Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο Στρατός του Πάντσο Βίλα

Όχι δεν το γυρίσαμε στο sombrero σε μαθήματα Αμερικανικής ιστορίας. Δε θα μιλήσουμε για οραματιστές, επαναστάτες και διάφορα τέτοια. Το σημερινό μας θέμα, επ’ ευκαιρίας του πρώτου παιχνιδιού του Μεξικού στο Μουντιάλ, είναι ο επίσημος σύνδεσμος οπαδών του που μένει μόνιμα στις ΗΠΑ. Το Pancho Villa’s Army δημιουργήθηκε το 2011 από τον Σέρχιο Τριστάν, μεξικανικής καταγωγής πεζοναύτη του Αμερικανικού στρατού. Ο Τριστάν βρέθηκε στο Ιράκ από το 2004 ως το 2006 και όταν επέστρεψε στο Όστιν του Τέξας θέλησε να ασχοληθεί με τη Μεξικανική κοινότητα της περιοχής του, την ισπανική γλώσσα και την πολιτιστική παράδοση της χώρας καταγωγής του.

Panch Villa Army

«Η Μεξικανική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου (σόκερ το λέει, αλλά το παρακάμπτω αυτό) είναι η ομάδα με τους περισσότερους οπαδούς στις ΗΠΑ» δηλώνει στη Guardian. «Είναι το μέσο με το οποίο εκφραζόμαστε στις ΗΠΑ. Αντιπροσωπεύει την κουλτούρα, το στυλ του παιχνιδιού μας και οι παίχτες της μοιάζουν εμφανισιακά σε εμένα».

Το σόκερ (φτου) μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα του θείου Σαμ, όμως με το 65% των Ισπανόφωνων να είναι Μεξικανικής καταγωγής υπάρχει ένα τεράστιο κοινό που τα διάφορα κοράκια δε θέλουν να αφήσουν ανεκμετάλλευτο. Ο σύνδεσμος του Στρατού του Πάντσο Βίλα το 2011 μεσολάβησε ώστε να κλείσει μια τετραετής συμφωνία για 20 φιλικά παιχνίδια μεταξύ των εθνικών ομάδων ΗΠΑ και Μεξικό. Στα 5 παιχνίδια που παίζονται το χρόνο, σύμφωνα με τη Washington Post, ο μέσος όρος εισιτηρίων είναι 57.000 σε γήπεδα με μέση χωρητικότητα τις 61.000.

1964983_765485143476664_1263394162_n

Στην επίσημη ιστοσελίδα τους έχουν το μότο: «Ο Στρατός του Πάντσο Βίλα υπόσχεται: Η Μεξικανική Εθνική ομάδα θα παίζει πάντα εντός έδρας». Από κάτω έχουν και τους στόχους τους:

  1. Να υποστηρίζουμε την «El Tri» σε όλες τις διοργανώσεις με το να πηγαίνουμε στα παιχνίδια της με το Στρατό του Πάντσο Βίλα και με το να οργανώνουμε τοπικές οργανώσεις του Στρατού του Βίλα σε πόλεις στις ΗΠΑ και στον κόσμο.
  2. Το να καταδείξουμε σε όλον τον κόσμο ότι η Μεξικανική Εθνική Ομάδα έχει τους καλύτερους και πιο σεβάσμιους οπαδούς στον κόσμο.
  3. Να υποστηρίξουμε το Ισπανόφωνο νεανικό ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ και στο Μεξικό.
  4. Να υποστηρίξουμε την Ισπανόφωνη εκπαίδευση στις ΗΠΑ και στο Μεξικό.
  5. Να προωθήσουμε τη Μεξικανική μας κουλτούρα και να την περάσουμε στην επόμενη γενιά μέσα από την αγάπη μας για τη Μεξικανική Εθνική Ομάδα.

Για το Μουντιάλ της Βραζιλίας η κινητοποίησή τους δεν ήταν καθόλου άσχημη. Το Μεξικό έχει εξασφαλίσει τα περισσότερα εισιτήρια από κάθε άλλη εθνική ομάδα πέρα από την οικοδέσποινα Βραζιλία. Σχεδόν το 85% (από τη New York Times το νούμερο) είναι από Μεξικανούς που μένουν στις ΗΠΑ. Ο Στρατός του Πάντσο Βίλα κατεβαίνει στη Βραζιλία με περίπου 31.000 μαχητές και με τα sombreros, τα ponchos και τα τύμπανά του θα προσπαθήσει να κερδίσει τη μάχη της εξέδρας, τουλάχιστον.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μουντιάλ 2014, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ποδόσφαιρο και ζωγραφική

Χαζεύοντας στο ίντερνετ πριν λίγο καιρό πέτυχα στην Αγγλική Telegraph μια είδηση για ένα 10χρονο πιτσιρίκι που εκείνες τις μέρες είχε μόλις πουλήσει μέσα σε λίγα λεπτά μερικές δεκάδες πίνακες του για περισσότερες από 340.000 λίρες, ανεβάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο τα συνολικά του κέρδη από την ενασχόληση του με την ζωγραφική στο ποσό των […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Μουντιάλ των Μη Εθνών

Έναν ολόκληρο μήνα ασχολούμασταν με το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Αγωνιστικά, διότι τα αφιερώματα στις ομάδες, τις αντιδράσεις των Βραζιλιάνων για τη διοργάνωση, τη ΦΙΦΑ και τα σκάνδαλά της είχαν αρχίσει πολύ πιο πριν. Λίγο πιο νωρίς όμως, την 1η Ιουνίου διεξαγόταν ένα τελείως διαφορετικό τουρνουά στο Έστερσουντ της Σουηδίας που είχε σχεδόν τον ίδιο τίτλο: […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Ο Στρατός του Πάντσο Βίλα”

  1. Ο/Η Rasko λέει:

    Κρίμα το όνομα και ψήθηκα, μυρίζει μεγάλη φλωριά.

  2. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Αμερικανιά είναι βασικά και το όνομα παραμένει αρκετά πιασάρικο. Όπως είδες όμως από το πρώτο παιχνίδι του Μεξικού τη δουλειά του την κάνει. Έχει τρομερή απήχηση στις ΗΠΑ και αυτό μετράει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *