Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο βασιλιάς κι εγώ: η ζωή μου με τον Ερίκ Καντονά

Δύο άνθρωποι που περπατούν μαζί από την Κεντρική Γαλλία και την Οσέρ μέχρι το Μάντσεστερ της δεκαετίας του 1990. Ο ένας νεαρός, άσημος φοιτητής, αδερφός των Γάλλων ποδοσφαιριστών Μπαζίλ και Ροζέ Μπολί και ο άλλος ένας εκ των σπουδαιότερων Γάλλων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών. Ο ένας είναι ο Κλοντ Μπολί και ο άλλος ο Ερίκ Καντονά. Στις σελίδες αυτού του εξαιρετικού βιβλίου είναι απλώς δύο φίλοι. Ο Κλοντ και ο Ερίκ. Δύο απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που τους συνδέουν ένα σωρό όμορφα πράγματα, με το ποδόσφαιρο να περνά, συχνά, σε δεύτερη μοίρα. Ο Μπολί περιγράφει τη γνωριμία του με τον Ερίκ από την εποχή που ήταν παιδιά, με τον Καντονά να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ακαδημία της Οσέρ, μέχρι και την απόσυρσή του το 1997, αφού πρώτα είχαν ξανασμίξει στο Μάντσεστερ. Εκεί όπου ο Κλοντ είχε πάει για να συνεχίσει τις σπουδές, του και την έρευνά του, πάνω στην ιστορία της Αγγλίας και του ποδοσφαίρου της.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου από τις Εκδόσεις Δίχτυ και τη μετάφραση του Γιάννη Μπίλιου περνά μπροστά μας όλη η εποχή της αλλαγής όχι μόνο για το ποδόσφαιρο της Αγγλίας και τη γιγάντωση της Πρέμιερ Λιγκ αλλά και για την ίδια τη χώρα και όλα αυτά μέσα από τα μάτια του Βασιλιά Καντονά. Όλα υπάρχουν σε αυτό εδώ το βιβλίο. Η μουσική της εποχής, τα σπουδαία κλαμπ της πόλης, συζητήσεις για ποδόσφαιρο, ταξίδια και σινεμά, το οπαδικό κίνημα σε μια εντελώς διαφορετική εποχή, ως προς τον ρομαντισμό της, μοναδικές ιστορίες από τα αποδυτήρια και την εξέδρα των κόκκινων διαβόλων και φυσικά ο Ερίκ Καντονά. Εκείνος ο «απόβλητος» Γάλλος μάγος της στρογγυλής Θέας που κατάφερε να εξελιχθεί στον Βασιλιά της Γιουνάιτεντ, και καλύτερο παίκτη της νεοσύστατης Πρέμιερ Λιγκ με τον δικό του τρόπο. Ο Γάλλος που έμαθε στους Άγγλους να βλέπουν διαφορετικά το ποδόσφαιρο και έδειξε -με τον καλύτερο τρόπο- πως ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι πολύ καλός και σε άλλα πράγματα εκτός του να χαϊδεύει μια μπάλα σκοράροντας υπέροχα τέρματα.

Ο Κλοντ Μπολί σε αυτό το γραμμένο με ειλικρίνεια (και χιούμορ) βιβλίο «ταξιδεύει» πλάι στον σπουδαίο ποδοσφαιριστή έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο κυρίως στον άνθρωπο Ερίκ. Τον φίλο του. Αυτόν που μαζί του έκανε όσα κάνουμε όλοι με τον καλύτερό μας φίλο. Μια ωραία συναυλία, μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, ένα ταξίδι, μια ωραία κουβέντα για πολιτική και ποδόσφαιρο, μια βραδιά κραιπάλης. Απλά καθημερινά πράγματα δηλαδή μόνο που ο φίλος του συγγραφέα τα Σάββατα φορούσε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και έπαιζε ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου στα γήπεδα της Αγγλίας. Εκεί όπου και μεταμορφωνόταν από τον σοφιστικέ και χαλαρό τύπο που έπινε το ποτό του σε κάποιο τζαζ κλαμπ συνομιλώντας με θαυμαστές στο αγρίμι που εξελίχθηκε στον Βασιλιά του Όλντ Τράφορντ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Sombrero reviews, Μπάλα στο χαρτί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Sombrero Review: Όλη η μπάλα σε μια εφαρμογή

Υπήρχε μια εποχή (όχι τόσο μακρινή, όσο πιθανόν φαντάζονται οι πιτσιρικάδες) που η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο δεν ήταν τόσο εύκολη υπόθεση, όπως είναι σήμερα. Τα χρόνια εκείνα, που το ίντερνετ δεν είχε φτάσει στην Ελλάδα, κινητά τηλέφωνα βλέπαμε μόνο στο “Πριν χτυπήσει το κουδούνι” και η τηλεόραση έδειχνε απειροελάχιστα παιχνίδια ακόμα και το σαββατοκύριακο, η […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Φυσική του Ποδοσφαίρου

Αναφερθήκαμε πρόσφατα σε μία επιστημονική έρευνα που δεν είπε και πολλά για το παιχνίδι. Αντίθετα με τους Ιάπωνες νευρολόγους, κάποιοι Αμερικανοί φυσικοί έβγαλαν μια σειρά ερευνών που την ονόμασαν “The Physics of Football”, που λένε αρκετά σημαντικά πράγματα για το ποδόσφαιρο και το πώς παίζεται, σε μία γλώσσα βέβαια που δεν μπορούν να καταλάβουν οι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *