και που θα μπορούσε να γίνει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Να τιμάς το παρελθόν

Κάθε σύλλογος καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το παρελθόν του και όσα έχει καταφέρει. Υπάρχουν πάντα όμως άνθρωποι που για διάφορους λόγους ξεφεύγουν της δημοσιότητας που τους αξίζει. Παρ’ ότι η νεότερη ιστορία της Μπάγερν Μονάχου είναι αρκετή γνωστή, δεν συμβαίνει το ίδιο για την παλιότερη μια που η ομάδα της Βαυαρίας δεν κατακτούσε τίτλους […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *