Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το κοινωνικό φιλότιμο ενός φιλότιμου ποδοσφαιριστή

JS70269990

Πίσω από τα όμορφα γκολ, τις νίκες, τα τρόπαια και την αποθέωση κρύβονται πολύ συχνά άλλες ιστορίες. Πιο σημαντικές. Ο Στίβεν Νέισμιθ είναι ένας Βρετανός ποδοσφαιριστής παλιάς κοπής. Με καριέρα στην Κιλμάρνοκ και τους Ρέιντζερς, μετακόμισε στην Αγγλία όπου τον πήρε ένας άλλος Σκωτσέζος ο Ντέιβιντ Μόγιες (ή Μόϊς αν είσαι ο Αλέξης Σπυρόπουλος και θες να το πεις με προφορά). Δεν έχει ούτε φράντζες, ούτε τατού μανίκια, ούτε οτιδήποτε άλλο θα τον έκανε in-fashion στο σύγχρονο ποδόσφαιρο των κλαρινογαμπρών. Με το ξυρισμένο του κρανίο μοιάζει λίγο στον Γκάνθερ από το Friends και είναι αυτός που θα μπει και θα δώσει το 110% των δυνατοτήτων στο χορτάρι για να βοηθήσει την Έβερτον. Ένας φιλότιμος και συμπαθής εργάτης μέσα στο γήπεδο.

gunther-jpg_172008

Ο Νέισμιθ πέρσι έκανε κάτι σημαντικό που δεν ακούστηκε όσο θα ακουγόταν μια νέα τρέλα του Μπαλοτέλι, ένα νέο αμόρε του Κριστιάνο, μια νέα ατάκα του Ζλάταν. Αποφάσισε να μοιράσει εισιτήρια της Έβερτον σε φίλους της που είναι άνεργοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο Γκούντισον Παρκ για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα. Σε μια χώρα όπου οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ξεφύγει και οι φίλαθλοι αντιδρούν όπως μπορούν, ο Νέισμιθ πλήρωσε από την τσέπη του 72 εισιτήρια την περασμένη σεζόν για να τα πάρουν άνεργοι του Λίβερπουλ (μια από τις κορυφαίες πόλεις στην Αγγλία σε ποσοστό ανεργίας) και να δουν από κοντά τούς μπλε του Μέρσεϊ. Για τον λόγο αυτό, βραβεύθηκε από την Πρέμιερ Λιγκ (το βίντεο είναι από τον Απρίλιο, οπότε και έλαβε χώρα η βράβευση) για το φιλανθρωπικό του έργο. Ο ξανθομπάμπουρας επιθετικός αποφάσισε να κάνει το ίδιο και φέτος σε συνεργασία με τοπικά κέντρα εργασίας. Και είναι κάτι που το κάνει με χαρά και το θεωρεί το λιγότερο που μπορεί να προσφέρει:

“Προέρχομαι από την εργατική τάξη και έχω δει τις δυσκολίες που επιφέρει η ανεργία σε οικογένειες και στην ίδια την κοινωνία. Έχω ένα καθήκον, μια υποχρέωση να βοηθήσω. Το Λίβερπουλ και η Γλασκώβη μοιάζουν πάρα πολύ και αντιμετωπίζουν τα ίδια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η ανεργία είναι ένα από αυτά. Όταν ένας άντρας ή μια γυναίκα δεν έχει τη δυνατότητα να εργαστεί του αφαιρείται ο σκοπός, η δυνατότητα να νιώσει και να μοιράζεται πράγματα, να εκφράζεται, είναι ένα χτύπημα στην ίδια του την ύπαρξη.”

Ο επιθετικός της Έβερτον ξέρει ότι δεν θα αλλάξει ριζικά τις ζωές των ανθρώπων, αλλά θα τους βοηθήσει έστω και λίγο να ξεχάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Για όσους έχασαν τη δουλειά τους, ένα εισιτήριο είναι πολυτέλεια γι’ αυτούς και μια μικρή κίνηση από μένα για να χαρούν μια ημέρα στο γήπεδο. Για μένα είναι εύκολο να πάω στο Γκούντισον Παρκ, είναι ο χώρος εργασίας μου. Βοηθάω ανθρώπους που το αξίζουν, ανθρώπους που είχαν ατυχίες στη ζωή τους. Ο στόχος είναι να βοηθήσεις τους ανθρώπους, να κρατήσεις ψηλά την ψυχολογία τους στην προσπάθειά τους να βρουν μια δουλειά. Όσοι πήγαν το διασκέδασαν. Αρκετοί από αυτούς έχουν βρει πλέον δουλειές κανονικές ή έστω part-time. Από την άλλη, μιλάς με ανθρώπους που πήγαιναν για χρόνια στο Γκούντισον Παρκ και δεν μπορούσαν να το κάνουν τα τελευταία χρόνια. Σου λένε για τους θρύλους και την ιστορία της ομάδας. Μαθαίνω κι εγώ, κερδίζω κι εγώ από αυτή την κατάσταση.

Νιώθω ευλογημένος για τις ευκαιρίες που είχα στη ζωή μου και τον τρόπο ζωής που κάνω. Το ποδόσφαιρο μου δίνει τη δυνατότητα να βοηθάω την κοινωνία κατά έναν μικρό τρόπο. Είναι υποχρέωσή μου να χρησιμοποιώ τη θέση μου για  το καλό της κοινωνίας.”

Κι αυτή δεν είναι η μόνη συνεισφορά του Στίβεν Νέισμιθ στην κοινωνία. Συμμετέχει σε πρότζεκτ που βοηθούν αστέγους στο Λίβερπουλ και στη Γλασκώβη, συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία όπου άνθρωποι μετά από εργατικά ατυχήματα μπορούν να επανέλθουν στη δουλειά και τέλος, μια που κι ο ίδιος είχε δυσλεξία, είναι επίσημος “πρέσβης” της χώρας του για το συγκεκριμένο θέμα. Και μπορεί να μην μείνει ως ποδοσφαιρικός θρύλος του βρετανικού ποδοσφαίρου για τις ικανότητές του και τα γκολ του, θα έχει προσφέρει όμως πολύ παραπάνω ως ένας άνθρωπος που ξόδεψε λίγο από το χρόνο του και τα χρήματά του για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μπίλι Γουάιτχερστ: O κακός των κακών

Όπως όλα τα πράγματα σε αυτή την -ρημάδα- τη ζωή, που λέει και το γνωστό λαϊκό άσμα, έχουν δύο όψεις που αλληλοσυμπληρώνονται ανάμεσα στο καλό με το κακό και το όμορφο με το άσχημο, έτσι και το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να ξεφύγει απ’ αυτή την πραγματικότητα. Γιατί για κάθε φορά που μάτωνε τα δίχτυα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ντέιβιντ Γουίαρ: Ο τροχός στον άξονα της Μπράιτον

Ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής είναι σαν δύο τροχοί στον ίδιο άξονα. Αν ο ένας από τους δύο τροχούς λείπει, δεν μπορείς να πας πουθενά. Αυτή είναι μία πραγματικότητα στο ποδόσφαιρο των ημερών μας και μία μεγάλη αλήθεια. Οι εποχές άλλωστε που στον πάγκο κάθε ομάδας υπήρχαν οι αναπληρωματικοί, ο προπονητής και ο βοηθός […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11 σχόλια σχετικά με το “Το κοινωνικό φιλότιμο ενός φιλότιμου ποδοσφαιριστή”

  1. Ο/Η Δημήτρης Α. λέει:

    Σομπρέρο είσαι όαση στο ελληνικο αθλητικό ίντερνερ. Συνεχίστε έτσι!

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Ευχαριστούμε, αλλά ΟΚ δεν κάναμε τίποτα το τρομερό στο συγκεκριμένο. Μια είδηση βρήκαμε και την μεταφέραμε.
    Να είσαι καλα.

  3. Ο/Η Dexter1986 λέει:

    Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!!!Μπάβο στον Naismith και μπράβο σε εσάς που αναδεικνύεται τέτοιες κινήσεις.Against modern football!!!

  4. Ο/Η ELPIS Cameraman λέει:

    Πραγματικα φοβερη ειδηση που δεν διαβασαμε πουθενα. Μπταβο του.

  5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Πάντα τον συμπαθούσα τον τυπο. Μες στο γήπεδο τρομερά αλτρουιστης. Αποδεικνύεται οτι ειναι κι εξω από αυτό και φαινεται οτι είναι κινηση οχι φιλανθρωπίας για να μας δειξουν οι κάμερες αλλα ουσιαστικη πράξη αλληλεγγυης προς την εργατικη τάξη. Καιρος ειναι να παίξει και σε καμιά ομάδα που την εκπροσωπεί και οχι στους “εφοπλιστές” και στους προσκυνημένους τους unionists της Γλασκωβης.

  6. Ο/Η Marabu λέει:

    Πάντα τον συμπαθούσα τον τυπο. Μες στο γήπεδο τρομερά αλτρουιστης. Αποδεικνύεται οτι ειναι κι εξω από αυτό και φαινεται οτι είναι κινηση οχι φιλανθρωπίας για να μας δειξουν οι κάμερες αλλα ουσιαστικη πράξη αλληλεγγυης προς την εργατικη τάξη. Καιρος ειναι να παίξει και σε καμιά ομάδα που την εκπροσωπεί και οχι στους “εφοπλιστές” και στους προσκυνημένους τους unionists της Γλασκωβης.

  7. Ο/Η balkou λέει:

    Αυτό το “εφοπλιστές” από που έχει προκύψει για την Έβερτον;

  8. Ο/Η Elaith λέει:

    Το “εφοπλιστές” δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι παρατσούκλι που έβγαλαν κάποιοι δημοσιογράφοι της παλιάς καλής τότε ΕΡΤ τη δεκαετία του 1980. Την ίδια εποχή λέγανε “κόκκινους διαβόλους” την Λίβερπουλ για παράδειγμα. Το παρατσούκλι της Έβερτον είναι toffees και έχει να κάνει με το γνωστό γλυκό. Η δε Έβερτον έχει και το όνομα “People’s Club” οπότε φίλε Marabu δεν “εκπροσωπεί εφοπλιστές” (για το Λίβερπουλ μιλάμε όχι για το Μονακό) και έχει όνομα “η ομάδα του Λαού”, μια που βλέπω ότι έχεις τέτοια κριτήρια για να συμπαθείς ή αντιπαθείς ομάδες.
    Καλό είναι γενικά να το ψάχνετε πριν αρχίζετε να συμπαθείτε ή να αντιπαθείτε ομάδες για λόγους που συχνά δεν υπάρχουν παρά μόνο στην φαντασία.

  9. Ο/Η Saint-Ex λέει:

    Φιλότιμος, συμπαθής και τρίμπαλος επίσης 😉

  10. Ο/Η monkeyprince λέει:

    Το τι ακούσαμε στα 80ς από τον Αλέκο τον Θεοφιλοπουλο και τους λίπους καστερς της ΕΡΤ είναι απεριγραπτο…
    (Sobrero, επαναλαμβάνω ενα παλαιοτερο request, κάνε ένα αφιέρωμα στον άλλο τεράστιο Σκίτσο,τον Pat Nevin).

  11. Ο/Η monkeyprince λέει:

    *Σκωτσεζο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *