Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Οδηγός για ξενύχτηδες

Δυο πρωτάρες έφτασαν φέτος στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες. Η Νασιονάλ από την Ασουνσιόν της Παραγουάης και η Σαν Λορένσο από το Μπουένος Άιρες και τη γειτονιά του Μποέδο. Ο πρώτος τελικός γίνεται χαράματα της Πέμπτης στο “Ντεφενσόρες ντελ Τσάκο” της Παραγουάης και για όσους κάνουν το απονενοημένο διάβημα να παρακολουθήσουν τον αγώνα ας έχουν τα εξής στο μυαλό τους:

1. Η Παραγουάη έχει κατακτήσει μόλις τρεις φορές το Κόπα Λιμπερταδόρες και είναι όλες με την Ολίμπια, την πιο μεγάλη ομάδα της χώρας (με 39 πρωταθλήματα). Άλλες τέσσερις φορές έφτασε στον τελικό η Ολίμπια (τελευταία φορά πέρσι) και έχασε την κούπα. Η Νασιονάλ αντίθετα είναι μόλις πέμπτη ομάδα σε τίτλους στην Παραγουάη, επί της ουσίας είναι μια τεράστια επιτυχία ότι ένας τόσο μικρός σύλλογος έφτασε ως εδώ. Είναι μόλις η 7η συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ της Ν. Αμερικής.

2. Από την άλλη πλευρά η Αργεντινή είναι η πολυνίκης του θεσμού με 22 κατακτήσεις. Αυτές τις κατακτήσεις τις έχουν πετύχει 7 διαφορετικές ομάδες, αλλά η ομάδα του Πάπα δεν είναι μια από αυτές. Αντίστοιχα, η Σαν Λορένσο έχει 15 εγχώριους τίτλους και ανήκει στους “Cinco Grandes” του αργεντίνικου ποδοσφαίρου μαζί με Μπόκα, Ρίβερ, Ιντεπεντιέντε και Ράσινγκ. Δεν τα καταφέρνει όμως τόσο καλά στις διεθνείς διοργανώσεις με ένα κερδισμένο Μερκοσούρ (με ήρωα τον Σεμπαστιάν Σάχα το 2001) και ένα Σουνταμερικάνα το 2002.

3. Οι κανονισμοί του Κόπα Λιμπερταδόρες έχουν αλλάξει πολλές φορές. Για πολλά χρόνια δεν είχε παράταση, ενώ τα εκτός έδρας γκολ δεν μετρούσαν. Οι ομάδες έπαιζαν τρίτο αγώνα. Αργότερα μπήκαν κατευθείαν πέναλτι χωρίς παράταση, ενώ από το 2005 μετράνε τα εκτός έδρας γκολ. ΟΚ μέχρι εδώ; Τώρα ξεχάστε ότι είπαμε. Στον τελικό τα εκτός έδρας γκολ δεν μετράνε και έχουμε και παράταση πριν φτάσουμε στα πέναλτι.

4. Η Νασιονάλ πέρασε 2η από τον όμιλό της με 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες. Χρειάστηκε το τελευταίο ματς όπου και κέρδισε την Σάντα Φε και εκμεταλλεύτηκε τη νίκη της Ατλέτικο Μινέιρο επί της Σαμόρα. Στην επόμενη φάση πέρασε την Βέλεζ με συγκλονιστικό τρόπο, μετά πέρασε την Άρσεναλ του Σαραντί με 1-0 και 0-0 και στα ημιτελικά απέκλεισε τους Ουρουγουανούς της Ντεφενσόρ με ένα πολύ καλό πρώτο ματς όπου το 2-0 ήταν λίγο και μια ρεβάνς όπου η Ντεφενσόρ έκανε το 1-0 και έχασε τρομερή ευκαιρία για να φέρει τον ημιτελικό στα ίσια. Η Νασιονάλ με λίγα λόγια έχει αποκλείσει δυο ομάδες της Αργεντινής, ενώ είναι και αήττητη εντός έδρας.

5. Η Σαν Λορένσο από τη δική της πλευρά βγήκε κι αυτή 2η στον όμιλό της και όπως και η Νασιονάλ προκρίθηκε στο τελευταίο ματς θρίλερ όπου κέρδισε τη Μποταφόγκο με 3-0 κυνηγώντας τις διαφορές τερμάτων και έχοντας την ευλογία του Ποντίφικα. Στην επόμενη φάση τα κατάφερε στα πέναλτι και δραπέτευσε από την έδρα της Γκρέμιο, ενώ στη συνέχεια έπεσε και πάλι σε Βραζιλιάνους αποκλείοντας αυτή τη φορά την Κρουζέιρο μάλλον πιο εύκολα. Το πάρτι ήρθε στον ημιτελικό όπου με την 5αρα επί της Μπολίβαρ πήρε την πρόκριση. Οι Αργεντίνοι δεν έχουν νίκη εκτός έδρας.

Φαβορί δεν υπάρχει κατά την ταπεινή μου άποψη. Οι μπουκ δίνουν την Σαν Λορένσο, αλλά το γεγονός ότι η Νασιονάλ τα έχει πάει καλά με ομάδες της Αργεντινής και ότι εντός έδρας είναι αήττητη λέει αρκετά. Αν η Σαν Λορένσο καταφέρει και πάρει ισοπαλία ή χάσει με ένα γκολ θα είναι το μεγάλο φαβορί στο κοχλάζον Νουέβο Γκασόμετρο. Είναι πάντως δυο ομάδες που μοιάζουν αρκετά από την άποψη ότι είναι καλά σύνολα, χωρίς τους σούπερ σταρ. Αν μπορούσαμε να βρούμε διαφορές θα λέγαμε ότι μάλλον οι Αργεντίνοι υπερέχουν αμυντικά, καθώς οι Παραγουανοί έχουν παρουσιάσει αρκετά κενά σε κάποια ματς. Θέαμα ιδιαίτερο δεν θα έχουμε, ατμόσφαιρα σίγουρα καλή, ενώ υπάρχουν και μερικοί παίκτες όπως ο Σάντα Κρουζ (αδερφός του Ρόκε) και ο Βιγιάλμπα που ξεχωρίζουν. Τώρα όσον αφορά την προτίμηση, είναι περιττό να πω ότι υποστηρίζω την ομάδα που έχει μια από τις καλύτερες εξέδρες στον κόσμο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η Ομάδα που Έχει Επίσημο Μπαλοναυαγοσώστη

Κι εσείς, όπως κι εκείνοι, ξέρετε πως η ζωή μας, με τον τρόπο που τη ζούμε, είναι μια φάρσα, όλοι είναι ικανοί να το παραδεχτούν, μα κανείς δεν το κάνει, γιατί ο καθένας έχει ανάγκη, επιπλέον, να προστατεύει μια προσωπική φάρσα. Κι εγώ το ίδιο φυσικά. Χουάν Κάρλος Ονέτι, Το Ναυπηγείο Η Ουρουγουάη με το […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η εκδίκηση της χρονιάς

Αυτός είναι ο πιο επιτυχημένος τίτλος για όσα είδαμε στο δεύτερο ημιτελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα μεταξύ Ρίβερ και Μπόκα, σε ένα Μονουμεντάλ που έζησε στιγμές που θα μείνουν για χρόνια. Είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ole και περιγράφει τα όσα έγιναν και ξεκίνησαν με την εντυπωσιακή υποδοχή της Ρίβερ από τον κόσμο της στο κατάμεστο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *