Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η μέρα που η Σίτι έπαιξε με δύο τερματοφύλακες

Στο ποδόσφαιρο βλέπεις πολλά. Βλέπεις κάποιον παίκτη να παίζει τερματοφύλακας όταν δεν υπάρχει άλλη αλλαγή (ή άλλος τερματοφύλακας). Βλέπεις προπονητές να αλλάζουν τερματοφύλακες πριν τα πέναλτι, για να μπει αυτός με το PhD στις αποκρούσεις. Σέντερ μπακ να παίζουν επιθετικοί στα τελευταία λεπτά μπας και εκμεταλλευτούν καμία γιόμα. Και φυσικά τερματοφύλακες να προωθούνται στα κόρνερ στο τέλος. Όλα αυτά γίνονται. Όχι συχνά, αλλά δεν μας εκπλήσσουν.

Αντίθετα, αυτό που έγινε την τελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ του 2004-05 δεν το βλέπεις συχνά. Η Μάντσεστερ Σίτι υποδεχόταν την Μίντλεσμπρο. Πριν μπουν οι λεφτάδες στη Σίτι, η ομάδα έδινε μάχες για τη σωτηρία ή για καμιά έξοδο στην Ευρώπη. Έτσι και σ’ εκείνο το παιχνίδι που οι δυο ομάδες έδιναν μάχη για την 7η προνομιούχο θέση που έβγαζε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η Σίτι ήθελε μόνο τη νίκη, ενώ η Μπόρο βολευόταν και με ισοπαλία. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με το απευθείας φάουλ του αγαπημένου Τζίμι του Φλόιντ του Χάσελμπαϊνκ και η Σίτι ισοφάρισε με τον Κίκι Μουσάμπα στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά η Μπόρο με ηγέτη τον μπανταρισμένο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ κρατούσε το πολύτιμο 1-1.

Ο Στιούαρτ Πιρς που ουσιαστικά ξεκινούσε την προπονητική του καριέρα εκείνη τη σεζόν, πιθανότατα να έβλεπε μεξικάνικο πρωτάθλημα και να θυμόταν το επίτευγμα του Χόρχε Κάμπος. Δεν εξηγείται αλλιώς η έμπνευσή του. Με το ρολόι να δείχνει 88′ και αρκετές καθυστερήσεις, αποφάσισε να πάρει ένα φοβερό ρίσκο. Απέσυρε τον χαφ Κλαούντιο Ρέινα και στη θέση του πέρασε τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα Νίκι Γουίβερ. Ταυτόχρονα προώθησε τον βασικό μέχρι εκείνη στιγμή Ντέιβιντ Τζέιμς σε ρόλο επιθετικού. Φαντάσου να είσαι ο αναπληρωματικός επιθετικός Τζον Μάκεν (μεταγραφή 5 εκατομμυρίων) και να βλέπεις τον κόουτς να προτιμά στα πιο κρίσιμα δευτερόλεπτα της σεζόν τον τερματοφύλακα από σένα (εισαγωγή με πένθιμο βιολί και δάκρυα στο χορτάρι).

Ο Τζέιμς έβγαλε τα γάντια, φόρεσε φανέλα (που έγραφε Γουίβερ 1) και ανέλαβε τη δύσκολη δουλειά. Τα άρθρα της εποχής αναφέρουν ότι γύριζε στο χορτάρι σαν ακέφαλη στρουθοκάμηλος και σαν μεγαλύτερό του επίτευγμα ένα τάκλιν που παραλίγο να κόψει στα δύο τον άτυχο Ντορίβα, αφού έκανε τσαφ αρχικά στην προσπάθειά του να σουτάρει. Ο Πιρς δήλωσε ότι το είχε σκεφτεί, όταν καθόταν Σάββατο βράδυ σπίτι του και αναρωτιόταν τι θα κάνει αν χρειάζεται γκολ στα τελευταία δευτερόλεπτα. Δεν δήλωσε τι έπινε εκείνο το βράδυ. “Ήθελα να τους αναστατώσω” εξήγησε. Θα μπορούσε κανείς (χαριστικά) να πει ότι τα κατάφερε.

Η Σίτι στις καθυστερήσεις κέρδισε πέναλτι, όχι φυσικά χάρη στον Τζέιμς, αλλά ας πούμε ότι ήταν αποτέλεσμα της αναστάτωσης. Ο Ρόμπι Φάουλερ όμως νικήθηκε από τον Σβάρτσερ, το 1-1 παρέμεινε και η Μπόρο όχι μόνο κέρδισε την έξοδό της στο ΟΥΕΦΑ, αλλά έφτασε μέχρι και στον τελικό. Ο Στιούαρτ Πιρς επανέλαβε το ίδιο κόλπο κάποια χρόνια αργότερα ως προπονητής της U21 της Αγγλίας, αλλά το έκανε λόγω τραυματισμών όπως δήλωσε. Σε μια τεράστια καριέρα γεμάτη αρκετές μεγάλες αποκρούσεις, αλλά και πάρα πάρα πολλές γκέλες, ο Ντέιβιντ Τζέιμς έχει να περηφανεύεται και για τα λεπτά που έπαιξε ως σέντερ φορ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

we love 1-1-8, Αγγλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μια αδικία, μια σφαλιάρα και ένα χαμένο Μουντιάλ

Το 2010 ο τελικός κυπέλλου Αγγλίας έκρυβε μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Μπορεί η Τσέλσι -που ήταν και το ακλόνητο φαβορί- να μην είχε να χωρίσει πολλά με την Πόρτσμουθ (εκτός της κούπας που κατέκτησαν τελικά οι μπλε), στο μυαλό του Κέβινς-Πρινς Μπόατενγκ όμως υπήρχαν πολλά ερωτηματικά και μαζί τους αρκετά άσχημα συναισθήματα. Και δεν υπάρχει τίποτα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι είναι μια ομάδα;

(…) Σε κάθε περίπτωση, τι είναι μια ομάδα; Δεν είναι οι εγκαταστάσεις ή οι διοικούντες ή οι άνθρωποι που πληρώνονται για να την εκπροσωπούν. Δεν είναι τα τηλεοπτικά συμβόλαια, οι ρήτρες αποδέσμευσης, τα τμήματα μάρκετινγκ ή οι σουίτες. Είναι ο θόρυβος, το πάθος, το αίσθημα του να ανήκεις κάπου, η περηφάνια για την πόλη σου. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8 σχόλια σχετικά με το “Η μέρα που η Σίτι έπαιξε με δύο τερματοφύλακες”

  1. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    Εντάξει ομολογώ πως με συγκίνησες

  2. Ο/Η Pauleta λέει:

    Α ρε sombrero τι μου θύμησες τώρα! Ωραίες εποχές, αρχές ’00s με Maine Road και Oasis ακόμη να είναι στα πάνω τους. Μετά την μετακόμιση στο κυριλέ γήπεδο και με τους Άραβες χάθηκε η μαγεία. Και όπως μου είχε πει ένας παππούς κάποτε εκεί κοντά στο Maine Road που έκανα βόλτα, “Manchester United is for tourists!”.

  3. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Νομίζω ότι ο Άγγελος ο Αναστασιάδης σε εποχές Ηρακλή, σε ένα ματς έβαλε …3 τερματοφύλακες. Ίσως σε ματς με τον ΟΦΗ, δεν είμαι σίγουρος ούτε θυμάμαι ημερομηνία. Έναν στην επίθεση και δύο στο τέρμα

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    @Γιάννης Το έγραψε και κάποιος στο FB. Θυμάμαι κάτι αμυδρά, αλλά δεν θυμάμαι όλη την ιστορία.

    @Παουλέτα, χωρίς να έχω καμία σχέση με τη Σίτι (αν και ήταν η ομάδα μου στο πρώτο παιχνίδι προπονητικής που έπαιξα ποτέ, σε ένα αρχαίο σπέκτρουμ πρέπει να ήταν ή στο commodore 64) νομίζω ότι χάθηκε η μαγεία του συλλόγου.

  5. Ο/Η Νιαούρι λέει:

    Ο μυρωδιάς, έκανε αλλαγή τον μυρωδιά για να παίξει φορ ο μυρωδιάς. Μόνο στη Αγγλία της εποχής εκείνης…

  6. Ο/Η Γιώργος λέει:

    2001 Ξάνθη – Ηρακλής 1-0. Λόγω τραυματισμών παίξανε 4 τερματοφύλακες μαζί. Ράϊνκε στο τέρμα, Στογιάννης, Διλμπέρης, Δινόπουλος μέσα. Κάποιος άλλος ίσως να έπαιρνε πιτσιρικάδες στην αποστολή. Όχι ο Άγγελος.

  7. Ο/Η Lefteris λέει:

    Καλησπερα! Ρε αλανια, ποτε θα κάνετε το site σας Mobile friendly επιτέλους?

  8. Ο/Η βαθυ τοπικό Ελλάδας λέει:

    τι να μας πουν τα γατάκια οι αγγλοι.
    παίζω σε τοπικο βασικός τερματοφύλακας.
    η ομάδα μου χάνει κ ζητάω από τον κοουτς να με βάλει φορ τα τελευταια 10 λεπτα.
    σκοράρω και δίνω ασίστ. τελικό αποτέλεσμα 2-2. ανούσιο σκορ φυσικό, δεν κρινόταν κάτι.

    υγ. μετράω συνολικά 2 γκολ, και τα δυο σαν αλλαγη ως φορ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *