Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Αγγλική κινδυνολογία ή πραγματική απειλή;

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NXY4oa5cNAg

Παρ’ ότι απομένουν πλέον πολύ λίγες μέρες για το Euro 2012 συνεχίζουν να ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας και ανησυχίες για το γεγονός ότι η διοργάνωση θα γίνει στην Πολωνία και την Ουκρανία. Μετά τις γνωστές Ουκρανές FEMEN, τους φόβους για την αντίδραση των Πολωνών οπαδών που έχουν τα δικά τους προβλήματα και την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, έχουμε αυτή τη φορά το αγγλικό BBC να ασχολείται με το θέμα του χουλιγκανισμού στις δυο αυτές χώρες.

Η εκπομπή “Πανόραμα” είναι μια από τις πιο ιστορικές εκπομπές της παγκόσμιας τηλεόρασης με ντοκιμαντέρ διαφόρων ειδών από την Σαϊεντολογία μέχρι το σκάνδαλο με τη δωροδοκία των μελών της ΦΙΦΑ. Αυτή τη φορά η εκπομπή ασχολήθηκε με τον χουλιγκανισμό στις δυο χώρες που θα διεξαχθεί το Euro και κυρίως με τον ρατσισμό που είναι έντονος σε πολύ μεγάλο βαθμό ανάμεσα στους οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ στην Πολωνία βλέπουμε αρκετούς από τους οπαδούς των ομάδων με συνθήματα, πανό, γκραφίτι να καταφέρονται εναντίον των Εβραίων αλλά και των μαύρων ποδοσφαιριστών που παίζουν στις ομάδες. Από την άλλη βλέπουμε και αρκετές υπερβολές όπως π.χ. χειρονομίες μεταξύ οπαδών (λες και στην Αγγλία δεν έχουμε χιλιάδες φορές οπαδούς να το κάνουν σε παίκτες αντιπάλων) και τριανταφυλλοπουλικές τακτικές με κρυφές κάμερες, αλλά και επεισόδια που π.χ. γίνονται και στην Ελλάδα αλλά θα ήμασταν τρελοί αν λέγαμε ότι κινδυνεύει μια διοργάνωση εθνικών χωρών επειδή έγιναν επεισόδια στο φετινό ΠΑΟ-ΟΣΦΠ για παράδειγμα.

http://youtu.be/TxmU29KJo_E

Το ρεπορτάζ συνεχίζει στην Ουκρανία όπου και εκεί από ότι φαίνεται τα ρατσιστικά συνθήματα για τους μαύρους παίκτες είναι της μόδας. Παρά τον μελοδραματικό τόνο του Σολ Κάμπελ που τα σχολιάζει, είναι εντυπωσιακό ότι και σε γήπεδα όπως της Μέταλιστ οι οπαδοί έχουν την ίδια συμπεριφορά, ενώ βλέπουμε τον εκπρόσωπο της αστυνομίας να είναι βγαλμένος από τις καλύτερες στιγμές της KGB αρνούμενος τα πάντα.

Το θέμα είναι πόσο διαδεδομένα είναι αυτά τα γεγονότα. Είναι κάποιες μεμονωμένες ομάδες οπαδών σε κάθε ποδοσφαιρικό σύλλογο που τις μεγαλοποιεί ο Άγγλος ρεπόρτερ κινδυνολογώντας ή πρόκειται για μια γενικευμένη συμπεριφορά; Και αν ισχύει το δεύτερο πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει το Euro; Θα δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις μαύροι ποδοσφαιριστές σε ομάδες όπως π.χ. η Γαλλία; Θα κινδυνεύσουν όσοι οπαδοί άλλων εθνικών ομάδων ταξιδέψουν εκεί;

Σε μερικές μέρες θα μάθουμε αν τελικά πρόκειται για ένα εσωτερικό πρόβλημα των χωρών που δεν επηρεάζει μεγάλα αθλητικά γεγονότα ή αν η ΟΥΕΦΑ έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος στην επιλογή των δυο αυτών χωρών για τη διεξαγωγή του Euro.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Euro 2012, Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κατά της Συνδρομητικής Τηλεόρασης

Πριν από οχτώ χρόνια στην Αργεντινή, η τότε πρόεδρος Κριστίνα Κίρσνερ έβαλε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο για Όλους». Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι σε όλες τις κατηγορίες της Αργεντινής καμία συνδρομητική τηλεόραση δε θα μπορούσε να έχει αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων. Όλοι έπρεπε να παίζουν σε ανοιχτά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Αυτό το μέτρο ουσιαστικά […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μέσα από τις σκιές ενός κάφρου (του πληκτρολογίου)

Ο Χουάν Χοσέ Μίγιας είναι ένας εξαιρετικός συγγραφέας. Στο μυθιστόρημά του «Μέσα από τις σκιές», μια σύγχρονη και συνάμα αλληγορική ιστορία, περιγράφει μοναδικά, και πολύ απλά, αρκετά από τα προβλήματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους, πολλοί, αρκετοί, λίγοι – δεν έχει καμία σημασία, σε μεγάλο, ή μικρό, βαθμό. Ο ήρωας της ιστορίας, ο Δαμιάν, αφού […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *