Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Κάτσε κάτω ρε μεγάλε, δεν βλέπουμε

“Sunderland have taped up the seats of fans who refuse to sit down during games at the Stadium of Light.
Supporters of the club who persistently stand during matches have been suspended from using their season tickets. Thirty-eight fans have been ejected from the Stadium of Light so far, compared to just 20 last season, the club reports.”

– The Guardian

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μία αγάπη

Όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο το ξέρουν. Δεν είναι απλά 22 τύποι που κυνηγούν μια μπάλα. Είναι πολλά ακόμα, μέσα και έξω από το γήπεδο. Στιγμές που μένουν χαραγμένες. Ένα κοινωνικό φαινόμενο που σου μαθαίνει εξίσου την αγάπη και τον πόνο. Που ξεκινάει από την παιδική ηλικία και σε συντροφεύει μέχρι τα γεράματα. Ανεξάρτητα αν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στηβ Μπλούμερ: To Καμάρι της Ντέρμπι

Αν βρεθεί κάποιος στο Πράιντ Παρκ, έδρα της Ντέρμπι Κάουντι, θα ζήσει σίγουρα δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η αύρα του τεράστιου Μπράιαν Κλάφ -μια αύρα που οδήγησε την ομάδα στα δύο μοναδικά της πρωταθλήματα στη δεκαετία του ’70- και το δεύτερο η συγκίνηση (ή η πώρωση) με το τραγούδι “Steve Bloomer’s Watching” για τον […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

41 σχόλια σχετικά με το “Κάτσε κάτω ρε μεγάλε, δεν βλέπουμε”

  1. Ο/Η kostas λέει:

    Σε λίγο οι ομάδες της πρέμιερ μετά το τέλος του κάθε αγώνα θα μπαίνουν και θα βγαίνουν 2-3 φορές για χειροκρότημα και μετά θα πέφτει η κουίντα.Αν θέλετε να δείτε πραγματική μπάλα και κερκίδα και όχι ποδόσφαιρο με vip κάρτες διαλέξτε πολύ πιο κάτω κατηγορίες της κάθε χώρας,όσο είναι καιρός.Ο Μέσι,ο Ρονάλντο ο Ρούνει δεν είναι το ποδόσφαιρο,τουλάχιστον δεν είναι αυτό που αγάπησα εγώ.

  2. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Αηδια και σιχαμαρα.Να χαιρονται το μοντερνο καθαρο και απολυμασμενο ποδοσφαιρο οι γιαπηδες,τωρα που το καναν σαν τα μουτρα τους.

  3. Ο/Η Gia λέει:

    Επίσης: να μην πετάτε γαρύφαλλα και να μην χορεύετε στην πίστα όταν ερμηνεύει η φίρμα.

  4. Ο/Η Kanthar0s λέει:

    Και πολύ καλά έκαναν. Προστατεύουν το προϊόν τους.

  5. Ο/Η kostas λέει:

    @Kanthar0s

    ‘Οπως το λες, προϊόν.Όταν όμως μια μέρα θα έρθουν σε σένα και θα σου πουν,λυπούμαστε αλλά δεν μπορείτε να μπείτε στο γήπεδο γιατί μια φορά πριν δέκα χρόνια σας πιάσαμε να οδηγείται χωρίς ζώνη,οπότε και είστε επικίνδυνος,τότε έλα πες μας για το προϊόν.Σου φαίνετε γελοίο αυτό που λέω;Ε περίμενε και θα δείς.

  6. Ο/Η panagos λέει:

    Και ποιος ξερει τι εχουμε να δουμε ακομα,σε λιγο θα βαλουν και μπραβους στην εισοδο για face control και κυριλε ντυσιμο…

    Kαλα κανανε λεει ο αλλος και εχει μπλογκ με συνδεσμιτικα λογκο και φουλφεις…

  7. Ο/Η duendes λέει:

    Δεν καταλαβαίνω γιατί πιάσατε με τη μια τις ακραίες θέσεις του θέματος.

    Κερκίδα για όρθιους, όποιος θέλει πηγαίνει εκεί και δεν ενοχλεί κανέναν. Στις υπόλοιπες αναγκαστικά συμμορφώνεσαι με τους κανόνες. Αν δεν υπάρχει τέτοια κερκίδα, να μεριμνήσει η ομάδα να δημιουργήσει. Απλό.

    Πάμε στο επόμενο πρόβλημα. 😛

  8. Ο/Η Kanthar0s λέει:

    Κώστα, μου φαίνεται κάπως υπερβολικό. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι επιφυλάσσει το μέλλον.

  9. Ο/Η kostas λέει:

    @duendes

    Μα τι δεν καταλαβαίνεις;Ακραια είναι η απόφαση των ομάδων να μην αφήνουν ένα γήπεδο να είναι πραγματικό γήπεδο.Και τι πάει να πει έχει θέσεις για όρθιους;Κάποιος μπορεί να θέλει και να είναι όρθιος και καθηστός.Τέλος πάντων δεν έχει σημασία εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα στο ποδόσφαιρο.

  10. Ο/Η kostas λέει:

    Ωραία πήρε και πάλι ο ισπανός Μέσσι την χρυσή μπάλα και στη πρώτη σειρά όρθιος ο Ντεπαρντιέ-ναι ο ηθοποιός που άλλαξε υπηκοότητα για να μην πληρώσει φόρους,και ‘σύ γάλλε,γερμανε,ιταλέ,πορτογάλε άνεργε ζήσε χωρίς φράγκο στη τσέπη-,επίτημος καλεσμένος της μαφίας της ΦΙΦΑΣ.

  11. Ο/Η Football_R λέει:

    @kostas
    Το ποδοσφαιρο ειναι για να περναμε καλα.
    Πολυ στραβα και λαθος το εχεις παρει.

  12. Ο/Η kostas λέει:

    @Football_R
    Ακριβώς να περνάμε καλά,αλλά πες μου ρε φίλε πώς να περάσει κάποιος καλά όταν του βάζουν εκατό κανόνες;Η καταπολέμηση της βίας,γιατί αυτό είναι το θέμα των Άγγλων-αλλά και άλλων πλέον-δεν σταματάει ούτε περιορίζεται μέσα σε ένα γήπεδο.Και μέτρα σαν αυτά το μόνο που καταφέρνουν είναι να στρέφουν τους οπαδούς ενάντια άλλων οπαδών,ακόμα και αν υποστηρίζουν την ίδια ομάδα.Μπορεί στην κερκίδα να μην πέσει ξύλο ή μπινελίκια,θα πέσουν όμως στα μπαρ και στις παμπ ή στον δρόμο.Δεν το έχω πάρει στραβά απλά έχω στραβώσει γιατί κάτι οι κανόνες,κάτι οι οργανωμένοι στρατοί οπαδών,μου έχουν κόψει μια από τις χαρές στην ζωή μου που ήταν/είναι το γηπεδάκι.

  13. Ο/Η Football_R λέει:

    Οι Αγγλοι ειναι καπως περιεργος λαος ειναι η αληθεια. Αλλα αυτο το προτιμω απο την κατασταση που εχει επελθει το ελληνικο ποδοσφαιρο και τους καφρους οπαδους. Δεν ειναι κακο παρεπιπτοντως το να σεβεσαι τον πισω σου που δε θελει να σηκωνεται. Το να σου απαγορευσουν την εισοδο γι αυτο ειναι το υπερβολικο. Επειδη ανεφερες Μεσσι Ροονευ Κριστιανο και τους υπολοιπους, εκει τουλαχιστον ο ενας οπαδος σεβεται τον αλλον, πολλες φορες καθονται διπλα διπλα και ακομη στο κλασσικο. Και αυτα ειναι απο τα πιο σημαντικα πραγματα σχετικα με τις σχεσεις των ανθρωπων. Το πως μπλεκεις τον Ντεπαρτιε με την κατασταση της οικονομιας και το πιος ειναι καλυτερος ποδοσφαιριστης, δεν μπορω να το καταλαβω.

  14. Ο/Η kostas λέει:

    Τώρα τι δουλειά έχει ο ρώσος πλέον Ζεράρ στην γιορτούλα του Ελβετού Μπλάτερ πρώτο τραπέζι πίστα,ας κάνει ο καθ’ένας τις σκέψεις του,εμένα μόνο φυσιολογικό δεν μου φαίνεται.
    Κάτι που ξέχασα να πω πριν και έχει άμμεση σχέση με τον όρθιο οπαδό είναι φυσικά τα τηλεοπτικά,κερκίδες και γήπεδα ολόκληρα γκρεμίστηκαν για να έχουν καλύτερο πλάνο οι κάμερες,ο όρθιος οπαδός χαλάει την σκηνοθεσία,και να ήταν τζάμπα και ελεύθερα στην τιβι πάει στο διάολο,δεν είναι όμως.Ο Μέσσι και οι υπόλοιποι σταρς είπα απλά ότι δεν με εκφράζουν ούτε με τρελένουν σαν φίλαθλο,δισεκατομμυριούχα παιδάκια με λαμποργκίνι και πατατάκια είναι,ούτε θυμάμαι ποτέ να τραυματίστηκαν σαν φισιολογικοί αθλητές,είναι χαζό να πιστεύουμε ότι δεν είναι φουλ στη ντόπα,και δεν είναι οι μόνοι.Το ότι στο κλάσσικο κάθονται μαζί δεν λέει κάτι,για δες ματς του 60 του 70 του 80 και θα καταλάβεις πόσο μονιασμένοι ήταν,δεν λέω ότι είναι κακό να κάθονται μαζί αλλά δεν τους ώθησε ο αλτρουισμός και το ευ αγωνίζεσθαι σε αυτό αλλά ότι τους έπεισαν ότι θα πάνε και θα δούνε θεατρική παράσταση και όχι απλά μπάλα.Οι κοινωνικές διαφορές ηδεικά την δεκαετία του 80 κ 90 αμβλύθηκαν,μαζί και το τι αντιπρωσόπευαι κάθε σύλογος,τώρα που πάλι η φάση γύρησε θα εμφανιστούν επισόδεια βίας στα μεγάλα πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη.

  15. Ο/Η kostas λέει:

    ….άπλα πλέον θα είναι τόσο ακριβό να πας γήπεδο που οι μόνοι που θα το παρακολουθούν από την κερκίδα θα έχουν πάει με αιφον και αιπαντ για να τραβήξουν φωτογραφίες και άμα τους ρωτήσεις τι είναι η ραμπόνα ή το σομπρέρο θα σου πουν κοκτέιλ.

  16. Ο/Η Football_R λέει:

    Φυσιολογικο ειναι να παιρνουν φαρμακα για να αντεξουν τα τοσα πολλα παιχνιδια. Μονο που αυτη δεν τους μαθαινει την μπαλα. Και στο παρελθον οι μεγαλοι αθλητες σιγουρα κατι περνανε για να βοηθιουνται και να εχουν αντοχη. Παντως τα λεφτα που παιρνουν ειναι υπερβολικα πολλα. Σχετικα με τον Μεσσι, ειναι μια κατηγορια μονος του και εχει αρετες που σπανια βρισκεις σε τοσο δημοφιλη προσωπα. Της ιδιας λογικης ειναι και οι περισσοτεροι (αν οχι ολοι) παιχτες της Μπαρσελονα. Και οχι μονο, το συναντας και σε αλλους αθλητες αυτο. Σχετιμα με τους τραυματισμους, μαλλον δεν εχεις παρακολουθησει τον Μεσσι στην αρχη της επαγγελματικης του καριερας οπου υπεφερε απο αυτους. Η μπαλα ειναι θεαμα, δεν ειναι παλεστρα, το να υπαρχει πολιτισμος δεν ειναι κακο το αντιθετο, τωρα αν εσυ δε θες να καθονται μαζι και να πλακωνονται και μεσα στο γηπεδο και εξω ειναι προσωπικο θεμα. Σε πληροφορω πως τα παλια χρονια, πριν τη δικτατορια του Φρανκο και το ξεσκισμα που ειχαν φαει οι Καταλανοι επειδη απλα ηταν Καταλανοι, η Ρεαλ και η Μπαρσελονα ειχαν τις καλυτερες σχεσεις και μαλιστα παιζανε φιλικα παιχνιδια συχνα. Οταν εισεβαλλε η πολιτικη γινανε ολα μουτι και τωρα που περνανε τα χρονια χαλαρωνουν και παλι τα πραματα.

  17. Ο/Η kostas λέει:

    Φυσιολογικό είναι να παίρνουν φάρμακα,μάλιστα,για να αντέχουν στον αγώνα,μάλιστα,για να είναι προιόντα,μάλιστα,για να παθαίνει νευρικό κλονισμό ο Ρονάλντο πριν τον τελικό γιατί οι δαφημιστές θα έχαναν δισεκατομύρια αν δεν έπαιζε,μάλιστα,και αυτό είναι αθλητισμός και ποδόσφαιρο,οκ πάω πάσο.Για την μπάρτσα τι να πω;Και μόνο το όνομα με κάνει και βαριέμαι.Τώρα αν μετά απ’όσα έγραψα κατάλαβες ότι είμαι υπέρ της βίας πάω πάλι πάσο,μάλλον δεν είμαι πολιτισμένος.Πότε ήταν τραυματίας ο Μέσσι;Όταν ήταν 14 και παθαινε γκράμπες από τις ενέσεις αλόγου που του έκαναν μέχρι να τις δεχτεί ο οργανισμός του;Τι πάιζανε φιλικά η Ρεάλ και η Μπάρτσα;Έχεις μαύρα μεσάνυχτα φίλε.Το 1947 ο πρόεδρος της «βασίλισσας» Σαντιάγκο Μπερναμπέου, εγκαινίασε το (μετέπειτα ομώνυμο) εντυπωσιακό γήπεδο της Μαδρίτης. Για να γίνει ιστορική η γιορτή, έπρεπε να υπάρξει ευρεία νίκη της Ρεάλ απέναντι σε κάποιον ισχυρό αντίπαλο. Όπερ και εγένετο, αφού η Μπαρτσελόνα διασύρθηκε με σκορ 11-1 σε ένα μάλλον ύποπτο ματς.
    Οι μελετητές της αναμέτρησης θυμούνται την «περίεργη» στάση του διαιτητή, o οποίος λέγεται ότι σφύριζε αμέσως μόλις κάποιος παίκτης των αντιπάλων περνούσε μεσαία γραμμή, ενώ υπήρχε πάντα και η αστυνομία που επενέβη μάλιστα όταν οι Καταλανοί αρνήθηκαν βγουν στο χορτάρι στο δεύτερο ημίχρονο.Και αυτό έιναι μόνο ένα περιστατικό που συνέβει,για να μην σου πω και για την δολοφονία του Josep Sunyol, πρόεδρου της Μπαρτσελόνα και μέλους του αυτόνομου Καταλανικού κοινοβουλίου, από στρατεύματα του Φράνκο λίγο μετά από την έναρξη του εμφυλίου.Στον επόμενο εντός έδρας αγώνα της «Μπαρτσα», οι οπαδοί του συλλόγου αποδοκίμασαν τον ισπανικό εθνικό ύμνο με αποτέλεσμα η ομάδα να τιμωρηθεί με εξάμηνο αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα!

  18. Ο/Η duendes λέει:

    @kostas, είναι πολύ σεβαστό το δικαίωμα σου να είσαι είτε όρθιος, είτε καθιστός αλλά το δικαίωμα σου σταματάει εκεί που αρχίζει αυτού που κάθεται πίσω σου. Αν ο πίσω σου είναι ένας 70χρονος παππούς, που δεν αντέχει να κάτσει όρθιος αλλά θέλει να δει το ματς, τι θα του πεις; “Χέστηκα παππού, κάτσε σπίτι, δες το στη τιβι”;

    Και πέρα από τέτοιες ακραίες περιπτώσεις, ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να θέλει να δει ένα παιχνίδι καθιστός. Κι εγώ αν πάω να δω ένα αδιάφορο Άρης-ΟΦΗ ένα μεσημέρι άνοιξης, δεν γουστάρω να είμαι όρθιος, θέλω να την αράξω, να πιω το καφεδάκι μου και να χαζέψω αυτό το άθλιο θέαμα που μου προσφέρεται. Γιατί να μαλώσω με τον μπροστινό που για τους Χ,Ψ λόγους θέλει να δει όρθιος και στη τσίτα και αυτό το χαλαρό ματς; Γιατί να αποκλείσεις τον “λιγότερο οπαδό” ή τον απλό φίλαθλο από το γήπεδο για χάρη του “τρελαμένου οπαδού”;

    Γι’αυτό λοιπόν, απλά πράγματα: Κερκίδα για ορθιους για να έχουν όλοι ένα μέρος να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο όπως πραγματικά γουστάρουν.

    Όσο για το που έχει φτάσει το ποδόσφαιρο, γενικότερα, συμφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι έχουν ξεφύγει τα πράγματα. Το έχουμε γράψει κιόλας αρκετές φορές, με συγκεκριμένα παραδείγματα. Δυστυχώς (αλλά αναμενόμενα) το ποδόσφαιρο συμβαδίζει με την πορεία της κοινωνίας γενικότερα και προσκυνάει το χρήμα.

  19. Ο/Η kostas λέει:

    @duendes
    Από την στιγμή που μπαίνει όρος για το πως θα είσαι στην κερκίδα προφανώς θα έχεις δύο απόψεις γιατί πολύ απλά υπάρχει η απαγόρευση,και σίγουρα έχουν όλοι το δικαίωμα να δουν ένα ματς.Ούτε είπα ότι μόνο οι όρθιοι είναι πραγματικοί οπαδοι,έχω δει πολλά ματς καθηστός,μη σου πω και σχεδόν κοιμόμενος,αλλά αν γούσταρα να σηκωθώ σηκωνόμουνα,αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να με μπουζουριάσουν επειδη σηκώθηκα,αυτό απλά λέω,αλλά και τους λόγους του μπουζουριάσματος που σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με τον πισινό φίλαθλο.

  20. Ο/Η Football_R λέει:

    Παλι μπερδευεις ασχετα πραγματα. Για να αντεξουν τοσα πολλα παιχνιδια ειπα οτι το κανουν, οχι τοσο ειναι το σωστο. Και παλια γινοντουσαν αυτα, δεν υπηρχε τοσο διαφορετικη αντιληψη, απλα τα κερδη εχουν εκτοξευτει και βγαζουν απο τη μυγα ξυγγι. Θυμαμαι τον Μαραντονα να λεει πως βαλανε “κατι” στα νερα των Βραζιλιανων και αυτοι τρικλυζαν. Αυτο το διαφορετικο ποδοσφαιρο αγαπησες? Εκτος αν εννοεις το ποδοσφαιρο που επαιζες με τους φιλους σου στην αλανα τοτε παω πασο. Αν εισαι εμπαθης με την Μπαρτσελονα επειδη σου χαλασε το ονειρο αυτο ειναι δικο σου θεμα. Δε σου φταιει ο Μεσσι ουτε κανεις αλλος φιλε μου. Εδω ειναι 14? http://www.youtube.com/watch?v=wjnQiAFDuno δε νομιζω.. Το 2008 οταν τραυματιστηκε με την Celtic και εμεινε εξι εβδομαδες εξω ηταν 14? Απο τη στιγμη που ηρθε ο Γκουαρντιολα αλλαξε ριζικα το προγραμμα διατροφης του και οχι μονο και απο τοτε τον εχει βοηθησει αυτο. Πραγμα που οπως φαινεται δε γνωριζεις οτι παιζει τεραστιο ρολο για εναν αθλητη.
    Το 11-1 ηταν ματς σκετο αισχος με ενοπλους να απειλουν τους ποδοσφαιριστες της Μπαρσα.
    Δες εδω ομως οτι μεχρι και το 41 παιζανε φιλικα παιχνιδια http://en.wikipedia.org/wiki/El_Cl%C3%A1sico και υπαρχουν καταγεγραμενες στην ιστορια, οι καλες σχεσεις των δυο συλλογων μεχρι τοτε. Μετα ομως οπως πολυ σωστα λες, οι Καταλανοι ηταν υπο διωγμο και μαζευοντουσαν στο Καμπ Νου για να μιλησουν τη γλωσσα τους αφου απαγορευοταν να το κανουν αλλου. Η συμπεριφορα του Φρανκο και των οπαδων της Ρεαλ, ηταν χυδαια και η δολοφονια του Sunyol το χειροτερο περιστατικο. Τα γνωριζω πολυ καλα αυτα που λες. Και σε αντιθεση με σενα δε σε κατηγορησα οτι εχεις μαυρα μεσανυχτα.

  21. Ο/Η kostas λέει:

    Εντάξει είχε κ 2 τραυματισμούς.Δεν με χαλάει η Μπάρτσα αλλά ότι όλοι ανακάλυψαν τη μπάλα μετά τον Ροναλντίνιο και τον Μέσσι.Τέλος πάντων περί ορέξεως…

  22. Ο/Η MrPinkEyes λέει:

    Νομιζω οτι η συζητηση εχει πεσει σε διπλη λουπα. Απτη μια στο “παλια ηταν καλυτερα” και η δευτερη στο “το χρημα καταστρεφει τα παντα και αρα το ποδοσφαιρο”.

    Η αληθεια ειναι οτι θυμαμαι ως μακρινη αναμνηση τα τσιμεντα αντι για καθισματα στα γηπεδα, τη μη τηρηση της αναγραφομενης θεσης και τα εκδοτηρια που τσουβαλιαζομασταν απεξω για να παρουμε ενα χαρτακι.

    Ως κατοχος διαρκειας σε ολη την ενηλικη ζωη μου στο οακα,εχω να πω οτι δε μου λειπουν καθολου και εχω συνθησει και βρισκω πληρως κατανοητη τη φραση “κατω ρε παιδια, δε βλεπουμε” (που συνηθως απευθυνεται σε μενα).

    Ναι μπαλα παω να δω και οχι θεατρο. Αυτο ομως δε σημαινει οτι ειμαστε αγελη που μπαινει οπως θελει καθεται/στεκεται οπου θελει. Ανθρωποι ειμαστε.

    Οταν εχει αγωνια/παθος/ενταση ολοι θα σηκωθουν γιατι βγαινει αυτοματα. Αλλα οταν σου πει ο πισω να κατσεις θα κατσεις γιατι τον σεβεσαι.

    Οσο για το θεμα “συγχρονοι ποδοσφαιριστες – παλιοι ποδοσφαιριστες”, δεν μπορω να καταλαβω τη συγκριση. Στη φυση του ανθρωπου ειναι να γινεται καλυτερος. Οπως οι σημερινοι εργαζομενοι ειναι πιο μορφωμενοι απτους αντιστοιχους πριν 50 χρονια ετσι και οι σημερινοι αθλητες ειναι πιο γυμνασμενοι σε σχεση με πριν 50 χρονια. Ειναι εμφυτο. Μας παει μπροστα ως ειδος.

    Επισης, αν θες να βλεπεις εναν αργοκινητο να περναει τρεις χοντρομπαλαδες αντιπαλους μπορεις να πας να βλεπεις 5×5 και δε χρειαζεται να αναπολεις το ποδοσφαιρο οπως ηταν. Εγω προτιμω να βλεπω εναν υπεραθλητη (με τα σημερινα δεδομενα) να περναει 3 υπεραθλητες.

    Αν θελουμε τετοιου επιπεδου θεαμα τοτε με καποιον τροπο πρεπει να ανταμοιβονται και αυτοι που στο προσφερουν.

    Αν δεν το θελουμε, τοτε δε τους διναν λεφτα και θα τρωνε διπλες μεριδες (οπως βλεπουμε να συμβαινει στη χωρα μας) απο τον μπουφε και θα περπατανε στο γηπεδο. Αλλα τουλαχιστον θα χουμε ενα ποδοσφαιρο καθαρο απο χρηματα και χορηγους. Απλα τοτε θα ναι ερασιτεχνικο.

  23. Ο/Η duendes λέει:

    Έχει ξεφύγει απίστευτα η κουβέντα σας και δεν μπορώ να την ακολουθήσω με τόσο ενδιαφέρον γιατί φτάνει σε κλασικές ποδοσφαιρικές διαμάχες τις οποίες έχω βαρεθεί αλλά βρίσκω ευκαιρία να ευχαριστήσω τον @Football_R γιατί κατάφερε μέσα σε μια μέρα (https://twitter.com/sombrerogr/status/288698457022156800) να επιβεβαιώσει το “Νόμο του σομπρέρο” (δεν έχω σκεφτεί ακόμα το όνομα του, ίσως αν ψωνιστώ πολύ να τον ονομάσω ‘Νόμος του duendes’) που είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή του Godwin’s law και ο οποίος λέει ότι:
    “Όσο προχωράει μια ποδοσφαιρική συζήτηση, ανεξαρτήτως θέματος ή ατόμων που συμμετέχουν, κάποια στιγμή θα φτάσει στο Μαραντόνα.”

    Να θυμηθώ να τον κατοχυρώσω κάποια στιγμή στη wiki. 😛

  24. Ο/Η panagos λέει:

    Συμφωνω σε ολα με τον Κωστα,και δε νομιζω οτι ειναι τοσο διαφορετικες οι κουβεντες που γινονται.

    Εμπορευματοποιηση σημαινει φραγκα,και οταν μπλεκουν τα φραγκα εχουμε και ντοπα,και υπεραθλητες,και μιντια,και πιο σκληρους νομους,και διωξεις σε οπαδους,και χορηγιες,και πιο ακριβα εισιτηρια,και αλλαγες ωρας και μερας αγωνων (αναθεμα κι αν εχω δει μια φορα την παναθα κυριακη μεσημερι τα τελευταια 10 χρονια),και συνδρομητικες τηλεορασεις,ολα μαζι ειναι…και οχι,δεν γινοντουσαν ολα αυτα παλια,τι να κανουμε,αντε καναδυο παραδειγματα να υπαρχουν,ο κανονας ηταν διαφορετικος…

    Και στην τελικη,σιγα το καλυτερο θεαμα που βλεπουμε τωρα,απλα τωρα πουλαει πιο πολυ και εχει γινει πιο γκλαμουρατο…

  25. Ο/Η panagos λέει:

    Επισης,ξεχασα να εκφρασω την απορια μου για την θεαματικη ταυτιση του duendes με τον godwin…

    Eυτυχως ενα γκουγκλαρισμα μου εδιωξε τη συγχυση…

  26. Ο/Η Football_R λέει:

    @Kostas Α μαλιστα.. Χαιρομαι που συμφωνεις.. ειναι που εχω μαυρα μεσανυχτα μαλλον.

    @MrPinkEyes Ετσι ειναι φιλε μου.

    @Duendes Χαχα! Στο χρωσταγα, αφου εδω “αντιφραφω” την στηλη σου : http://www.f1grip.gr/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1/spinning-around

  27. Ο/Η Elaith λέει:

    Λόγω δουλειάς δεν μπόρεσα να συμμετέχω ιδιαίτερα στη συζήτηση.

    Συμφωνώ σε αρκετά με τον ροζομάτη και τον φούτμπολ Ρ. Από την άλλη και κάποια από τα αντίθετα επιχειρήματα έχουν βάση.

    Για να βοηθήσω λίγο, για το συγκεκριμένο θέμα δεν πρόκειται για κάποιους που σηκώθηκαν μια φορά. Σύμφωνα με την ομάδα οι απαγορεύσεις έγιναν ύστερα από συνεχείς διαμαρτυρίες και ας πούμε καταγγελίες των από πίσω τους.
    Τώρα πού είναι η αλήθεια (π.χ. αν σηκωνόταν ο τύπος κάθε φορά που πλησίαζε η ομάδα στην αντεπίθεση ή αν ήταν μονίμως όρθιος έχει διαφορά).

    Προσωπικά έχω φάει τα γήπεδα με το κουτάλι, αλλά κι εγώ σαν κάτοχος διαρκείας στα εντός έχω βαρεθεί να μαλώνω με τυπάκια που έρχονται και στέκονται μπροστά μου και πουλάνε στυλάκι “Ξέρεις πού έχω ταξιδέψει εγώ” όταν εγώ πήγαινα σε εκτός έδρας παιχνίδια σε τσιμέντα όταν αυτοί φορούσαν πάνες.
    Από την άλλη όταν πηγαίνω εκτός έδρας σπάνια βρίσκω τον εαυτό μου να κάθεται.
    Νομίζω ότι αυτό που λέει ο ντουέντες είναι μια καλή λύση και αν δεν κάνω λάθος την κάνουν στη Γερμανία.
    Όποιος γουστάρει βλέπει όρθιος στις κερκίδες ορθίων, όποιος γουστάρει κάθεται.

    Κατά τα άλλα περί modern football κτλ, κάπου ξεφεύγουμε στην υπερβολή. Ήθελα να γράψω ένα κειμενάκι για την Άρσεναλ και αυτό που έκανε με τα εισιτήρια του αγώνα με τη Σίτι. Δεν ξέρω αν το έχετε διαβάσει. Αυτά ναι, είναι σοβαρά θέματα.
    Ότι ο Μέσσι έχει δις για μένα είναι άσχετο.
    Γιατί η μπάλα εξακολουθεί να είναι η ντρίμπλα του Μέσσι και το ξεπέταγμα του Κριστιάνο και όχι οι διαφημίσεις τους.

  28. Ο/Η kostas λέει:

    @duendes
    Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει ξεφύγει,το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό φαινόμενο.Επίσης αν είναι η όποια ποδοσφαιρική κουβέντα να καταλήγει στον Ντιέγκο ή τον Ζινεντίν τότε ‘σχώραμε αλλά το προτιμώ από το να καταλήγει στα ξενέρωτα που παίζουν σήμερα.Μεγάλος παίχτης δεν είναι αυτός που βάζει 300 γκολ σε μια σεζον και παίρνει πρωτάθλημα και τσάμπιονς λιγκ,πραγματκά μεγάλος παίχτης είναι αυτός που κάνει μια ολόκληρη σχεδόν χώρα στο μουντιάλ που διοργανώνει ‘σπίτι’ της να φωνάζει ΑΡΖΕΝΤΙΝΑ-ΑΡΖΕΝΤΙΝΑ όταν ο Ντιέγκο έπαιξε κόντρα στην Ιταλία και να μην πανυγηρίζεται καν το πρώτο γκολ της Ιταλίας,μεγάλος παίχτης είναι αυτός που σε ημιτελικό του μουντιάλ -και τελευταίο της ζωής του-κουτουλάει έναν άμπαλο επειδή του έβρισε την αδερφή,αυτοί είναι μεγάλοι παίχτες,οι άλλοι είναι απλά ρομπότ,καλόκουρδισμένα αλλά προβλέψιμα.
    @Football_R
    Συμφώνησα ότι ναι είχε κάποιους μικροτραυματισμούς κατά τα άλλα ας το αφήσουμε.

  29. Ο/Η kostas λέει:

    http://www.sport-fm.gr/article/627206

    ούτε παραγγελία να το είχα.

  30. Ο/Η Football_R λέει:

    Ε ναι ας το αφησουμε τωρα που δε μας βολευει. Και υπηρχε και τραυματισμος πιο παλια που τον αφησε τρεις μηνες απ’ εξω και δεν ηταν στην ηλικια που ελεγες.
    Φοβερος δημοσιογραφος, τρομερο επιχειρημα το αρθρο πραγματικα.. Πρεπει να ειναι απο εκεινους που βλεπουν τεσσερα με πεντε αντε εξι το πολυ παιχνιδια της Μπαρσελονα καθε χρονο και εχουν και αποψη.. Μαλλον ηθελε και τον Μπαλοτελι για την ενδεκαδα..

  31. Ο/Η MrPinkEyes λέει:

    @kostas
    και ο ζινταν που αναφερεις σε παρομοιες συνθηκες με τις σημερινες μεγαλουργησε.

    επισης ο κριστιανο μια χαρα μη-ρομποτικος ειναι. Και κλαιει και ξινιζει και κανει μουτες και ολα. Ή απλα λεμε οτι επειδη τα κανει αυτος ειναι μαρκετινγκ αλλα οταν τα εκανε πριν 6 χρονια ο ζινταν ηταν αντριλα;

    προσπαθω να ερμηνευσω λογικα και δεν μπορω την απεχθεια σου για το σημερινο ποδοσφαιρο.

    και πριν μια δεκαετια υπηρχε ο μπεκαμ αλλα υπηρχε και ο ζινταν. υπαρχουν ολα τα ειδη.

    συγκεντρωσου εκει που γουσταρεις κ θα το απολαυσεις.

    θες μηχανες; παρε μεσι. θες πριγκιποπουλα παρε ροναλντο. θες γκολτζηδες παρε rvp. θες εγωπαθεις ιδιοφυιες παρε ιμπραϊμοβιτς. αμα θες ακομα κ τον πικε τον βλεπεις ως καταραμενο ειδωλο που με το που βρηκε γκομενα εγραψε τη μπαλα.

    ολα ειναι θεμα οπτικης. relax and enjoy

  32. Ο/Η kostas λέει:

    @Football_R
    Σου ζητάω συγνώμη δεν θα ξαναμιλήσω για συγχρονο φουτμπόλ,από ‘δω και πέρα θα μιλάω μόνο για μπάλα.

    @MrPinkEyes
    Όλες οι εποχές έχουν τις εξαιρέσεις τους που επιβαιβεώνουν τον κανόνα του άθλιου σήμερα του ποδοσφαίρου.

  33. Ο/Η Stig λέει:

    Μια επέκταση αυτού που θέλει να πει ο kostas νομίζω, είναι αυτό που λέει εδώ:

    http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17213383

    Ουσιαστικά τα τελευταία 20 χρόνια (ειδικά με τη δημιουργία παιχτών-σταρ) το ποδόσφαιρο (στην Ευρώπη) έχει μετατραπεί από “hardcore” άθλημα -της εργατικής τάξης- που ανταγωνιζόταν το rugby, σε θέαμα τύπου NBA, με το οποίο ασχολείται στην πλειοψηφία η “casual” αστική τάξη.

    Πλέον έχουμε καταλήξει να βλέπουμε στα μεσημεριανά, φωτογραφίες από τις διακοπές του Πικέ ή τι φόρεσε ο Μέσσι, ή ποια πήδηξε ο Τέρι. Και να θεωρούμε ένα υβριστικό σύνθημα στο γήπεδο, άξιο προστίμου, ενώ κοντεύουν να απαγορευθούν τα τάκλιν.

    Τα παραπάνω για κάποιους δεν είναι απαραίτητα αρνητικά, αφού και θέαμα περισσότερο έχουν και δεν τους απασχολούν. Για μένα, όμως πιστεύω ότι αποτελούν εκφυλισμό του ποδοσφαίρου.

    Θέλουμε το ποδόσφαιρο να γίνει τένις?

  34. Ο/Η MrPinkEyes λέει:

    @stig
    το ποδοσφαιρο δεν μπορει να γινει τενις. αλλη η παραδοση του ενος αλλη του αλλου.

    απο κει και περα, οπως και να το δουμε, αν απο κει που καποτε οι μεγαλυτερη ταξη ηταν η εργατικη και πλεον η μεσαια δε σου φαινεται λογικη αυτη η εξελιξη; αφου ειναι το “δημοφιλεστερο αθλημα” λογικο να το βλεπουν οι περισσοτεροι αρα η μεσαια ταξη και αρα να προσαρμοζεται αναλογα στις απαιτησεις του κοινου του.

    επισης επιμενω να μην μπορω να καταλαβω γιατί η εξελιξη ειναι εκφυλισμος..

  35. Ο/Η Elaith λέει:

    Οι τιμές των εισιτηρίων είναι το Νο1 πρόβλημα σε αυτή την μετατροπή στην Αγγλία. Ουσιαστικά αποκλείουν πάρα πολύ κόσμο από το να πάει στο γήπεδο.

    Τα υπόλοιπα είναι υπερβολικά. Φωτογραφίες στυλ παπαράτσι υπήρχαν από την εποχή του Τζωρτ Μπεστ (μια ματιά ρίξτε σε ρετροφωτογραφίες που έχουμε βάλει). Δεν έχει αλλάξει τόσο. Επίσης μην ξεχνάτε ότι πλέον ζούμε σε έναν κόσμο με μια υπερ-πληθώρα πληροφορίας. Social media, internet, άπειρα τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες και πάει λέγοντας.
    Ο Μπέκαμ υπήρχε πριν από 10 χρόνια, τώρα υπάρχει ο Κριστιάνο, πιο πριν κάποιος άλλος…

    Το ποδόσφαιρο δεν έχει γίνει άθλημα της casual αστικής τάξης. Ο ταρίφας και ο παππούς στο καφενείο πάλι θα μιλάνε για την μπάλα, ο μπεκρής Άγγλος θα πίνει στην πάμπ και θα λέει για τα παλιά.
    Το θέμα είναι η αδυναμία πρόσβασης στο γήπεδο όλων των τάξεων, κάτι που είναι κατά κύριο λόγο αγγλικό φαινόμενο. (π.χ. στη Γερμανία και στην Ιταλία από όσο ξέρω δεν είναι τόσο ακριβά τα εισιτήρια).

  36. Ο/Η GiannisIce λέει:

    Δεν διάβασα όλα τα σχόλια, το άφησα κάπου στο 10ο.
    Λαμβάνουμε υπόψη ότι μιλάμε για τα διαρκείας, και προφανώς για άτομα που συστηματικά προφανώς γράφουν στο αρχίδι τους τους υπόλοιπους;
    Δε λέει κανείς θα καθίσεις υποχρεωτικά να δεις το παιχνίδι και δε θα σηκωθείς ούτε για να πανηγυρίσεις.
    Φαντάζομαι είναι περιπτώσεις γνωστών κομπλεξικών που ότι και να τους πεις θα κάνου το δικό τους που υπάρχουν παντού, δε νομίζω μια ωραία πρωία ξαφνικά να αποφάσισαν να μοιράσουν suspensions.
    Ακραίο το suspension, θα μπορούσαν να τον βάλουν σε συγκεκριμένο σημείο κερκίδα ενδεχομένως.
    Για να μην πούμε δηλαδή για το Βικελίδης που βγάζουμε 90 λεπτά όρθιοι με ντάλα ήλιο να δούμε Άρης-Γιάνενα. :-p

  37. Ο/Η kostas λέει:

    Tα εισιτήρια στην Γερμανία είναι πολύ ακριβά ειδικά για τους φιλοξενούμενους,σε πολλά ματς της μπουντεςλίγκα πέρσι αναρτήθηκαν πανό γι’αυτό το θέμα και από τους γηπεδούχους ultras ως συμπαράσταση στους φιλοξενούμενους όπως στον αγώνα Αμβούργο-Μπορούσια αλλά και στον αγώνα Αμβούργου-Μπάγερν,η εταιρία viagogo που πουλάει εισιτήρια για θέατρα μέχρι μπάντμινγκτον κοπανάει ότι να ‘ναι τιμές.Επίσης στην Γερμανία έχει γίνει ο κακός χαμός με την απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλον χωρίς να έχει συμβεί κάτι φοβερό σε επίπεδο βίας αλλά και απαγόρευση των ορθίων όπως και στην Αγγλία καθάρα για τηλεοπτικούς λόγους.Καθώς και την απαγόρευση πανό-κορδελών-καπνογόνων απαραίτητα για την δημιουργία κορεό και πραγματικής ατμόσφαιρας με την δικαιολογία ότι καλύπτουν τις πινακίδες των χορηγών(!)Να θυμήσω εδώ ότι το κορεό της Μπάρτσα στο καμπ νου πέρσι στο ελ κάΤσικο ήταν χορηγία της AUDI.
    Στην Ιταλία έχουν άλλα ζόρια οι ultras με την tessera del tifoso (κάρτα οπαδού) που αδειάζει τα γήπεδα όλο και πιο πολύ.
    Μέχρι αύριο μπορούμε να λέμε τι πραγματικά κακό κάνει το modern football και οι modern ultras,για τις μετονομασίες ιστορικότατων γηπέδων σε ονόματα εταιριών,σε αλλαγές ώρας αγώνων εμπορικών και μη,σε σφαγιασμό αδέσποτων σκυλιών για διεξαγωγή euro και mundial,σε σε σε….
    Σας αφήνω με τρία βιντεάκια για το τί πιστεύω εγώ ότι είναι πραγματικό ποδόσφαιρο.
    1.http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CISxXAXSx8o#!
    ΜΑΛΑΓΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ
    2.http://www.youtube.com/watch?v=GpwXEbX61xE&feature=player_embedded
    ΑΙΓΥΠΤΟΣ-Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ CAPO
    3.BENNI KIRSTEN ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ-ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ

    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΚΟΜΑ
    AGAINST MODERN FOOTBALL
    AGAINST MODERN ULTRAS

  38. Ο/Η kostas λέει:

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=C-KoYciN6uc#!

    ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΩΣΤΑ

  39. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Απ’οτι βλεπουμε υπαρχουν του κοσμου οι αποψεις κι οι οπτικες.Εγω παντως υποστηριζω οτι κι αν μου πουν οτι το συγχρονο ποδοσφαιρο καταστρεφεται εδω και 15 τουλαχιστον χρονια α)απο την αποφαση Μποσμαν που αντι να λυσει το ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΟ αιτημα του εν λογω Κυριου,εξυπηρετησε τα συμφεροντα των μεγαλοπαραγοντων και μεγαλομανατζαρεων,μετατρεποντας τις ομαδες σε κεντρα διερχομενων,τους παιχτες σε αναλωσιμα περιουσιακα στοιχεια,τις μεταγραφες νεων ταλεντων σε σκλαβοπαζαρο,τα συμβολαια σε κουρελοχαρτα και καταστρεφοντας δια παντος(;) την συνδεση οπαδου-ομαδας-παικτη, β)την γιγαντωση του Τσου-Λου που οτι κι αν μου πειτε ΔΕΝ ΜΕ ΦΤΙΑΧΝΕΙ οσο τα παλια νοκ-αουτ Κυπελλα Ευρωπης που αγαπησαμε , και γ)την εισβολη των υπερτιμολογημενων τηλεοπτικων-χορηγικων δικαιωματων που σαν φουσκα εσκασαν με την οικονομικη κριση (και προ αυτης) κι αποτελειωσαν οτι ειχε απομεινει.Δεν αρνουμαι τα προβληματα που παλιοτερα υπηρχαν,πχ χουλιγκανισμο,αλλα μη μου πειτε οτι τωρα δεν υπαρχουν,ισα ισα που φοβαμαι πως καμουφλαριστηκαν επιδεξια και πια επανερχονται δριμυτερα.Αυτα πιστευω και οποιος συμφωνει,εχει καλως.Μπορει απλα να γερναω,ε;
    🙂

  40. Ο/Η Elaith λέει:

    Συμφωνώ απόλυτα. Κυρίως με το Β.
    Το ΤσουΛου προσωπικά με ξενερώνει απίστευτα εδώ και αρκετά χρόνια. Τα ίδια και τα ίδια.
    Οι ίδιες ομάδες παίρνουν τα φράγκα και αυξάνουν την διαφορά τους από τις υπόλοιπες.

    Και ο Μπόσμαν στην ουσία επιτείνει το ίδιο. Αφού οι ισχυρές ομάδες έχουν πλέον μια τεράστια δεξαμενή παικτών ώστε να παίρνουν ότι θέλουν.

  41. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Επιτελους καποιος συμφωνησε μαζι μου.Τις προαλλες ειχα πει σε παρεα οτι προτιμουσα την εποχη που βλεπαμε τελικο ουεφα π.χ. Νταντι Γιουν.-Γκετεμποργκ παρα το ”σουπερ τελικο” Μπαρτσα-Ρεαλ που ολοι ονειρευονται και με κοιταξαν σαν Ουφο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *