Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Οι Ιταλοί δείχνουν τον δρόμο

Παραπάνω βλέπεις 38 δευτερόλεπτα από την τηλεοπτική ζωή του 1970. Ο Μπόμπι Μουρ κάνει ένα γέμισμα από την άμυνα,  ο Φράνσις Λι υποδεικνύεται σε θέση οφσάιντ, οι Γερμανοί παίρνουν την μπάλα και ξεκινάνε νέα επίθεση, ο αγώνας συνεχίζεται, οι Γερμανοί προκρίνονται, η ζωή συνεχίζεται, η ορθότητα της απόφασης του επόπτη παραμένει αναπόδεικτη. Πρόκειται για την λεγόμενη Ζ.Π.Ρ.Α.Φ. (Ζωή προ ριπλέι αμφισβητούμενων φάσεων).

Σαράντα χρόνια μετά, η ράτσα που έκανε πρώτη τις ποδοσφαιρικές εκπομπές κανονικό τηλεοπτικό νταβαντούρι διαιτητικών αντιπαραθέσεων – και όχι ΔΕΝ είναι η δικιά μας – παίρνει μια μεγάλη, στα όρια του να αποκαλεστεί επαναστατική, απόφαση. Ο διευθυντής της RAI, Eugenio De Paoli, ανακοίνωσε πως από φέτος τα φαινόμενα μουβιόλας θα εξαφανιστούν απ’ όλα τα προγράμματα της RAI. Μουβιόλα, που κυριολεκτικά είναι η κινηματογραφική συσκευή μοντάζ, ονομαζόταν στην γειτονική χώρα η ατελείωτη επανάληψη κάθε πιθανού ριπλέι μιας αμφισβητούμενης φάσης, μέχρι την στιγμή που οι ‘ειδικοί’ (που συνήθως είναι πρώην διαιτητές) στο τηλεοπτικό στούντιο αποφανθούν για το αν ο διαιτητής έπραξε σωστά ή λάθος.

Μια αντίστοιχη, λυτρωτική, απόφαση στην Ελλάδα θα μείωνε κατακόρυφα τα νεύρα χιλιάδων ανθρώπων κάθε Κυριακή βράδυ, θα έκανε πιο εύκολο το πρωινό ξύπνημα της Δευτέρας αφαιρώντας το ανούσιο τηλεοπτικό ξενύχτι και, το κυριότερο, θα εξαφάνιζε από την ζωή μας ανθρώπους όπως ο Παναγιώτης Βαρούχας, με όλα τα ψυχικά καλά που συνεπάγονται απ’ αυτό. Δυστυχώς, γαμώ την γκαντεμιά μας, κανένας δεν έχει ενημερώσει ακόμα το ΔΝΤ για το τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες του αθλητικού τμήματος της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιταλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η μέρα που έκλαψε ο Μπατιστούτα

Είναι 26 Νοεμβρίου του 2000 και ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα παίζει για πρώτη φορά αντίπαλος με τη Φιορεντίνα. Η Ρόμα υποδέχεται στο Ολίμπικο τους ‘βιόλα’ με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα την κρατήσει σε πορεία τίτλου, έναν τίτλο που έψαχνε διακαώς από το 1983. Για 83 λεπτά οι φιλοξενούμενοι αμύνονται εξαιρετικά, κλείνοντας όλους τους χώρους […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο τεχνικός διευθυντής της καρδιάς μας

Ο Φράνκο Μπαλντίνι υπήρξε ένας αρκετά ταλαντούχος Ιταλός μέσος στα 80’s και στις αρχές των 90’s. Με καριέρα σε μικρές ομάδες όπως η Μπολόνια και η Μπάρι ο Μπαλντίνι έζησε μια άνετη ζωή μέσα απ’ το ποδόσφαιρο, με τους συμπαίκτες του να μιλούν για έναν άνθρωπο που μπορεί να μην είχε το σπουδαίο ταλέντο (σε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Οι Ιταλοί δείχνουν τον δρόμο”

  1. Ο/Η balkou λέει:

    Τα ιδιωτικά και τα δυο συνδρομητικά να’ναι καλά, δε θα τους λείψει η μοβιόλα στους Ιταλούς…

  2. Ο/Η duendes λέει:

    Μοβιόλα ή μουβιόλα; Σε ελληνικά κινηματογραφικά site σαν μουβιόλα την βρήκα παρόλο που η λέξη είναι moviola.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *