Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Στη Λατινική Αμερική το VAR δεν λύνει τα προβλήματα

Ξυπνάς ένα πρωί και βλέπεις τα σκορ του Λιμπερταδόρες στη φάση των 16. Σκέφτεσαι: “Αυτή η Ατλέτικο Μινέιρο και αυτή η Μπόκα έπαιξαν δυο ματς και δεν έβαλαν γκολ. 0-0 και τα δυο ματς, σκέψου βαρεμάρα”. Αν όμως παρακολουθείς τα γεγονότα (ή έστω διαβάζεις Σομπρέρο), υποψιάζεσαι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πριν πάμε στα όσα έγιναν χθες σήμερα νωρίς, μια απαραίτητη σύνδεση με τα προηγούμενα:

Με λίγα λόγια, ο πρώτος αγώνας είχε αφήσει “ανοιχτούς λογαριασμούς” που λένε και οι δημοσιογράφοι. Η Μπόκα έβραζε για τη διαιτησία και ένα ακυρωμένο γκολ που ήρθε κατόπιν πίεσης των παικτών της Ατλέτικο Μινέιρο (και ειδικά ενός πρώην της Ρίβερ) στον διαιτητή που από το VAR ανακάλυψε ένα πολύ “soft” επιθετικό φάουλ. Το δεύτερο παιχνίδι κύλησε περίπου στους ίδιος ρυθμούς. Μέχρι που ήρθε η φάση του 61′:

Εδώ που άρχισαν όλα

Η Μπόκα σκοράρει, οι παίκτες της πανηγυρίζουν, αλλά, όπως και στο ματς του Μπομπονέρα, υπολογίζουν χωρίς το VAR. Ο διαιτητής καλείται να δει τη φάση μετά από 4 λεπτά, οι μανούρες ξεκινούν στον αγωνιστικό χώρο (πόσο ΑΘΛΙΕΣ οι φανέλες της Μπόκα, πραγματικό τερατούργημα) και τελικά μετά από περίπου 7 λεπτά ο Ουρουγουανός διαιτητής (που ήταν και στον τελικό του Κόπα Αμέρικα) αποφασίζει να ακυρώσει το γκολ. Η απόφαση είναι λίγο εφεύρεση. Υπάρχει ένας παίκτης της Μπόκα που κανείς δεν μπορεί να ορκιστεί ότι είναι οφσάιντ (έχει να κάνει με το ακριβές καρέ που σταματά η φάση και πραγματικά χιλιοστά, στο δε καρέ που δίνουν αργότερα δεν φαίνεται πουθενά η μπάλα, αλλά μόνο το εκτεθειμένο γόνατο) και στη συνέχεια, ο διαιτητής θεωρεί ότι ο “ακάλυπτος” συμμετέχει στη φάση και επηρεάζει τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα στην απόκρουσή του. Η απόφαση του VAR βασίστηκε σε αυτό εδώ:

Χμμ…

Τα νεύρα είναι ήδη τεντωμένα. Γκολ δεν μπαίνει ούτε με αίτηση και το ματς οδηγείται στα πέναλτι. Εκεί έχουμε ρεσιτάλ άθλιων εκτελέσεων. Έναν παίκτη να γλιστράει, άλλον να κάνει ένα χαλαρό σουτάκι στο κέντρο της εστίας, έναν να κάνει 10 ώρες να εκτελέσει, κάνοντας μικρά βηματάκια. Μια πραγματική παρωδία. Παρωδία όμως στην οποία η Μπόκα έβαλε μόνο το 1 από τα 4 πέναλτι που εκτέλεσε (ήρωας ο Ρόχο), ενώ οι Βραζιλιάνοι έβαλαν 3 στα 5, με τον τερματοφύλακά τους να σημειώνει το τελευταίο και να δίνει τη σπουδαία νίκη:

Πώς να μην εκτελείτε πέναλτι

Οι Βραζιλιάνοι πήραν τη μεγάλη πρόκριση, αλλά το παιχνίδι μόλις τότε ξεκινούσε. Το εξωαγωνιστικό. Ποιος ξεκίνησε τι, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Είναι Λατινική Αμερική και η αντικειμενικότητα λείπει. Οι Βραζιλιάνοι λένε ότι οι άξεστοι Αργεντίνοι που δεν ξέρουν να χάνουν τους επιτέθηκαν αναίτια στα αποδυτήρια μην αντέχοντας τον αποκλεισμό. Οι Αργεντίνοι λένε ότι οι Βραζιλιάνοι και ιδιαίτερα ο πρόεδρός τους (που μετά το πρώτο παιχνίδι υποστήριξε ότι η φιλοξενία των Αργεντινών ήταν άθλια στο Μπουένος Άιρες), τους περίμεναν στα αποδυτήρια για να τους βρίσουν και να τους κοροϊδέψουν, ο δε πρόεδρος πετούσε μπουκάλια προς το μέρος τους. Τα πράγματα εκτραχύνθηκαν. Και όταν λέμε εκτραχύνθηκαν, δεν το λέμε σε στιλ ευρωπαϊκό “είπαμε μια κουβέντα παραπάνω βρε αδερφέ”. Το λέμε σε στιλ, έγινε ο χαμός ο ίδιος. Ανάμεσα σε όλα είχαμε τα εξής:

  • Ο Μάρκος Ρόχο πήρε έναν πυροσβεστήρα και απείλησε να τον πετάξει στους Βραζιλιάνους, τον συγκρατεί ο ψύχραιμος (!) Χόρχε Μπερμούδες
  • Ο Ρόχο και ο Ισκέρδος κατηγορούνται ότι χτύπησαν με μπουνιές σε μέλη της αποστολής της Ατλέτικο Μινέιρο
  • Ανάμεσα στους παίκτες που έκαναν φασαρία ήταν ο γνωστός μας Κάρλος Ζαμπράνο που κι αυτός λέγεται ότι συμμετείχε
  • Ο “Ελ Πατρόν” Μπερμούδες (γνωστό ότι δεν μασάει, όπως έχουμε αναλύσει παλιότερα) μπορεί να απέτρεψε το Ρόχο, αλλά εμφανίζεται να φωνάζει “ελάτε δω πούτος” στους αστυνομικούς
  • Οι Βραζιλιάνοι αστυνομικοί μέσα στον κλειστό χώρο τον αποδυτηρίων ψεκάζουν με δακρυγόνα τους παίκτες της Μπόκα
  • Ένας παίκτης της Μπόκα αρπάζει μια μπαριέρα και την πετάει
  • Ένας άλλος παίκτης της Μπόκα αρπάζει ένα τεράστιο ηχείο και το πετάει

 

Τα πράγματα τελικά ηρεμούν κάπως, αλλά η βραζιλιάνικη αστυνομία στη συνέχεια θέλει να συλλάβει πέντε παίκτες της Μπόκα (μεταξύ τους οι Ζαμπράνο και Βίγια) και ακόμα τρία άτομα της αποστολής. Στήνει ολόκληρο μπλόκο για να εμποδίσει το πούλμαν των Αργεντίνων να αναχωρήσει. Ο προπονητής της Μπόκα Μιγκέλ Άνχελ Ρούσο, ως γνήσιος στρατηγός, λέει “δεν αφήνουμε κανέναν πίσω” και η κατάσταση γίνεται κάπως έτσι:

Just Copa Libertadores things

Η Μπόκα χάνει την πτήση τής επιστροφής και περνά τη νύχτα της στη Βραζιλία και την ώρα που γράφεται το κείμενο, δεν έχει καταφέρει ακόμα να φύγει. Οι άνθρωποί της βρίσκονται ακόμα στο πούλμαν περιμένοντας τις εξελίξεις. Ο Ρικέλμε (αντιπρόεδρος στην Μπόκα) έκανε δηλώσεις λέγοντας ότι η Μπόκα κέρδισε και στα δυο παιχνίδια, αλλά αποκλείστηκε λόγω των αποφάσεων. Οι Αργεντινοί θα ζητήσουν την αποβολή της Μινέιρο από τη διοργάνωση (κάτι που αποκλείεται να γίνει), ενώ οι Βραζιλιάνοι λένε ότι “ευτυχώς” οι τραυματίες τους δεν έπαθαν σοβαρή ζημιά και ότι σώθηκαν καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε αέριο και εμπόδισε τους Αργεντίνους να μπουν στα αποδυτήρια της Ατλέτικο. Την ίδια στιγμή, υπάρχει αρκετή γκρίνια για τη χρήση του VAR. Μετά τα όσα έγιναν στο Κόπα Αμέρικα, μαζεύτηκαν αρκετά παιχνίδια στα οποία οι βραζιλιάνικες ομάδες στο Λιμπερταδόρες πήραν κάποια αμφισβητούμενα σφυρίγματα μέσω της τεχνολογίας. Ή για να είμαστε ακριβείς, μέσω της ερμηνείας της τεχνολογίας. Δεν ήταν μόνο τα ματς της Μπόκα, αλλά και αυτά της Σέρο Πορτένιο με τη Φλουμινένσε, αλλά και της Κατόλικα με την Παλμέιρας, με τον Γκουστάβο Πογέτ (προπονητή της Κατόλικα) να σημειώνει αυτή τη σύμπτωση. Τα επόμενα ματς θα δείξουν αν μιλάμε απλώς μόνο για συμπτώσεις.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν παίζεις για να κρατηθείς στη ζωή

Ο Έντουαρντ βαν Γκιλς είναι Ολλανδός και εδώ και χρόνια θεωρείται ο Νονός του Streetfootball. Είναι 42 ετών και σε αρκετά μικρή ηλικία έμπλεξε με διάφορες παρανομίες κάτι που του στέρησε την ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρό του και να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ευτυχώς η αγάπη του για το ποδόσφαιρο του έδωσε τη δύναμη να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο ταπεινός Τοστάο που έβλεπε τον Πελέ με κλειστά μάτια

Συνήθως, στις κορυφαίες ομάδες που έχει δει ποτέ ο πλανήτης υπάρχει μια αδικία. Πολλές φορές εξαιρετικοί παίκτες καπελώνονται από τους σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών, αυτούς που κάνουν τη διαφορά. Η Βραζιλία του 1970 έμεινε στην ιστορία για το ποδόσφαιρό της και φυσικά τον Πελέ. Η παρουσία όμως του Πελέ επισκίαζε κάποιους από τους συμπαίκτες […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *